Monday, 9 December 2013

Citromos-túrós keksz / Lemon-ricotta cookies

Nem is jó ezt keksznek nevezni,mert az ember valami ropogós, morzsálódós, száraz cuccra gondol. Na ez minden, csak nem az. Egy intenzív citromos sütike, amit a benne lévő túró omlóssá, puhává tesz. A hab a tortán a citrommáz, és egy kis jégcukor. Egészen karácsonyi hangulatú lett, nem? Többször készült már ez a süti, eddig ricottával, de most annak híján túróval. Ugyanolyan finom.


Hozzávalók:

18-20 darabhoz

A tésztához:
210 gr liszt
fél tk. sütőpor
fél tk. só
60 gr vaj
200 gr cukor
1 tojás
100 gr túró
1,5 ek. citromlé
1 citrom reszelt héja

A mázhoz:
120 gr porcukor
1,5 ek citromlé
1 citrom reszelt héja

A tetejére:
jégcukor


Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, gáztepsit kibélelünk sütőpapírral.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, a sót és a sütőport.
3. A cukrot a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást is.
4. Mehet hozzá a túró, a citromlé és a citromhéj, dolgozzuk simára.
5. Végül adjuk hozzá a lisztet is és alacsony fokozaton addig keverjük míg egynemű masszát nem kapunk.
6. Evőkanálnyi halmokat tegyünk a sütőpapíros tepsire és 15 perc alatt süssük készre őket. Amikor kezd a széle barnulni, már kivehetjük, vigyázzunk, nehogy túlsüssük.
7. A mázhoz a porcukrot a citromlével és citromhéjjal simára keverjük.
8. A még meleg  kekszek tetejére kb 1 teáskanálnyit tegyünk a mázból és a teáskanál hátuljával egyengessük el, szórjuk meg jégcukorral. Viszonylag hamar megköt teljesen a citrommáz és már falatozhatjuk is kávéhoz, teához :)


Lemon-ricotta cookies:

One of the best cookies ever. They are soft, melting-in-the-mouth type cookies- thanks to the ricotta which makes them soft. I finished them off with a lemon glaze and some pearl sugar, they look quite pretty right? You can try the same with orange or lime but I believe the lemon one is the best.

Ingredients:
makes 18-20 cookies

210g plain flour
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
60g butter
200g sugar
1 egg
100g ricotta
1,5 tbsp lemon juice ( freshly squeezed)
grated zest of 1 lemon

For the glaze:
120g icing sugar
1,5 tbsp lemon juice
grated zest of 1 lemon

To decorate:
pearl sugar

Method:
1. Preheat the oven to 170 celsius degrees and line a large baking tray with baking parchment.
2. Sift the flour in a large bowl with salt and baking powder.
3. With an electric mixer mix the butter and sugar until fluffy then add the egg, ricotta, lemon juice and zest and finally fold in the dry ingredients. Mix until well incorporated.
4. Place a spoonful of mixture on the baking tray, press the dough a little bit with your fingers. Bake them for 15 mins, not longer, otherwise they will be hard.
5. For the glaze sift the icing sugar in a small bowl add the lemon zest and as much juice as you need to get a thick but spreadable glaze. Brush the warm cookies with the glaze and sprinkle them with pearl sugar.



5 comments:

  1. Finomnak tűnő csini kekszek! Engem meggyőztek! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orulok,meggyozo kis kekszek ok valoban :)

      Delete
  2. Jelentem, h megsütöttem és nagyon puhák, finomak! Picit variáltam és kevesebb cukorral csináltam illetve máz nélkül. Csillagokat sütöttem belőle,mert előző nap a másik keksznél megtetszett a csillagforma. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm,csillag alakban is szepen mutathat :) Mennyi cukrot tettel bele? Remelem izlett :)

      Delete
    2. Igen nagyon szupi kis recept! Köszönöm. :) A héten újra kell majd csinálnom. 80-90 g cukrot tettem bele, és így is finom lett. Beírtam a blogba, meg tudod nézni, hogy mutat csillagosan. :)

      Delete