Vaníliás pathé


Ismét egy cukrásztételt hoztam, mostmár szinte minden napra jut egy itthon elkészítendő süti. A tegnap kezdett aprósüti hullám folytatása a vaníliás pathé, a narancsgalette-nél felszaporodott tojássárga eltüntetésére. A Néróhoz kicsit hasonlít ez a süti, de kevesebb benne a tojás, több a zsiradék, így az elkészítése is kicsit trükkösebb. A Néróhoz hasonlóan habzsákból kell formázni, de mivel itt több a zsiradék, egy masszívabb tésztát kapunk, amivel elég nehéz dolgozni. Így miután a masszát bekevertük, gyorsan kell formázni, mert elég hamar megszilárdul az anyag. Ha ennél a mennyiségnél többet készítünk, érdemes a tésztát 2 részletben bekeverni és úgy formázni. Ebből a mennyiségből egyébként kb. 500 gr kész sütemény lesz.


Hozzávalók:
A tésztához

400 gr liszt
250 gr vaj / margarin
150 gr porcukor
10 gr vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
25 gr tojássárgája
25 gr egész tojás ( én most a tegnapról megmaradt tojássárgákat használtam csak, összesen 3-at)

A díszítéshez:
100 gr étcsoki
1-2 tk. étolaj



Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, 2 gáztepsit kibélelünk sütőpapírral és előkészítjük a csillagcsővel ellátott habzsákot is, hogy a kész masszával gyorsan tudjunk majd dolgozni.
2. A puha vajat/ margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a tojássárgákat és a citromhéjat, ezzel is tovább habosítjuk. Végül belekeverjük a lisztet is és eldolgozzuk.
3. A masszát habzsákba töltjük és különböző formájúra nyomjuk ki a tésztát: kör, S alak, csepp, kifli, félkör, babapiskóra alakúra is formázhatjuk.
4. Előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük. Ha kezdenek pirulni, kivesszük a sütőből és rácsra tesszük őket hűlni.
5. A csoki 2/3-át vízgőz felett felolvasztjuk majd a maradék 1/3 csokit is hozzákeverjük. Pici étolajat is adhatunk hozzá, hogy vékonyítsunk rajta. A csokiban kimárthatjuk a pathékat félig vagy zacskóba töltve vékonyan spinelhetjük az elkészült sütiket. Sütőpapíros lemezre tesszük őket, amíg a csoki megszilárdul majd jól záródó fémdobozban tároljuk őket, ahol sokáig eláll.


Megjegyzések

  1. Ebből nem lesz soha olyan massza,amit habzsákból ki lehet nyomni!Ez ahhoz túl kemény!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nem az. A szobahőmérsékletű, lágy vajat ki kell habosítani a cukorral és tojásokkal, ízesítőkkel, legvégül beleforgatni a lisztet. Le van írva. A recept tökéletes.

      Törlés

Megjegyzés küldése