Avokádós banánkenyér

Íme egy remek példa arra, hogy mire használhatjuk még a konyhában az avokádót azonkívül, hogy salátába, smoothie-ba tesszük vagy különféle ízesítésű avokádókrémeket készítünk belőle.
Bizony, süteményben is remekül szuperál, a zsiradék tökéletes helyettesítője. Vaj, margarin, olaj helyett mehet a sütibe az avokádó. Picike olajat ugyan tartalmaz ez a recept, de szerintem lényegében el is hagyható. Az avokádó íze egyáltalán nem érződik a süteményben, ellenben szaftos, puha, ragacsos textúrát kölcsönöz a kenyérnek, a banánnal együtt. Gondoljunk csak a céklás, cukkinis süteményekre. Ők is napokig puhák maradnak, nem száradnak ki, ízükön azonban nem érezni a zöldséget. Szóval készítsétek el bátran, ha van pár túlérett banán és avokádó a gyümölcsöskosárban, nálunk mindenki imádta, Anyuéknál készítettem reggelire,gyorsan fogyott. Ja, és nagyon laktató. :) A recept innen.



Hozzávalók:
25x12 cm-es formához
1 csésze=250 ml
1 csésze sima liszt
3/4 csésze finomszemű zabpehely
1 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
1 tk. fahéj
csipet só
1 avokádó
1/4 csésze étolaj
1 csésze cukor
2 tojás
2 érett banán
1/2 csésze dió, durvára törve
1/3 csésze joghurt


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra, az őzgerinc /kenyérformát kibéleljük sütőpapírral.Én szilikonost használtam, ezekhez a kenyerekhez szuperül működik, gyönyörűen kijön belőle a kenyér melegen is.
2. Egy tálban elkeverjük a száraz anyagokat: lisztet, zabpelyhet, sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat.
3. Az avokádót az olajjal botmixerrel simára dolgozzuk, kézi habverővel belekeverjük a cukrot,egyenként a tojásokat, a joghurtot,a villával pépesre tört banánt.
4. Végül beleforgatjuk a száraz anyagokat és a durvára tört pirított diót, alaposan elkeverjük a masszát.
5. Belesimítjuk a formába és 55-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végezhetünk, de ne ijedjünk meg ha picit még ragad 1 óra után is, ez a kenyér szaftos, ragacsos fajta.
6. A formában hagyjuk kihűlni,majd szeletekre vágva tálaljuk.


Megjegyzések