Sunday, 30 September 2012

Fűszeres szilvás muffin


Megérkezett az ősz. Nekem a legőszibb gyümölcs a szilva. Nem mondanám, hogy rajongok érte, de ma mégis ez volt az első, amit a kosárba tettem, mikor eldöntöttem, hogy őszi muffint sütök. A receptet itt találtam, kicsit átalakítottam.Na jó, eléggé.
Az adagokat megdupláztam, így 12 nagy és 6 minimuffin lett belőle.


Hozzávalók:
20 dkg liszt
1,5 tk. sütőpor
fél tk. őrölt fahéj
fél tk. őrölt szerecsendió
1 db tonkabab, lereszelve
csipet só
150 ml tej
2 ek. olaj
2 tojás
4-6 ek. golden syrup ( mézzel helyettesíthető)
6 db ( a képen látható fajta ) szilva


Elkészítés:
1. A száraz hozzávalókat(liszt, sütőpor, fűszerek, tonkabab, só) egy tálba szitáljuk és összekeverjük.
2.A nedves hozzávalókat ( tojás, olaj, tej, golden syrup) kikeverjük.
3. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, apróbb darabokra kockázzuk.
4.A száraz és a nedves anyagokat összekeverjük végül hozzáforgatjuk a szilvát is.
5. Belekanalazzuk a muffinformába a tésztát és 190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük őket.

Tipp!
Ha nem szeretnétek úgy járni,mint én, hogy a szilva miatt beleragad a muffin a papírba, akkor 2 változat áll fenn.
1. Ne keverjük a szilvát a tésztába, a tésztával a formát kb. háromnegyedig töltsük meg és a tetejére halmozzuk a szilvát.
2. Itt sem keverjük a szilvát a tésztába, tegyünk a forma aljára egy kanálnyi tésztát, erre pár darabka szilvát majd tésztával fedjük be, így szilvával töltött muffinunk lesz és nem ragad le.



2 comments:

  1. Milyen szép lilák!:) Nálunk ritka a szilva.....azért szeretem, főleg lekvárnak! Guszták lettek a muffinkák:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szép lilák voltak valóban, de közel sem voltak annyira édesek mint otthon :(

      Delete