Saturday, 27 July 2013

Angliai élelmiszerkalauz 1.-Alaptészták sütéshez

Angliában élő honfitársaimnak szeretnék segíteni élelmiszer-ügyben, ezért indul az "Angliai élelmiszerkalauz"
sorozat a blogon.  Sokan nincsenek tisztában az alapvető, Magyarországon megszokott élelmiszerek, alapanyagok angliai változatával,nem mindenki tud angolul aki idejön, van aki magyarul se biztos, hogy tudja, mi a különbség a főzőtejszín meg a habtejszín közt, és nem utolsósorban nem mindenkit érdekel annyira, hogy órákig böngéssze a guglit miatta-én megteszem,mert érdekel. Sokszor fordult elő velem, hogy kerestem vmi magyar cuccot angolul, vagy épp angolt magyarul és a gugli nem segített.  Így utánajárok a dolgoknak és tematikusan igyekszem megosztani itt. Első lépésben  a süteményekhez használt tésztákról beszélek,mert ezzel bizony én sem voltam tisztában eddig. A kiegészítéseket kommentben várom, ha valaki úgy érzi, hozzátenne a témához!


 

1. Shortcrust pastry, azaz OMLÓS TÉSZTA

Ez a tészta 1 rész lisztből, 1/2 rész zsiradékból  ( zsír, vaj, margarin vagy shortening-erről később) áll, pici víz hozzáadásával.

Alfaja a Sweetcrust pastry. azaz az édes omlós tészta, mely cukor hozzáadásával készül, értelemszerűen édes sütikhez, pitékhez ezt használjuk, sósakhoz a cukor nélkülit.
Habár ezt otthon elkészíteni sem nagy ördöngösség, nagyobb angliai üzletekben ( Tesco, Morrisons, Sainsbury's) 1 font alatti áron kapható készen édes és sós változat. Amíg nem tudtam, hogy házilag is könnyű elkészíteni, én is gyakran használtam, például itt:
Egyéb alfajok például a francia omlós tészta, a "pate a foncer", ahol tojás is kerül a tésztába.Ehhez hasonló a "pate brisee", de több vajjal ( a liszt 3/%-e) készül.
Omlós tésztával készül például:

2. Filo pastry,azaz RÉTESTÉSZTA
Liszt, víz, olaj, ecet hozzáadásával otthon is elkészíthető, de elég macerás, jobban járunk, ha készen vásároljuk meg. A nagyobb üzletekben a hűtőpultban találhatók, a vajak/ margarinok mellett keresendő!
3. Choux Pastry,azaz ÉGETETT tészta
Profiterol, Ekler-fánk, képviselőfánk, mind égetett tésztából készül. Üresen tudomásom szerint nem kapható, de mind Profiterol-t, mind Eklert, vehetünk készen a boltban. Elkészítése igényel némi gyakorlatot, de itt megtalálható a házi elkészítés módja is:

4. Puff pastry,azaz HAJTOGATOTT LEVELES TÉSZTA

Nem sok háziasszony áll neki, mert idő-és munkaigényes.Alapvetően a vajat az egyes tésztarétegek közé kell tenni, többször nyújtani, hajtogatni.  Ha élesztőt is adunk a tésztához, akkor croissant tésztát, illetve Danish pastry-hez használt tésztát kapunk.
Ennek változatai a "ruff puff pastry" és a "flaky pastry", melyeknél a vajat nem a rétegek közé, hanem a tésztába gyúrják, így nyújtják és hajtogatják, sütéskor ebben az esetben is elkülönülő rétegek keletkeznek. Ezzel a tésztafajtával készülnek például az alábbi néven kapható péksütik: turnover, sasusage roll, plaits, pasties. 
És akkor a konklúzió: leveles tésztát és rétestésztát érdemes a boltban venni,a többinek viszont álljunk neki nyugodtan.

Forrás: Wikipedia


3 comments:

 1. Hogy en ezt most veszem eszre! Csoda hasznos dolgokat irsz. Mara mar en is sok mindent kitapasztaltam de sokat kuzdkodtem az elejen tejszin-tejfol es meg sok mindennel.Ja es meg ma is megtortenik neha...

  ReplyDelete
 2. Kedves Szofi!
  Úgy kerültem az oldaladra, hogy én is ilyen keresgélésben vagyok. Egy angol sütőtökös-krémsajtos tekercshez "Crescent Roll Pastry" tésztát ír, amit nem tudom hogy tudnám M.on helyettesíteni, vagy megcsinálni. Köszönöm, ha segítenél.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kedves Marcsi! Amit én találtam infot róla, a crescent roll pastry egy sima élesztős kelt tészta, aminek kevés olvasztott vaj is kerül a tésztájába. Tulajdonképpen bármilyen élesztős tészta amit egyébként is használsz, de nálam is találsz itt sokféle kelt receptet. Remélem tudtam kicsit segíteni. Üdv: Szofi

   Delete