Friday, 3 June 2011

Blueberry-vanilla scones


Félóra szünet után már rutinos scone-sütőként tértem vissza a konyhába.Azt hiszem, így 2 adag megsütése után úgy érzem, olyan lesz ez nekem, mint Mohának a cupcake. Egy örök szerelem.Annnyira jópofák és annyira finomak és annyira nem is nehéz. A clotted cream-ért pedig egyenesen odáig vagyok.:)
A recept fellelhető itt.


Hozzávalók (10 darabhoz):
225 gr self raising flour
csipet só
fél tk. sütőpor
50 gr kristálycukor + a szóráshoz
75 gr szobahőmérsékletű vaj 
75 gr áfonya+a díszítéshez
2 ek. tejföl
1 tojás
1 tk. vanilia aroma
clotted cream

Elkészítés:
1.A sütőt előmelegítjük 200 fokra és sütőpapírral kibélelünk egy tepsit.
2.Egy tálba szitáljuk a lisztet, a sót, a cukrot és a sütőport.
3.A tojást a tejföllel és a vanilia aromával kézi habverővel elkeverjük.
4. A lisztes keverékhez először a vajat morzsoljuk hozzá, majd hozzáadjuk a tojásos keveréket és kézzel összegyúrjuk.
5.Legvégül adjuk hozzá az áfonyát. Ezt már csak óvatosan gyúrjuk bele, hogy lehetőség szerint minél kevésbé törjön össze.
6. Lisztezett deszkán lisztezett nyújtófával 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztátés 6 cm-es átmérőjű szaggatóval vagy pohárral köröket szaggatunk.
7.A tepsibe helyezzük őket és pici tejjel meglocsoljuk vagy ecsettel bekenjük őket. Picike kristálycukrot hintünk mindegyik süti tetejére és mehetnek be a sütőbe. 10 perc alatt kész.
8.Tálaláskor 1 kávéskanálnyi clotted cream-et tegyünk a tetejére és 1 szem áfonyát.


4 comments:

  1. akkor kb. ezt a sütőport meg lehet oldani liszt+sütőpor kombinációban? nincs ráírva az összetevőknél, hogy miből mennyi van a lisztben?
    Anita

    ReplyDelete
  2. háhá! megoldás magyaroknak: http://southernfood.about.com/cs/breads/ht/self_rise_flour.htm

    ReplyDelete
  3. Én múltkor egy recept kapcsán ezt találtam rá:
    A UK-ban self-raising flour-ként ismert termék, mely a liszt és a sütőpor keveréke. Manapság már Magyarországon is forgalmazzák. (arány: 100 g liszt, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só)

    ReplyDelete
  4. Ez így van Era.:) De attól függetlenül a recept még írja a sütőport is külön. Biztos ami biztos:)

    ReplyDelete