Monday, 26 November 2012

Fokhagymás-tejfölös csirke

Néha nagyon nehezen jön az ihlet. Ha megfeszülök, se jut eszembe semmi, amit főzhetnék.Ilyenkor kétféle végkimenetele van a dolognak: a sok kínlódás egy ehetetlen terméket eredményez, ami szószerint a kukában végzi vagy pedig egy ultrafinom kaját, amit aztán felveszek a "hetente muszáj elkészíteni" listára.Utóbbi kategóriába esett a mai ebéd, ami annyira de annyira isteni lett, hogy az imént ( éjfélkor) hazatérve a munkából szemrebbenés nélkül megettem belőle egy ugyanakkora púpos tányérral,mint délben. Ennyit a gasztroblogger fogyókúrájáról, halva született ötlet volt...


Hozzávalók:
90 dkg csirkemell
3 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kis pohár tejföl ( 175 gr)
só, bors, pirospaprika, pirosarany
liszt
olaj

Elkészítés:
1. A húst megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, sózzuk.
2. Paprikás lisztben megforgatjuk őket és kevés olajon elősütjük mindkét oldalukat 2-3 perc alatt. Félretesszük.
3. Egy lábasban olajat hevítünk, üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadunk 3 gerezd vékonyra karikázott fokhagymát is.Félrehúzzuk a tűzről,megszórjuk pirospaprikával és felöntjük 2 nagy pohár vízzel.
4. Ezután mehet a pörkölt alapba só, bors, pirosarany.
5. Beletesszük a hússzeleteket és ha szükséges, annyi vízzel pótoljuk, hogy ellepje a húsokat. Fedő alatt közepes lángon kb. 20 percig főzzük.
6. A tejfölt 1 ek. liszttel csomómentesre keverjük és behabarjuk vele a pörköltet. További 10 percig főzzük, addigra kellően sűrű lesz, a hús is tuti megpuhul és beveszi az ízeket.
Tésztával vagy nokedlivel tálaljuk.

No comments:

Post a Comment