Wednesday, 22 May 2013

Ír kávé



Most egy italt hoztam, méghozzá egy nagyon finomat. Nem is olyan könnyű elkészíteni, ezért posztolom. 
Igazi vendégváró kávékülönlegesség, készíthetjük Bailey's-szel ( jobboldali),whiskey-vel ( baloldali), ínyenceknek Amaretto-val, Tia Mariával.


Hozzávalók:
( 1 adaghoz)

kávé ( lehet instant vagy frissen főtt is)
2 tk. cukor 
kb. 1 dl tejszín
2-3 cl likőr 
fahéj

Elkészítés:
1. Ha frissen főtt kávét használunk, egy hosszú kávét főzzünk le. Ha instantot, akkor 1 tk. kávét kb. 1 dl forró vízzel öntsünk fel.
2. Tegyük a kávéba a cukrot és alaposan keverjük el. Ha ezt elmulasztjuk, a tejszín nem fog fent maradni a tetején.
3. Ha a cukrot elkevertük, adjuk hozzá az alkoholt.
4. A tejszínt ( magas zsírtartalmú, olyan ami habbá verhető) töltsük egy kis üvegbe és pár percig rázogassuk, hogy elkezdjen felverődni. Nem tejszínhab kell, csak sűrű állagú tejszín.
5. Egy kiskanál hátuljára lassan csurgatva öntsük a tejszínt a kávé tetejére.
6. Szórjuk meg őrölt fahéjjal vagy őrölt kávéval.
Ha jól dolgoztunk, azaz nem spóroltuk ki a cukrot és alaposan elkevertük, a tejszínt pedig kissé felvertük, akkor a tejszín gyönyörűen fent marad a kávé tetején.:)


No comments:

Post a Comment