Macaron Part I.


Kérem szépen, én mostmár kijelentem: macaron készítésére nem minden ember alkalmas. Fáj az igazság, de ez van. Latsia ugyan azt mondja, a macaron egy olyan süti, amit még gyerekek is meg tudnak csinálni. Latsia, bármennyire szeretnék, nem tudok Veled egyetérteni:) Én már 4 macaron sütésen vagyok túl, ebből 2 olyan állapotban jött ki a sütőből, hogy lefotózni sem volt érdemes. A másik kettőt is csak azért, hogy prezentálni tudjam és elhigyjétek: nekem ez tényleg nem megy...


Az első kísérlet lassan egy hónapja, hogy megtörtént. Magyarországi nyaralásunk alkalmával nagy lelkesedéssel estünk neki hárman a csengődi konyhában: Anyu, Moha és én. Latsia oldalát hosszasan tanulmányozva és gyönyörködve csodás macaronjaiban elszánt lelkesedéssel vágtunk  bele. A végeredmény siralmas lett. Ekkor még Anyu ezeréves gázsütőjét okoltuk amiatt, hogy a macaronoknak nem lett "talpa", de sajnos a londoni faszagányos zsírúj villanysütőben sem lett talpuk, csak egyszer, de akkor meg a tetejük repedt be, de ez majd Macaron Part II.
Íme a recept, ami alapján dolgoztunk.



Hozzávalók:
12,5 dkg mandula
25 dkg porcukor
12,5 dkg tojásfehérje ( ha jól emlékszem Anyu 3,5-et mért ki...3,5 tojásfehérje...röhej.)
7,5-8 dkg kristálycukor
piros ételfesték

A töltelékhez, ami chocolate ganache volt:
15 dkg étcsoki
1 dl tejszín
3,5 dkg vaj



Elkészítés:
1. A mandulát ledaráljuk nagyon-nagyon apróra, hozzákeverjük a porcukrot és félretesszük.
2.A tojásfehérjéket felverjük, fokozatosan hozzáadva a kristálycukrot, végül az ételfestéket.
3. A mandulás-porcukros keveréket óvatosan hozzáforgatjuk a habhoz.
4. Nyomózsákba, habzsákba, zacskóba töltjük és sütőpapírral bélelt sütőlapra kis csigákat nyomunk a krémből: belülről kifelé haladva.
5. Szobahőmérsékleten 30 percig pihenni hagyjuk.
6. A sütőt előmelegítjük 160 fokra, 10-12 perc alatt készre sütjük.
7. Ha kihűlt, óvatosan leválasztjuk a sütőpapírról.
Amíg hűl, elkészítjük a krémet. ( Én mindig csak akkor állok neki a krémnek, ha kisültek a macaronok: nagyon gazdaságos megoldás, a legutóbbi 2 alkalommal nem is kellett krémet csinálni,mert nem voltak olyan állapotban  a macaronok, hogy érdemes legyen őket holmi drága chocolate ganache-sal összeragasztani...:) Ha mégis, akkor itt a krém:
Vízgőz felett felolvasztjuk az étcsokit egy kis lábasban, hozzáadjuk a tejszínt és a vajat, és addig főzzük, míg homogén állagú nem lesz. Kihűtjük,és ezzel töltjük be a sütiket.
Szóval, hamarosan jön a Macaron Part II. 




Megjegyzések