Tuesday, 2 July 2013

Non plus ultra-1. kísérlet

Ugye mindenkinek ismerős ez a süti falusi lakodalmakból? 
Viszonylag gyorsan elkészíthető, mindössze 5 olyan egyszerű alapanyag van benne, ami biztosan minden háztartásban mindig van. Az ember arra számít ezek után, hogy egy elronthatatlan, könnyű sütit kap. És nem!! Hogy szép is legyen meg finom is, ahhoz bizony jó pár dolognak össze kell játszani. És bizony jó pár ponton el lehet vérezni.
Mikor gugliztam a recept után, azt hittem se szeri se száma a non plus ultra recepteknek, ehhez képest nem sokat találtam. A Nosalty-n volt egy népszerűségnek örvendő példány  és egy másik oldalon egy csodaszép.  Az utóbbi receptjét választottam ki, azok a mesés habcsók-csúcsok annyira hívogattak. Na de olyan csúcsosra csinálni a habot...

Nekem 3 tepsivel lett, így volt alkalmam kísérletezni.
--Sütöttem 160 fokon és 180 fokon is. Talán a 180 a jobb, de úgy is 20 perc.
--legközelebb jóval vékonyabbra nyújtom a tésztát: mire a tészta megsült,talpa lett a habnak ( a sors furcsa fintora, hogy a macaroonoknál sose sikerül talpat prezentálnom, a non plus ultránál bezzeg igen...)
--a habot legközelebb gőz fölött fogom felverni,nem simán robotgéppel, úgy talán jobb tartása lett és lehet ilyen szép csúcsosra halmozni

Tanulság??
Ami egyszerűnek tűnik, sokszor nem az!
Le a kalappal a falusi asszonyok előtt, akik olyan csodaszép non plus ultrákat varázsolnak a lakodárés asztalra!


Hozzávalók:
100 db-hoz, azaz 50 párhoz

Tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj v. margarin
1 tk. vanília esszencia
2 tojás sárgája
5 dkg porcukor

Tetejére:
2 tojás fehérje
20 dkg poruckor

A ragasztáshoz:
baracklekvár


Elkészítés:
1. A lisztet elmorzsoljuk a hideg, kockákra vágott vajjal/margarinnal, majd hozzáadjuk a vaníliát, porcukrot, tojássárgát és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. 1 órára hűtőbe tesszük.
2. A tésztát lisztezett deszkán pár mm vastagra nyújtjuk és kis méretű ( 3 cm) pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket.
3. A tojásfehérjét habbá verjük. Mikor már kemény, hozzáadjuk a porcukrot, addig mixeljük,míg sűrű, fényes, vágható masszát nem kapunk. Ha hígnak találjuk, adjunk még hozzá porcukrot. (Nyilván a tojás méretétől is függ.)
4. A habot töltsük habzsákba és nyomjunk belőle minden kis korong tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük meg őket.
5. A kihűlt korongokat baracklekvárral ragasszuk össze.




1 comment:

  1. Imádom ezt a sütit, én is gyakran készítem.:) Nagyon szépek lettek!

    ReplyDelete