Málnás-mandulás minipite / Raspberry-almond tartlets

Még a szülinapom előtti nap vettem egy pités könyvet. Aztán másnap kaptam Zétől egy minipite-sütő szilikonos formát. De olyat, aminek lyukacsos az alja és az oldala, így egyenletesen tud sülni a tészta és kívül ropogós, belül puha-omlós lesz. A könyv egyik receptjét kissé átalakítva született ma meg ez a minipite, ami igazi kincs: puha, omlós tészta, édes mandulakrém, savanyú málna. Tuti kombó. Természetesen ha nincs mini piteformánk, akkor készítsünk ebből a mennyiségből egy kb. 22 cm átmérőjű pitét.


Hozzávalók:
6 db minipitéhez ( 10 cm átmérőjű)

A tésztához:
150 gr liszt
25 gr porcukor
75 gr hideg vaj
2 tojássárgája

A krémhez:
2 tojásfehérje
75 gr cukor
50 gr darált mandula
25 gr pirított mandulalapocska
fél tk. vanília esszencia
36 szem málna


Elkészítés:
1.A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgákat, a porcukrot és gyors mozdulattal összegyúrjuk.
2. A tésztát 6 felé vesszük, egyenként kb. 12 cm átmérőjű kör alakúra nyújtjuk, kibéleljük a pitesütőformát vele és villával megszurkáljuk.
3. A töltelékhez a tojás fehérjét habbá verjük, fokozatosan hozzáadagolva a cukrot. Szilikonos lapáttal beleforgatjuk a szeletelt mandulát, az őrölt mandulát és a vaníliát.
4. A mandulakrémet elosztjuk a 6 minipitén és mindegyikre 6 szem málnát helyezünk.
5. 200 fokos sütőben 5 percig sütjük, majd levesszük 180 fokra a hőfokot és további 20 percig süjük a pitéket.
6. Tálaláskor porcukorral megszórjuk őket.



in English:
Ingredients:
makes 6 tartlets (10cm diameter)

For the base:
150g plain flour
25g icing sugar
75g butter, unsalted ( cold)
2 egg yolks

For the filling:
2 egg whites
75g sugar
50g ground almonds
25g toasted, flaked almonds
half a teaspoon vanilla extract
36 raspberries

Method:
1. Preheat the oven to 200 celsius.
2. For the base place all the ingredients in a bowl and knead until it forms a ball. Try to work fast as the dough gets warmer, will be harder to work with. Divide into 6 equal pieces, roll the pieces out into 12cm diameter circles and place in the silicono tartlet mould. Pick them with a fork. 
3. For the filling whisk the egg whites until foamy, gradually adding the sugar. Fold in the ground almonds, flaked almonds and vanilla. Divide the filling into 6 pieces and pour over the pastry base. Sprinkle the tartlets with 6 raspberries each and bake in the preheated oven for 5 mins. Reduce the heat to 180 celsius and bake them for another 20 mins. 
4. Before serving sprinkle with icing sugar. 


Megjegyzések