Wednesday, 12 October 2011

Sacher torta

Nagy bánatom van. Véget ért a British Bake Off, ma este már nem volt mit várni a BBC2-n. De én még nem felejtem el őket és csodás receptjeiket egyhamar. A döntőben a 3 csajnak Sacher tortát kellett sütni.
Kőkemény másfélórás kutatómunka után sikerült találnom egy receptet, amiről úgy gondoltam, közel állhat az eredetihez, melynek titkát 175 homály fedi...A receptet itt találtam.
És ma megérkezett a tündéri édes kis rózsaszín HP Minim, így ezt a posztot már onnan írom :)
Sachertorte 1832 óta létezik, amikoris az akkor mindössze 16 éves Franz Sacher bécsi cukrász megalkotta Metternich herceg számára.
Éljen akkor Franz Sacher, áldom a nevét, míg élek:)


Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:

12 dkg étcsoki
10 dkg vaj
11 dkg porcukor
5 tojássárgája
pár csepp vanília eszencia
4 tojásfehérje
5 dkg liszt
12 dkg darált mandula

sárgabarack lekvár

A csokimázhoz:
15 dkg étcsoki
150 ml tejszín ( double cream)


Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a kapcsos tortaformát picit kivajazzuk, kilisztezzük, vagy sütőpapírral kibéleljük.
2. A tojásokat szétválasztjuk. 
3. A vajat a porcukor egyharmadával és a tojássárgákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a vanília esszenciát.
4. A maradék porcukorral és egy csipet sóval a fehérjéket habbá verjük.
5. A csokit vízgőz felett felolvasztjuk és a tojássárgás keverékhez adjuk.
6. Egy szilikonos lapáttal belekeverjük a lisztet és a mandulát, majd a tojásfehérjét is. Teljesen keverjük el, nem szabad, hogy egy icipici tojásfehérje is látszódjon a tésztában, teljesen homogénné keverjük.
7. Öntsük a formába és kb. 40 perc alatt süssük készre.Tűpróbával ellenőrizzük.
8. Ha a torta kihűlt, kapcsoljuk le az oldalát és tegyük rácsra. Az oldalát és a tetejét kenjük meg baracklekvárral.
9. Készítsük el a csoki ganache-t: vízgőz felett olvasszuk fel az étcsokit és keverjük bele a tejszínt is.
10. A torta tetejére öntsük a csokimázat, lehetőleg középre és egyenletesen kenjük el rajta. Az oldalára is jusson, teljesen vonjuk be a tortát.
11. Mikróban 1 perc alatt olvasszunk fel 3 kocka tejcsokit, tegyük zacskóba, aminek a végén icipici lyukat vágjunk és kanyarintsuk a Sacher feliratot a tortánk tetejére.
Hagyományosan tejszínhabbal tálaljuk, de én mondom, magában is maga a tökély.:)





7 comments:

  1. A mestercukrász szintet súrolgatod:)

    ReplyDelete
  2. Egyet értek Ildoval!!!Nagyon nagy vagy :-))

    ReplyDelete
  3. Jajjj csajok, köszönöm szépen, tündérek vagytok:)

    ReplyDelete
  4. Még Novemberben Mónival megsütöttük a Sacher tortát és két kérdésünk is felmerült akkor... amiből egyre emlékszem! hova kell a van.eszencia, mert a végén ott álltunk és néztünk egymásra, hogy kimaradt, pedig lépésről lépésre haladtunk, úgy koncentráltunk a tuti sikerre :-), Végül mégsem derül ki, de a tésztába kell???Meg a csoki-ganache okozott gondot, pedig még videót is néztünk róla, de nagyon nehezen akart megkötni, de a torta ezektől függetlenül nagyon fini lett, mindenkinek nagyon bejött! :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Igen Eduskám, a tésztába kell, valóban nem írtam bele az elkészítésbe, csak a hozzávalókba. Máris javítom :))Köszi,puszi!!

      Delete
  5. Nagyon jó kis recept, de ez nem a Sacher-féle Sacher-torta, hanem a Demel-féle :) Ami csak árnyalatnyi különbség, de a név kötelez, Sacher bácsi nem a torta külsejére, hanem a "félbevágott" két tortaréteg közé kente a lekvárt:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedves Pippilotta, idézek a bejegyzésemből:
      "Kőkemény másfélórás kutatómunka után sikerült találnom egy receptet, amiről úgy gondoltam, közel állhat az eredetihez, melynek titkát 175 homály fedi.." Nem mondtam, hogy ez az origi recept :)))
      De köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet :)

      Delete