Mézes-almás kuglóf karamellszósszal

Ma ismét kuglófos hangulatban voltam.Őszi színeket, ízeket varázsoltam a konyhába. Az első falat után azt érzi az ember, hogy hol a kandalló meg egy jó meleg pléd, egy csésze tea és miért nem esik kint a hó??Már nem is őszi, hanem inkább téli, Karácsonyi hangulatot áraszt ez a kuglóf. Már most tessék megsütni, hogy biztosan felkerüljön az adventi /karácsonyi sütik listájára :)
Természetesen ez a komplex ízvilág-bevallom én, nem szégyen-nem saját ötlet, itt bukkantam rá.
De hogy Nektek már könnyebb dolgotok legyen, az olyannyira utált csészés receptet már átalakítottam európai mértékegységessé, így szabad a pálya, indulhat a kuglófsütés :)


Hozzávalók:
15 cm-es ( 1,1 literes ) kuglófformához

A kuglófhoz:
175 ml olaj
125 gr cukor
125 ml akácméz
1 tojás
280 gr liszt
1/2 tk. fahéj
1/2 tk. őrölt szerecsendió
csipet só
csipet őrölt szegfűszeg
1/4 tk. sütőpor
1/4 tk. szódabikarbóna
3 db alma ( nálam Gala, én csak azt eszem meg)

A karamellszószhoz:
125 gr cukor
2 ek. akácméz
1 ek. víz
2 tk. vaj
fél dl tejszín


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, a kuglófformát kivajazzuk-kilisztezzük.
2. Egy tálba szitáljuk a száraz hozzávalókat, úgymint: liszt, só, sütőpor, szódabikarbóna és a fűszerek.
3. A tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a mézet és az olajat majd belekeverjüka  lisztet. Vigyázat, nagyon-nagyon sűrű masszát fogunk kapni. Ebbe még belekeverjük a meghámozott, kis kockákra vágott almát. 
4. Belesimítjuk a formába ( néhány ujjnyi hely maradjon a tetején,mert eléggé meg fog nőni) és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Nekem kereken 1 óra alatt lett készen. Ha kész, kiborítjuk és megvárjuk, míg kissé kihűl.
5. Amíg a kugli sül, összedobjuk a karamellszószt: egy kis lábasban a cukrot a vízzel és a mézzes elkezdjük közepes lángon karamellizálni. Időnként megkeverjük ( vigyázzunk, nagyon forrró!) és egy szilikonos ecsettel a lábas oldalára ragadt cukorszemcséket is visszaterelgetjük a lábasba. Kb. 6-8 perc alatt sötét borostyán színűre vált a cucc, ekkor elzárjuk a gázt és hozzákeverjük a vajat és a tejszínt. Egyneművé keverjük és félretesszük hűlni, kb 15 percre. Ahogy hűl, úgy fog sűrűsödni. Eszünkbe ne jusson megkóstolni a karamellt legalább a 15 perc elteltéig,mert még a tejszín és a vaj hozzáadása után is nagyon-nagyon forró!
6. A tányérra borított kuglófot meglocsoljuk a karamellszósszal és tálalunk.

Én elbambultam, az én karamellem picit sötét lett, jobban tetszett volna, ha kicsit világosabb, de elsőre elégedett vagyok vele.
A kuglófról annyit, hogy egy ragacsos, szaftos,  kívül kérges-ropogós süti, egyszerűen csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni, nagyon-nagyon finom!!!




Megjegyzések

  1. Csodaszép kuglóf, fantasztikus ízkombinációval! Fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés
  2. Meg fogsz ölni...kész. Úristen, de guszta!

    VálaszTörlés
  3. Nincs kuglófformám, tepsiben sült, rajta a karamellszósz, tenyérből esszük, csöpög szanaszét, fülig tiszta ragacs mindenki, de boldogan vigyorgunk, szóval örök hála! :DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Huu de gyors voltal:))Orulok,hogy sikert aratott Nalatok is:)

      Törlés
  4. Ezek az ízek ! - igazi karácsonyi illat terjenghetett a lakásban

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése