Sunday, 1 December 2019

Gluténmentes, tejmentes mákos bejgli


Életem első gluténmentes és tejmentes bejglije. Nagyon boldog vagyok, mert isteni finom lett és állagra, ízre is olyan, mint a hagyományos. Pont úgy is sikerült egyébként: kirepedt, kifolyt a töltelék, de cserébe isteni finom lett. 
A receptet Betti oldalán találtam  (nagyon köszönöm itt is) és néhány változtatást eszközölve  az alapanyagokat illetően íme az én gluténmentes mákos bejglim:

Hozzávalók 2 rúdhoz:
A tésztához:
250 g Alfamix gluténmentes lisztkeverék
csipet só
4 g porélesztő
40 g cukor
1 egész tojás
55 g tejmentes margarin (Liga)
135 g növényi tej (mandulatejet használtam)

A töltelékhez:
200 g darált mák
30 g rizsdara
csipet só
1 citrom reszelt héja
200 g növényi tej (mandulatejet használtam)
120 g cukor

A kenéshez:
1 felvert tojás

Elkészítés:
1. A töltelékhez egy tálban elkeverjük a darált mákot a rizsdarával, sóval, citromhéjjal. A tejet a cukorral felforraljuk és a mákra öntjük. Alaposan elkeverjük és teljesen hidegre hűtjük.
2. A tésztához robotgép keverőtáljában elkeverjük a lisztet, sót, cukrot, élesztőt. Egy kis tálkába ütjük a tojást, hozzáadjuk a puha vajat és annyi tejet, hogy összesen ez a 3 összetevő 230 g legyen. A tojás méretétől függ, mennyi tej kell. Robotgéppel alaposan összedolgozzuk a tésztát és lefedve megkelesztjük. A tészta lágy, kissé ragadós, de ne adjunk hozzá ekkor lisztet. Én több, mint 2 óráig kelesztettem, mert közben elmentem itthonról, de nyilván rövidebb idő alatt is megkel.
3. A megkelt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk és a kihűlt máktölteléket is. Kb. 240-250 g lett egy adag tészta és egy adag töltelék is.
4. Alaposan lisztezett munkalapon kissé átgyúrjuk a tésztát és kb. 25 cm hosszú téglalappá nyújtjuk. Elkenjük rajta a máktölteléket úgy, hogy minden szélén hagyunk egy kis üres helyet, hogy feltekeréskor ne nyomjuk ki a tölteléket. A rövidebb oldalain behajtjuk a tésztát, a hosszabb oldalánál kezdve pedig szorosan feltekerjük. Megismételjük a műveletet a másik tésztadarabbal és a másik töltelékkel is.
5. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a bejgliket, tetejüket lekenjük felvert tojással, megszurkáljuk pár helyen fogpiszkálóval  és 180 fokra (alsó-felső sütés) előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük őket. 


No comments:

Post a Comment