Klasszikus linzer / Classic linzer cookies

Igazi klasszikus linzert készítettem a napokban,virág alakút, sárgabaracklekvárral és az elmaradhatatlan porcukorral. Kísérletezzünk a formákkal, ízekkel bátran: lehet szivecske, fenyőfa alakú, töltsük meg bármilyen különleges lekvárral így Karácsony közeledtével, vagy szórjuk meg a tetejét dióval, mogyoróval.
A hagyományos 3:2:1-es receptet készítettem most el és elmondhatom, hogy 1-2 éjszaka pihenés a fémdobozban nagyon jót tesz a linziknek, isteni puhák és omlósak lesznek. Persze aki jobban szereti a ropogós-kissé morzsálódós verziót, az iziben fogyassza el, ahogy elkészül :)


Hozzávalók:
25 pár linzerhez

30 dkg liszt
20 dkg vaj / margarin
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja

A ragasztáshoz:
sárgabaracklekvár


Elkészítés:
1. A lisztet a porcukorral és a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a citromhéjat és a tojássárgáját és összegyúrjuk. Fóliába csomagolva fél-1 órára hűtőbe tesszük.
2. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk és tetszőleges formával kiszaggatjuk: a virágok felének a közepét is kiszúrjuk egy kisebb kör alakú szaggatóval.
3. Sütőpapíros tepsire tesszük őket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük őket. Mikor kezd színt kapni a széle, már vesszük is ki.
4. Ha kihűlt, egy teli és egy lyukas virágot lekvárral összeragasztunk, megszórjuk poruckorral és mehet a dobozba.:)

Classic linzer cookies:
traditional Hungarian cookies, best filled with home-made jam and never forget dusting with icing sugar. Best eaten a few days after baking-keep them in an airtight container, they will get incredibly soft :) Bake them for any occasion, even for Christmas if you have some cute Christmas cookie cutter. If you don't, just use the original flower cutter.:)

Ingredients:
makes 23 cookies
300g plain flour
200g butter
100g icing sugar
1 egg yolk
grated zest of 1 lemon

For the filling:
home-made apricot jam

Method:
1. In a large bowl mix the ingredients and knead until it forms a ball. Wrap the ball in cling film and refrigerate or an 1 hour or so.
2. On a lightly floured surface roll the dough out onto a 3-4 mm thick rectangle and cut out with flower-shaped cookie-cutter. Using a smaller round cutter cut the middle of every second cookie.
3. Transfer them on a baking tray lined with baking parchment and bake them for 10 mins in 180 celsius degrees preheated oven. Transfer them on a wire rack to cool.
4. Stick the cookies with apricot jam: one full and one with a hole-that's how they go together.:) Dust with icing sugar, keep them in an airtight container, they can be kept for weeks. ( But don't worry, you will eat them probably in a few days..:)


Megjegyzések

Megjegyzés küldése