Wednesday, 8 February 2017

Csavart és fonott briós

Brióst nagyon sokféle technikával készíthetünk és sokféleképp dekorálhatjuk is. Briós tésztából ( gyúrt élesztős tésztából) készíthetünk fonott, csavart, kifli, kalács, S alakú
briósokat is. Tetejére a klasszikus kristálycukron és jégcukron kívül szeletelt mandulát is tehetünk, azzal is nagyon finom.


Hozzávalók:
16 db brióshoz

500 gr liszt
50 gr vaj
50 gr porcukor
20 gr friss élesztő
5 gr só
250 ml tej
2 db tojássárgája
1 kk. cukor
1 citrom reszelt héja
1 tk. vanília aroma

A kenéshez:
1 egész tojás

Szóráshoz:
kristálycukor, jégcukor


Elkészítés:
1. A tészta összeállítása történhet kézzel vagy géppel, a kelt tésztát a szokásos módon kidagasztjuk és meleg helyen / kelesztőtálban kb. 30 percig kelesztjük.
2. A tésztából 55-60 gr-os darabokat vágunk, én ebből a mennyiségből 16 brióst készítettem, 8-at csavart, 8-at fonott technikával.
3. A csavart brióshoz a tésztadarabot kb. 30 cm hosszú kígyóvá sodorjuk és jobbról balra haladva feltekerjük.  A tészta végét illesszük a briós alá, hogy sütéskor ne nyíljon szét. Ültessük a 8 db csavart brióst sütőpapírral bélelt lemezre.
4. A fonott briósokhoz is 30 cm hosszú kígyókat sodrunk és az alábbi képen látható módon formázzuk őket. A 4 db tésztavéget csípjük össze szorosan és itt is hajtsuk a briós alá, hogy ne nyíljon szét. 
5. Ha elkészült mind a 16 briós, egész tojással kenjük le őket és hagyjuk kelni. Mikor a tojás megszáradt rajtuk, újra kenjük át egész tojással, szórjuk meg jégcukorral vagy kristálycukorral és mehetnek is a sütőbe.
6. A sütést 210 fokon végeztem, 15 perc alatt sültek készre. Sütés közben a sütőajtót résnyire kinyitottam és kitámasztottam egy fakanállal így gőzmentes sütőben sültek, a felületük pedig szép fényes lett, mint a Húsvéti fonott kalácsé.

Foszlós fonott kalácsom receptje ide kattintva érhető el. 

Forrás
No comments:

Post a Comment