Wednesday, 16 April 2014

Narancsos-mandulás csibék Húsvétra / Easter chick cookies

Sajnos a múltkor készített húsvéti tojás-keksz nem érte meg a Húsvétot...Hiú ábránd volt azt hinni, hogy valami marcipános tétel kibírja 2 hétig nálunk. 3 nap alatt eltüntettük ketten...
Tudtam, hogy lesz ismétlés, és mikor ma megvettem ezt a cuki nyuszis-csirkés szaggatókészletet kemény 1 fontért, akkor eldöntöttem, hogy azonnal. Most egy kis narancshéjjal bolondítottam meg a mandulás linzeralapot, a marcipánragasztáshoz pedig narancslekvárt használtam, ellensúlyozandó kissé a marcipán édességét. Amellett, hogy szerintem gigacukik ezek a csirkék, meg kell állapítanom azt is, hogy a valaha készült legfinomabb linzerem lett ez a mandulás-narancsos.



Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg darált mandula
20 dkg vaj/ margarin
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 narancs reszelt héja

A ragasztáshoz:
 narancslekvár

A díszítéshez:
natúr marcipánmassza
ételfesték
porcukor / keményítő a nyújtáshoz


Íróka: 
ezen recept alapján


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagolva min. 1 órára hűtőbe tesszük, de akár egy éjszakát  is maradhat, hogy könnyebben nyújtható legyen.
2. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk tetszőleges formákkal.
3. Sütőpapíros tepsire tesszük őket és 170 fokos sütőben kb. 10 perc alatt kisütjük. Rácsra tesszük, kihűtjük.
4. A marcipánt ételfestékkel beszínezzük ( a paszta illetve por állagúak a legjobbak), porcukrozott/ keményítővel megszórt  felületen vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk ugyanazokkal a formákkal, amikkel a kekszeket is.
5. A kihűlt kekszekre narancslekvár segítségével felragasztjuk a marcipánt.
A csirke szemét feketére színezett írókával, a csőrét és a lábait pedig narancssárgára színezett írókával rajzoljuk meg.
Dobozba tesszük, elég sokáig eláll, minél tovább, annál finomabb :)


In English:
Easter chicks made from linzer dough, covered in marzipan. Not just cute but tasty too. I made it a bit special by adding almonds and orange zest to the dough, goes well with the marzipan. It does take time to make them, I know, but you can do the cookies the day before, store them in an airtight container and the following day you can do the marzipan decoration. The more they rest the tastier they will be!

Ingredients:
for the cookies
200g plain flour
100g ground almonds
200g butter, unsalted
100g icing sugar
zest of 1 orange
1 egg yolk

For the decoration:
icing sugar/ cornflour
white marzipan ( ready to roll)
yellow, black, orange food color paste
orange jam
icing

Method:
1. Place all the ingredients of the cookie dough in a bowl and knead until it forms a ball. Wrap the  ball in cling film and refrigerate for 1-2 hours, preferably overnight.
2. On a lightly floured surface roll the dough out to a thickness of 3-4 mm and cut out the chicks with a cookie cutter.
3. Place the chicks onto a baking tray covered with baking parchment and bake them in preheated oven ( 180 Celsius) for 10-12 mins. Place them on a wire rack to cool.
4. For the decoration dust the surface with some icing sugar or cornflour and roll the previously colored marzipan to a thickness of 1-2 mm. The thinner the better.  Cut out chicks and set aside.
5. Brush the cookies with some jam ( put the jam in the microwave for 20 secs) and stick the marzipan on them. 
Color some icing ( icing sugar+ water) with black and orange food color and draw the legs, nose and eyes for the chicks.


6 comments: