Tuesday, 14 January 2014

Áfonyás cheesecake

Régóta szemezek már ezzel a cheesecake-díszítési móddal. Egyik kedvenc külföldi bloggerem, Jaclyn 
( Cooking Classy) csodás sajttortákat készít. Egyébként is nagyon inspiráló a blogja, mind a receptek, mind a fotók tekintetében, de ez a sajttorta az egyik legszebb tétel rajta.

Szintén régóta szeretnék már nem kerek sajttortát sütni. Most a pici brownie-sütő tepsimben készítetttem és csini kis kockákra vágtam, hát nem ellenállhatatlan így is?:) A recept a jól bevált, régi, New York-típusú receptem, ha kerek formában szeretnétek elkészíteni, akkor a 15 cm-es formát ajánlom,mert ez úgy cuki, ha kicsi és magas:) Ha nagy a család, akkor lehet duplázni és egy 23 cm-es formában sütni vagy nagyobb téglalap alakú tepsiben. 
A díszítést áfonya helyett málnával, szederrel, eperrel is készíthetitek-így télen a fagyasztott gyümölcs is tökéletesen megteszi. Tudjátok, az én személyes kedvencem az áfonya, így értelemszerűen azt használtam :)



Hozzávalók:
20x20 cm-es tepsihez v. 15 cm-es kerek formához

Az alaphoz:
150 gr darált keksz 
75 gr  olvasztott vaj/ margarin

A krémsajtos réteghez:
300 gr krémsajt ( Philadelphia)
80 gr cukor
70 gr tejföl
1 ek. liszt
2 tojás
1 citrom reszelt héja

Az áfonyás "írókához":
csésze: 250 ml
1 ek. cukor
1,5 tk. keményítő
fél csésze hideg víz
2 ek. citromlé
1,5 csésze fagyasztott áfonya



Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tepsit kibéleljük alufóliával úgy,hogy minden oldalán túllógjon.
2. A darált kekszet elkeverjük az olvasztott vajjal és alaposan a tepsibe nyomkodjuk. 5 percig elősütjük, majd félretesszük. A sütő hőfokát levesszük 160 fokra.
3. A krémsajtot a cukorral, tejföllel, liszttel simára keverjük majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat és a citromhéjat. Mikor sima és egynemű a massza, a kekszes alapra öntjük és máris rátesszük a tepsit a gáztepsire, amiben majd megy a sütőbe.Ha kész a dekoráció, nagyon óvatosan kell majd bánni vele, nehogy szétfolyjon a minta.
4. Egy kis lábasban elkeverjük a cukrot a keményítővel, hozzáadjuk a hideg vizet és csomómentesre keverjük. Mehet hozzá az áfonya, majd felforraljuk. Ezután pár percig közepes lángon rotyogtatjuk, folyamatosan kevergetve, míg be nem sűrűsödik. Egy teaszűrőn átpasszírozzuk, hogy magok, héj ne maradjon benne.
5. Egy nejlonzacskóval is megoldható a dekoráció, de érdemes beszerezni egy injekciós fecskendőt ( patika) és azzal dolgozni. A kissé langyosra hűlt, de még nem megkötött áfonyazselét felszívjuk a fecskendővel és bepöttyözzük a süti tetejét. Ne a süti belsejébe nyomjuk a pöttyöket, hanem a felszínére. Ezután egy fogpiszkálóval soronként húzzunk vízszintes vonalat, a pöttyök közepénél, így alakul ki a szivecskés minta. Fontos, hogy minden sor után töröljük meg a fogpiszkálót vagy használjunk újat, különben foltos lesz a minta.
6. Óvatosan becsúsztatjuk a tepsit a sütőbe, alá pedig egy lábas vizet teszünk, ami megakadályozza, hogy megrepedjen a süti teteje. Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük, mikor már nem remegős a sütemény, akkor készen van.
7. Hagyjuk az elzárt sütőben 1 óráig ( nyitott sütőajtóval) majd mikor teljesen kihűlt, akkor fóliázzuk le a tepsit és éjszakára, de min-5-6 órára tegyük hűtőbe.
8. A sütit másnap alufóliával együtt vegyük ki a tepsiből,vágjuk kockákra és a maradék áfonyaszósszal/ zselével tálaljuk. :)

Ha kisméretű kerek formában sütjük, jóval magasabb lesz a süti, így értelemszerűen a sütési idő is nőni fog, úgy 1 órára.






1 comment: