Túrós zsemle

 Igazi klasszikus a túrós zsemle. Nálunk gyerekkoromban a Mama sokszor csinált, Anyu nem igazán. Zé már napok óta nyaggatott vele, ma végre rászántam magam. Kicsit sok vele a macera, de a végeredmény azért kárpótol. Micsoda klisé, minden kajára ezt mondjuk, amivel sokat kell pepecselni, dehát így van, na.:)


Hozzávalók:

6 zsemle

A töltelékhez:
25-30 dkg félzsíros tehéntúró
3 ek. tejföl
1 tojás
6 ek. porcukor
késhegynyi vanília
1 citrom leve és reszelt héja
a zsemlék belseje

Az áztatáshoz:
3 dl tej

A tetejére:
tejföl


Elkészítés:
1. A zsemlék tetejét levágjuk, a belsejét kivájjuk, kevés tejben megmerítjük ( nem áztatjuk, épp csak megmerítjük, főleg ha friss zsemlénk van) és sütőpapíros tepsire készítjük őket.
2. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, félretesszük. A sárgáját összedolgozzuk a túróval, porcukorral, tejföllel, vaníliával, citromlével-és héjjal valamint a zsemle kivájt belsejével, végül beleforgatjuk a felvert tojáshabot is.
3. A túrós masszát elosztjuk a zsemlékben, a kalapjukat visszatesszük a tetejükre.Kis tejföllel megkenjük a zsemlék tetejét és oldalát.
4. Fóliával lefedve kb. 20 percig sütjük 180 fokon, majd fólia nélkül további 10-15 percig, amíg meg nem pirulnak a zsemlék. Ha maradt ki tej az áztatásból, akkor menet közben locsoljuk meg vele a zsemléket, így belül puhák, kívül ropogósak lesznek:)

TIPP:
Ízlés szerint mazsolát is tehetünk bele, esetleg meggyet, vagy tálaláskor egy kis sárgabaracklekvárt kanyarinstunk mellé.:)


Megjegyzések

  1. Ohhh... szinte érzem az illatát! :) Nagyon szépek lettek!

    VálaszTörlés
  2. Ezt én is szeretem! De régen volt nálunk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nincs is ember aki ezt nem szereti :D

      Törlés
  3. Hű, de régen készítettem! - nagyon guszta :)

    VálaszTörlés
  4. Ú, gyerekkorom kedvenc kajája. :) Nagyon finom tud lenni! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom am,egyszeru am nagyszeru klasszikus kaja :)

      Törlés

Megjegyzés küldése