Monday, 16 July 2012

Narancsos-fehércsokis keksz

Tartogatom már ezt a kekszet egy pár napja, hogy majd ínséges időkben posztolom, amikor a dolgos hétköznapjaimon nincs időm sütni.
Nagyszerűsége végtelen egyszerűségében rejlik: csak egy sima keksz. Olyan, amit pikk-pakk össze lehet ütni és este filmnézés közben el lehet ropogtatni.Ha szeretnénk, hogy narancsíze legyen, nyugodtan duplázzuk meg a narancs esszencia mennyiségét és reszeljünk bele nyugodtan narancshéjat is, úgy lesz a frankó. Én nem árulok zsákbamacskát: az enyémnek egyáltalán nem lett narancsíze az 1 teáskanál narancs esszenciától. De ez nem változtat a tényen, hogy ez egy tuti alapkeksz-recept, amit aztán variálhatunk úgy, ahogy kedvünk tartja.Én fogom is. A fehércsokiba mártás viszont tuti.:)

Ééééés ezzel a keksszel debütált az új szilikonos sütőlapom. Unokanővérem Heni már ezeréve mondja, hogy enélkül nem lehet élni, és most szembejött velem, nem haboztam egy percig sem, megvettem és hipp-hopp, csak úgy maguktól ugráltak le róla a kekszek. Pápá sütőpapír!!!!


Hozzávalók ( kb. 30 db kekszhez)

125 gr puha vaj
125 gr kristálycukor
1-2 tk. narancs esszencia
1 tojás
450 gr liszt
1 tk. sütőpor
2 ek. tej

20 dkg fehércsoki


Elkészítés:
1. A vajat a cukorral keverjük habosra.Adjuk hozzá a narancs esszenciát/narancshéjat valamint a tojást is.
2.Szitáljuk a lisztet a sütőporral egy tálba.
3. A lisztes keveréket adjuk a cukros vajhoz és dolgozzuk össze annyi tejjel, amennyi szükséges. ( Kézzel vagy géppel is gyúrhatjuk,én ezúttal géppel csináltam.)
4. Lisztezett deszkán nyújtsuk kb. 4 mm vastagra a tésztát és 6 cm átmérőjű szaggatóval szaggassunk köröket.
5. Sütőpapírral vagy szilikonos sütőlappal bélelt tepsire sorakoztassuk a kekszeket és 170 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt süssük őket készre.
6. Ha kihűltek a kekszek, egyik felüket mártsuk olvasztott fehércsokiba és rácsra téve hagyjuk őket kihűlni.



3 comments:

  1. Narancs ide vagy oda simán is befalnám most az összeset! NAgyon jól néz ki! Még én nem használtam szilikonos sütőlapot....majd lehet kipróbálom akkor, ha te ajánlod:)

    ReplyDelete
  2. Na, ugye, én megmondtam :)! A kekszrecept jól hangzik, várólistára tettem :)!

    ReplyDelete
  3. Köszönöm a tippet Henikém:))

    ReplyDelete