Málnamousse torta a legfinomabb csokis alapon

Úgy 2 hete indítottam egy icipici játékot," 1 ötlet, 6 recept" címmel. A lényeg: kedvenc bloggereimet kértem meg, hogy a csoki-málna örök favorit főszereplésével alkossanak valami desszertet. Mindegy mit, de csokis-málnás legyen.
Jómagam egy könnyű, igazi tavaszi/ nyári deszzertet hoztam létre. Sok kedvencem ötvöződik benne: a csoki, a málna, a görög joghurt, a mousse-állag. Egy kicsit macerás torta, sok vele a mosogatnivaló, legfőkébb a málnapüré elkészítése miatt. De a végeredmény önmagáért beszél. Ritkán szoktam tortát sütni,mert nem az erősségem-főleg a bevonás,díszítés miatt. Na itt most egyikre sem volt szükség, így bevállaltam. Íme.



Hozzávalók:
24 cm-es tortához:

A csokis alaphoz:
csésze: 250 ml

1 csésze liszt
csipet só
1/2 tk. szódabikarbóna
1/2 csésze cukor
1/3 csésze holland kakaópor
1/2 csésze étcsokicsepp
1 tojás
3/4 csésze görög joghurt
1/4 csésze étolaj
1/2 tjk. vanília paszta

A málnamousse-hoz:
300-320 ml málnapüré ( ehhez nekem 500 gr fagyasztott málnára volt szükségem)
500 gr görög joghurt+ 4 ek. porcukor
200 ml habtejszín+ 2 ek. porcukor
8 tk. étkezési zselatin ( 24 gr) + 9 tk. víz 


Elkészítés:
1. A csokis alappal kezdünk: a kapcsos tortaformát kivajazzuk-kilisztezzük, a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Egy tálban elkeverjük a száraz anyagokat: liszt, só, szódabikarbóna, cukor, kakaópor, csokicsepp.,
Egy másik tálban kézi habverővel elkeverjük a tojást a joghurttal, olajjal, vaníliával. Összeforgatjuk a 2 tál tartalmát, a tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben kb. 15-17 perc alatt ( tűpróba) készre sütjük. Hagyjuk a formában kihűlni, óvatosan lekapcsoljuk a forma oldalát, elmossuk, majd visszakapcsoljuk a csokis tortalap köré.
2. A málnamousse-hoz a málnát ( miután kiolvadt) botmixerrel / turmixgépben pürésítjük és egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy ne maradjanak benne magok. Passzírozás után kb. 300-320 ml málnapürét kapunk. Ezt elkeverjük 4 ek. porcukorral és a görög joghurttal, félretesszük.
3. A tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a 2 ek. porcukrot és ezt is félretesszük.
4. Egy kis tálkába kimérünk 9 tk. vizet és rászórjuk a zselatint, pár percig állni hagyjuk. Betesszük a mikróba 20-30 mp-re, amíg fel nem olvad a zselatin ( nem szabad, hogy túl forró) legyen és csomómentesre keverjük. Egy kis szűrőn át belecsurgatjuk a málnás joghurtba, folyamatos keverés mellett. ( Így már biztosan nem találkozunk zselatincsomókkal a habban.)
5. Végül beleforgatjuk a felvert tejszínhabot, teljesen egyneművé keverjük a masszát és a csokis alapra öntjük. Folpackkal beborítjuk a tortát és mehet a hűtőbe 1 éjszakára.


Megjegyzés: legközelebb fél adag tésztát és dupla adag krémet készítek, vagy fél adag tésztát, de kisebb formában készítem, mert a tészta-krém aránnyal nem vagyok elégedett. A mousse amúgy önmagában is díjnyertes, akár pohárkrémként is elkészíthető.

Megjegyzések

  1. Egyszerű és mégis tökéletes :)) - az a málnamousse ! - szívesen elkanalaznám

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Juditka, a málnamousse-t érdemes kipróbálni, önmagában is nagyon elegáns, finom, könnyű desszert.

      Törlés

Megjegyzés küldése