Sunday, 29 September 2013

Kókuszkocka

Számomra Ő az igazi, a klasszikus kókuszkocka. Mézes tésztából, nem holmi piskótából. Imádom én a piskótát, de a kókuszkockához semmi köze. Visszanézve a blogot, megint 1 év telt el a legutóbbi kókuszkocka óta és Z. ma reklamált. Ráadásul igazi, magyar rumaroma is van most itthon dögivel, meg már honvágyunk is van, úgyhogy most lehet, hogy megint magyaros sütik következnek egy kis ideig :)


Hozzávalók:
25x35 cm-es tepsihez, kb. 20 kockához

A tésztához:
20 dkg cukor
1 tojás
5 dkg margarin
2 ek. méz
30 dkg liszt
2 tk. sütőpor
2 dl tej

A mázhoz:
25 dkg cukor
20 dkg margarin
3 ek. holland kakaópor
4 ek. tej
rumaroma

A hempergetéshez:
25 dkg kókuszreszelék


Elkészítés:
1.A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tepsit kivajazzuk-lisztezzük.
2. A vajat a cukorral, tojással, mézzel simára keverjük majd felváltva hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a tejet.
3. A tepsibe simítjuk a masszát és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. ( nekem kb. 30 perc.)
4. Ha kihűlt, a széleit levágjuk és 4x4 cm-es kockákra vágjuk, így kicsi, csinos, 2 falatos kockáink lesznek.
5. Egy kicsit, magas falú lábasban a cukrot a margarinnal összeolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, kakaóport, rumaromát és kézi habverővel csomómentesre keverjük.
6. A kockákat megmártjuk a csokimázban és kókusreszelékbe forgatjuk őket. Akár azonnal is fogyaszthatjuk, de ha pár órát pihen, akkor a tészta magába szívja a csokit és úgy lesz az igazi :)

Tipp: nekem maradt egy kis csokimáz,a leeső tésztaszéleket tépkedjük apró darabokra, locsoljuk le a csokimázzal, esetleg mehet rá egy kis tejszínhab vagy vaníliafagyi és tökéletes desszert addig, míg a kockák ki nem hűlnek.:)




2 comments:

  1. Nálunk is örök kedvenc, NAGYON szeretjük! :) Bár, ha jól emlékszem nálunk sem készült az elmúlt időben.....muszáj lesz bepótolni. :P

    ReplyDelete
  2. Már nagyon régen készítettem és nemcsak kókuszba, hanem darált dióba is szoktam forgatni.
    Mifelénk kókuszos hempergetősnek is hívják.

    ReplyDelete