Ez volt az első pogácsám teljes kiőrlésű lisztből. Ráadásul juhtúrós is, ami miatt olyan jó állaga lett a tésztának, mint soha egyetlen pogácsánál sem. Szinte lisztezés nélkül lehetett nyújtani, szaggatni, újragyúrni a tésztát. Egyáltalán nincs juhtúró íze a kisült poginak, így aki nem szereti a juhtúró ízét, ne féljen tőle, nem lehet majd érezni, de nagyon jó állaga lesz tőle és könnyű vele dolgozni. A receptet Áfonya mámora blogjáról származik, köszönöm :)
Hozzávalók:
1 tepsi pogácsához
100 g sima búzaliszt
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
fél-1 tk. só (a juhtúró sósságától függően)
100 g juhtúró
100 g tejföl
100 g puha vaj vagy margarin
1 tojás
70 ml tej (rizstejet használtam)
15 g friss élesztő
A tetejére:
1 felvert tojás
reszelt sajt
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit robotgép üstjébe tesszük és összedolgozzuk. Nem futtattam fel külön az élesztőt, sőt, cukrot sem adtam hozzá, bele mindent az üstbe és 1-2 extra kanál liszt hozzáadása utána szépen összeállt. Letakarva meleg helyen kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük.
2. A tésztát kb. 2 cm vastagra nyújtjuk és tetszőleges méretű szaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapíros tepsire tesszük őket. Én picike szaggatót használtam, szeretem az 1 falatos pogácsákat.
3. Lekenjük őket felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és 180 fokra előmelegített sütőben 25-27 perc alatt pirosra sütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése