Sunday, 16 June 2013

Vaníliakrém, tortakrém, frosting...fehéren


Ugye nem csak nekem okoz dilemmát, mikor tortát sütök vagy cupcake-et, hogy milyen krémmel legyen betöltve, milyen frosting legyen a tetején...
Régóta próbálgatok mindenféle fehér krémet, most megosztom Veletek, hogy milyen krémeket használok.


A kép illusztráció, forrás: ITT

1.  Főzött vaníliakrém, vajas ( pl. Ikeás svéd mandulatorta krémje)
24 cm-es torta betöltéséhez és bevonásához

4 tojássárgája
30 gr keményítő
2 dl tej
200 gr vaj, felkockázva
100 gr porcukor
1 tk. vanília esszencia

A tojássárgákat a cukorral, pici tejjel, keményítővel habosra keverjük.
A maradék tejet felforraljuk,majd félrehúzzuk.
A tojássárgás keveréket a tejhez öntjük, visszatesszük a tűzre és kézi habverővel folyamatosan kevergetve , kislángon ( hogy ne rántottásodjon le) puding sűrűségűre főzzük. ( 2-3 perc)
Ha kész, azonnal hozzádolgozzuk a vajat, csomómentesre keverjük.
Hideg vízzel teli lábasban kihűtjük, esetleg átmixelhetjük mégegyszer, ha csomósnak ítéljük meg, mielőtt betöltjük vele a tortát.

2. Főzött vaníliakrém, tejszínes (Szabolcsi almás máktorta krémje)

elég nagy adag krém, az eredeti tortához 6 rétegre elegendő volt
Számomra a valaha volt legeslegfinomabb krém,imádom!!!

6 tojássárgája
7 ek. cukor
2 kiskanál vanília esszencia
6 dl tej
7 dkg étkezési keményítő
4 dl tejszín ( magas zsírtartalmú)

A tojássárgákat a cukorral, pici tejjel, keményítővel habosra keverjük.
A maradék tejet felforraljuk,majd félrehúzzuk.
A tojássárgás keveréket a tejhez öntjük, visszatesszük a tűzre és kézi habverővel folyamatosan kevergetve , kislángon ( hogy ne rántottásodjon le) puding sűrűségűre főzzük. ( 2-3 perc)
Hideg vízzel teli lábasban kihűtjük,majd átmixeljük az egészet, hogy csomómentes legyen.
Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot és felhasználásig hűtőbe tesszük.
Ha biztosra akarunk menni,a  tejszínbe tehetünk 1 zacskó habfixálót de ha magas zsírtartalmú tejszínt használunk, akkor szépen felverődik majd.

3. Sima tejszínhabos krém:
400 ml tejszín
2 ek. porcukor
2 csomag habfixáló

 Nem vaníliakrém, de cupcake tetejére, ha tartós frostingot szeretnénk, tökéletes.
Ezt az egyszerű krémet használtam pl. a Fekete erdő torta bevonására és töltésére.

A tejszínt elkezdjük géppel felverni, Fokozatosan hozzáadagoljuk a porcukrot, majd mikor kezd keményedni, beleszórjuk a habfixálót, addig verjük a habot,míg a megfelelő állagot el nem éri. Ne tegyünk bele túl sok habfixálót, különben zselés, kocsonyás lesz.

4. Vajkrém
Leszögezem, nem vagyok vajkrém párti, ugyanakkor tudom, hogy torta tölteléknek nagyon népszerű, cupcake-ek tetején is roppant jó, állagánál, tartósságánál fogva, illetve marcipán, fondant alá.
Ami fontos: ne cseréljük a vajat margarinra, ha igazán finom krémet szeretnénk kapni!

125 gr vaj
2 ek. forró víz / tej
250 gr porcukor
1 csomag vaníliás cukor/ vaníliarúd kikapart magjai/ vanília esszencia

A vajat a porcukorral alaposan kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a vizet/tejet és a vaníliát is.
Ha a krémet túl hígnak ítéljük meg, adjunk még hozzá porcukrot, ha túl sűrűnek, pici vizet / tejet.

5. Krémsajtos

Cupcake-ek tetejére frostingnak, tortába is finom, noha elég édes. Amikor krémsajtról írok, mindig Philadelphiát használok. Tudom, elég drága, de én a mascarponét nem szeretem, nekem túl zsíros.

200 gr krémsajt
600 gr porcukor

Mindig 1:3 a krémsajt aránya a porcukorhoz.Egyszerűen robotgéppel simára dolgozzuk őket. Érdemes a robotgépet egy konyharuhával letakarni,mert a porcukor nagyon tud porolni, főleg ilyen mennyiségnél :)
A krémsajt típusától függően adhatunk még hozzá porcukrot, vagy kevesebb is elég. Én általában 2-3 részletben dolgozom bele a porcukrot, így kevésbé porol és látom menet közben, hogy mennyi kell még.
Ha bombabiztosra akarunk menni és igazából az ízén sem ront, a végén ízlés szerint vajat is dolgozhatunk bele.

6. Amerikai frosting ( tojásfehérjés)

Cupcake tetejére a legtartósabb, hófehér és az egyik legfinomabb frosting. Van vele egy kis meló, nem 2 perc  alatt van kész,mint egy vajkrém, de megéri.
Itt használtam.
Garantáltan bombabiztos, nem esik össze, ha a megfelelő ideig keverjük!!!Nem kell hozzá se zselatin, se semmiféle fixáló!

2 tojásfehérje
300 gr cukor ( kristály, minél apróbb szemcséjű annál jobb, hogy véletlen se ropogjon a fog alatt)
2 ek. víz
2 ek. golden syrup vagy méz

Tegyük egy lábasba az összes hozzávalót.
Vízgőz felett elektromos mixerrel min. 7 percig mixeljük magas fokozaton!!!!
Ezután még 2-3 percig mixeljük, amíg ki nem hűl.
Nagyon vigyázzunk, hogy az edény amiben a krém van, ne érintkezzen a vízzel!!!!!!!Gyerekeknek ne engedjük ezt a fajta krémet véletlen sem egyedül elkészíteni!!!
Habzsákba töltve vagy habkártya segítségével tartós és szép frostingot tehetünk a cupcake-ekre.

7. Házi vaníliapuding

Gyümölcstortához, a bolti zacskós bűntársa helyett.Ugyanannyi idő alatt kész van.

4 dl tej
2 tojássárgája
50-60 gr cukor
2 tk. vanília esszencia
35-40gr étkezési keményítő

A tojássárgákat a cukorral, keményítővel, vaníliával, pici tejjel habosra keverjük.
A tejet felforraljuk majd félrehúzzuk.
A tojásos masszát a forró tejhez csurgatjuk, visszatesszük a tűzre és kislángon, kézi habverővel folyamatosan keverve 2-3 perc alatt sűrűre főzzük.
Még melegen a kihűlt piskótára öntjük. Viszonylag hamar megköt, hamarabb, mint zacskós vetélytársa.

8. 5 perces vaníliakrém: ( az áfonyás-vaníliakrémes álompite krémje)
bármilyen pitébe, tortába, de akár fánkok töltésére is kiváló

1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
5 dkg cukor
1 mk. vaníliakivonat
5 dkg vaj

A pudingport kevés tejjel csomómentesre keverjük.
A maradék tejet a cukorral, vaníliakivonattal felforraljuk, hozzáöntjük a pudingot és pár perc alatt sűrűre főzzük.
Még melegen belekeverjük a vajat/ margarint és folpackkal beborítjuk a krémet, így nem fog bebőrösödni, ahogy hűl.

9. Tejszínes fehércsokikrém
( az előző vaníliakrém továbbturbózott változata)

1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
5 dkg cukor
1 mk. vaníliakivonat
5 dkg fehércsoki
5 dkg vaj
2 dl habtejszín
2 ek. porcukor
1 csomag habfixáló

A pudingot a szokásos módon megfőzzük a cukorral, vaníliával. Még melegen belekeverjük az előzőleg összeolvasztott vajat+fehércsokit. Fóliával letakarjuk, hogy ne bőrösödjön be és kihűtjük.
A habtejszínt felverjük a porcukorral,mikor kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a habfixálót és addig verjük a habot, míg megfelelő állagú nem lesz.
A kihűlt fehércsokis pudingba beleforgatjuk a tejszínhabot, piték, tortát töltésére használjuk. Pár órára tegyük hűtőbe, hogy összeálljon. Isteni finom :)

10. Mascarponés túrókrém  ( a mascarponés epres túrótortánál használtam)
18 cm-es tortához

250 gr krémes, sovány tehéntúró
150-200 gr mascarpone
5 ek. porcukor

Az összes hozzávalót késes aprítógépbe tesszük és simára keverjük. Azonnal lehet vele dolgozni, könnyen kenhető, hamar dermed.

11. Fehércsokis túrókrém ( Fehércsokis túrótorta eperrel )
18 cm-es tortához

Az előző krém fehércsokival gazdagított változata

250 gr krémes, sovány tehéntúró
120 gr mascarpone
4 ek. porcukor
1 dl habtejszín
80 gr fehércsoki

A fehércsokit felolvasztjuk, félretesszük. A többi hozzávalót késes aprítógépben simára keverjük majd szilikonos spatulával hozzákeverjük a langyosra hűlt fehércsokit. 

8 comments:

  1. Hasznos kis válogatás, köszönjük!!!!

    ReplyDelete
  2. Szia Szofi! Megcsináltam a 2. változatot, nagyon finom volt, de túl lágy volt, kifolyt a tortából, a lapok pedig elcsúsztak rajta - ill. egymáson. Mindent a leírás szerint csináltam, mi lehetett a gond, miért nem maradt meg a tortában a krém? Kihűtve tettem bele, egy sima csokis piskótába. Az unokahúgom szülinapi tortája volt...végül fogpiszkálókat kellett beleszúrnom, hogy ne csússzanak el a lapok és el tudjuk vinni a tortát. Viszont nagyon finom volt. Van ötleted mit kellene még beletenni, hogy legközelebb szilárd legyen? Köszi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedves Gyöngyi, sajnálom, hogy nem sikerült, én már többször is elkészítettem.Milyen tejszínt használtál?
      Esetleg tehetsz a tejszínbe habfixálót felverés közben vagy több keményítőt, de nekem ennyi elég szokott lenni.Lehet, hogy a pudingot nem főzted elég sűrűre?Hirtelen ezek jutottak eszembe, remélem tudtam segíteni.
      Üdv:
      Szofi

      Delete
  3. Kedves Szofi! Dobozos Parmalat habtejszín volt, lehet, hogy friss tejszín kellett volna. A puding sűrű volt, csak a tejszín lazította fel amikor beleforgattam. Köszönöm, és újra fogom próbálni, remélem akkor már jobban sikerül :) tényleg finom volt, ezért is szeretném megtanulni rendesen elkészíteni :) Köszönöm, üdv. Gyöngyi

    ReplyDelete
  4. Tejszínre én a Meggle tejszínjét ajánlom az a legjobb ;) Zsírtartalom és állag tekintetében is.

    Olyan kérdésem lenne, hogy a felsorolt krémek közül melyiket ajánlanád muffin dekorálásra? Egy sima hagyományos muffin lesz készítve és egy csillagcsővel szeretnék egy kis krémet a tetejére nyomni, ami megtartja az alakját és elég sűrű.
    Köszönöm :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A 4-5-6os alkalmas cupcake dekoralasra. A vajkrem tartos nagyon,persze izles kerdese,ki mennyire birja megenni a tomeny vajas cuccos.
      Az 5-osnel en Philadelphiat hasznalok,nekem azzal isteni finom,mascarponeval is keszitheted,sztem az tul zsiros.
      A 6-os isteni finom,konnyu es remekul formazhato :)

      Delete
    2. Köszi :) A vajas az nem az én világom, szóval marad a másik kettő :))

      Delete
  5. Szia!
    Mit gondolsz, keményítő helyett sima liszttel is működik a dolog?
    Köszönöm

    ReplyDelete