Friday, 18 May 2012

A Rákóczi-túrós


A Rákóczi túróst mióta az eszemet tudom, imádom. Soha nem jutott eszembe, hogy én ezt itthon megcsináljam, de ma annyira rossz napom volt, hogy dúlva-fúlva jöttem haza és azonnal úgy döntöttem, rajtam most csak egy egész tepsinyi Rákóczi-túrós segíthet. 2 ekkora kocka után picit jobb színben is láttam a világot.:)
Ami a receptet illeti, Strawberry Jucinak van kettő is Rákóczi túrósból,egy "egyszerűbb" és az "eredeti".
Na ebből a kettőből született meg az enyém.


Hozzávalók ( én 24x24 cm-es tálban sütöttem, így elég rusztikus lett, érdemesebb nagyobb tálban készíteni, akkor csinosabb lesz)

A tésztához:
25 dkg simaliszt
6 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna

A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
3 tojássárgája
2 !! tojásfehérje
2 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
15 dkg porcukor
2 db szikkadt zsemle vagy 2 szelet szikkadt kenyér
( ízlés szerint mazsola, nálam nem került bele)
baracklekvár

A tetejére:
4 tojásfehérje
16 dkg kristálycukor


Elkészítés:

Tészta:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és félóráig hűtőszekrényben pihentetjük. ( Pihentetés nélkül is működik a dolog.)
2. Lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk és belesimítjuk egy tűzálló tálba/tepsibe, villával sűrűn megszurkáljuk.
3. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük.

Töltelék:
1. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
2. A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a villával áttört túrót, a citromhéjat és a tejfölt. 
3. Ezután mehet hozzá 2 szelet kenyér belseje ( a héját vágjuk le) apró kockákra vágva.
4. Végül óvatosan keverjük hozzá a fehérjehabot is.
5. Az elősütött tésztát vékonyan kenjük meg baracklekvárral és simítsuk rá a túrós tölteléket.
6. 150 fokos sütőben 25-35 perc alatt süssük meg. ( Attól függ, mekkora az edény, az enyém magas lett, így majdnem 40 percig sütöttem.)
Szúrjunk a sütibe egy fogpiszkálót és ha megszilárdult a krém, vegyük ki a sütőből.

Hab:
1. A tojásfehérjéket kezdjük el habbá verni.
2. Mikor már teljesen kemény, adjuk hozzá a kristákycukrot és verjük tovább.
3. Sűrű, csillogó, fényes habot kell hogy kapjunk.
Fontos, hogy ne az elején tegyük bele a cukrot,mert akkor nem verődik fel, hanem csak akkor, mikor már kemény a hab.
3. A túrótöltelékre simítsuk a masszát és habkártyával simítsuk el. Egy villával húzzunk hullámvonalakat a habba.
VAGY
Töltsük csillagcsöves nyomózsákba a masszát és rácsosan húzzuk a krém tetejére.

4. Ezután mégegyszer visszamegy a cucc a sütőbe:
A változat: csavarjuk a sütőt maximumra és addig süssük,míg barnulni nem kezd a hab teteje. ( Így csináltam most én.)
B változat: 130-140 fokos sütőbe tegyük a Rákóczit és nyitott sütőajtó mellett szárítsuk a habot. Mikor megszilárdult, kész.

Ha rácsosra húztuk a habot a sütemény tetején, akkor töltsünk habzsákba baracklekvárt és a rácsok közeit ezzel töltsük ki. Ha nem rácsos a teteje, akkor meg csak kanalazzunk mellé ízlés szerint egy kis lekvárt.




6 comments:

  1. Most lehet szégyenlenem kellene magam, de én még sosem ettem Rákóczi-túróst:( De majd fogok! Nagyon szép és határozottan látszik rajta, hogy pillanatnyi depresszióra tökéletes gyóhyír:))

    ReplyDelete
  2. A mi családunk imádja a Rákószi túróst, főleg apukám, aki egyébként is szereti a túróval készült ételeket. Nekem a Moha féle verzió jött be a legjobban, szerintem hasonló, mint a tiéd, csak a tojáshabbal be kell rácsozni a süti tetejét és a rácsok közé kerül az isteni baracklekvár. Egyébként igazatok van, bebizonyított tény, hogy a Rákószi túrós fogyasztása közben boldogság hormonok termelődnek, amik elriszatják azt a csúnya depressziót...:)

    ReplyDelete
  3. Ilyen finomsággal én is szívesen vígasztalódnék!

    ReplyDelete
  4. Látom, nagy az egyetértés lányok :))

    ReplyDelete
  5. Nézz be hozzám ha időd engedi!

    ReplyDelete
  6. Szuper jól néz ki! Nyami-nyami. :P

    ReplyDelete