19.SAD!

SAD 19. forduló, felhívás

SAD 19. forduló, összegzés, stafétaátadás

Itt következnek azoknak a játékosoknak a receptjei, akiknek nincs blogjuk :)

1. Mákosguba madártejjel készítve
Nagy Mariann receptje

Hozzávalók:
1 nagy kalács v. 1 csomag Hawaiian roll bread
8+2 dkg kristálycukor
5 csomag vaníliás cukor
1 liter tej
3 tojás
20 dkg darált mák
vaj a jénai kikenéséhez

Elkészítés:
1. A vajjal kikenünk egy nagyobb tűzálló tálat. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
2.Készítünk egy madártejszerű sodót, azaz:
-a tejet feltesszük forrni
-a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgákat összekeverjük 8 dkg cukorral, 3 csomag vaníliás cukorral, majd hőkiegyenlítéses módszerrel folyamatosan kevergetve a tejhez öntjük a tojásos-cukros masszát
3. A tűzálló tálba teszünk egy sor kalácsot, leöntjük a forró cukros tejjel, erre kerül egy sor darált mák majd megismételjük a rétegezést.
4.Előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
5. A szobahőmérsékletű tojásfehérjéket a megmaradt 2 dkg cukorral és vaníliás cukorral kemény habbá verjük és 20 perc sütési idő utána  guba tetejére simítjuk és így sütjük még további 15 percig.

2. Sárgabarackos-köleses diótorta
Bujdosó Csilla receptje

Hozzávalók:
12 szeletes Zila tortához

Piskóta:
3 tojás
1 ek. tk. tönkölyliszt
2 ek. gluténmentes kukorica liszt
3 ek. xilit
5 ek. pörkölt darált dió
szódabikarbóna
csepp olaj

Töltelék:
25 dkg köles
1 vaníliarúd
4 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
tej
csipet só
5 dl tejszín
5 ek. sárgabarack lekvár
5 ek. xilit
8 dkg darált dió
10 dkg zselatin+víz

Öntet:
25 dkg sárgabarack lekvár
3 ex. xilit

Elkészítés:

1.A hántolt kölest alaposan mossuk át. Majd folyamatos keverés mellett, főzzük puhára a tejjel, egy csipet sóval és egy vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat.

2.A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral, tegyük az egészet egy tepsire. Szokásos módon készítsük el a piskótát, öntsük a formába és süssük 20-25 perc (160Con) alatt készre, majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából. Hagyjuk kihűlni.

3.A szilikon tortaformába helyezzük bele a fém tortakarikát, és fújjuk ki formaleválasztóval, vagy kenjük ki vékonyan olvasztott vajjal, és helyezzük egy fémtálcára.
Közben készítsük el a tölteléket, ehhez a korábban készített és hűtött kölest keverjük el a xilittel, lekvárral dióval majd adjuk hozzá a felvert tejszínt és végül lassan csurgassuk bele a megfelelő hőmérsékletűre hűtött zselatint.

4.A bekevert krémet töltsük az előkészített szilikon tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük.
Helyezzük a tetejére a kihűlt piskótát. A tortát tegyük kb. 5-6 órára a hűtőbe (vagy 2 órára mélyhűtőbe) majd, ha a krém megdermedt, válaszuk le róla a szilikonformát.
 
5.Az öntethez szezonálisan használhatunk friss vagy fagyasztott sárgabarackot illetve sárgabarack lekvárt. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukrot és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újra. Tortába töltés előtt hűtsük vissza.
Ha lekvárt használunk, akkor azt csak elég a cukorral, jelen esetben xilittel összerottyantani.
(Én saját házi készítésű sárgabarack lekvárt használtam, amit nyáron tettem el, cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül.)
 
6.A torta üregeibe töltsük be a sárgabaracköntetet.
Díszítsük amivel szeretnénk én most egy fél szem csokiba mártott diót tettem minden tortaszeletre.


3. Mákos-túrós pite barackkal
Kovács Klára recetpje

Hozzávalók:

26 cm-es formához:

A tésztához:
25 dkg liszt
5 dkg cukor
csipet só
2 tojás
10 dkg vaj
liszt a nyújtáshoz, tejföl a gyúráshoz, ha szükséges

A mákmasszához:
1,2 dl tej
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tk. biocitrom reszelt héja
25 dkg darált mák

A túrómasszához:
2 tojás
12 dkg cukor
25 dkg túró
2 dl tejföl
3 tk. főzős vaníliás pudingpor
5 tk. búzadara
1 tk. biocitrom reszelt héja
2 tk. frissen facsart citromlé
1 tk. vanília esszencia

1 doboz őszibarack befőtt, kb 3 ek. búzadara

Elkészítés:
1. Az omlós tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük, beletesszük a tojást, majd a vajjal összegyúrjuk a tésztát. Cipóba gyúrva, fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük 30 percig. 

2. Mákmassza: A tejet a vajjal, cukorral, citromhéjjal felforraljuk, majd lábast levesszük a tűzről. A mákot belekeverjük és lefedve duzzadni hagyjuk. A sütőt 175 fokra melegítjük. (ha túl híg lett, búzadarával is sűríthető)

3. Túrómassza: A tojás fehérjét és sárgáját szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Egy másik edényben a túrót a tojássárgájával és a többi hozzávalóval összekeverjük, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojáshabot. 

4. A tésztát a pihentetés után lisztezett munkalapon kerek lappá nyújtjuk, vagy a tortaformában kézzel beleformázzuk a tésztát. Pár centis peremet készítsünk a tésztának a formában, de ízlés szerint el is hagyható.  A töltelékek enyhén folyósak lesznek, szükség esetén búzadarával sűríthetők, ill. a töltelék a kész süteményben duzzadtabbá tehető (ízlés szerint).

5. Ráöntjük a megduzzadt máktölteléket, ízlésesen elhelyezzük rajta a barack szeleteket, kis búzadarával megszórjuk a barackokat, majd elősütés nélkül egyből, óvatosan ráöntjük az előkészített túrótölteléket is. Az előmelegített sütőbe tesszük a tortát és alsó-felső sütésen kb 170 fokon, 40 percig sütjük. Tűpróba!  
Az elkészült süteményt a formában hagyjuk kihűlni. 


4. Bögrés mákos
Zsófi Zsófivagyok receptje

Hozzávalók:

2 egész tojás
100 gr vaj 
1 bögre ( kb. 3 dl ) cukor ( xilit)
1 bögre darált mák 
1 bögre liszt
1 bögre tej
1 csomag sütőpor
1 késhegynyi fahéj


Elkészítés:
1. A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, majd váltakozva a lisztet, mákot, tejet, végül a fahéjat és a sütőport.
2.Sütőpapírrl bélelt kenyérformában sütjük 180 fokon 40-50 percig.


5. Almás-mákos palacsinta ( paleo)
Zsófi Zsófivagyok receptje

Hozzávalók:

30 dkg alma
5 tojás
8 dkg mák
1 ek. kókuszolaj

Elkészítés:
1. Az almát meghámozzuk és finomra reszeljük.A tojást felverjük, habverővel elkeverjük benne az almát, mákot, olajat.
2. Forró serpenyőben pici olajon, a szokásosnál vastagabb amerikai jellegű palacsintákat sütünk belőle. 


6. Diótorta
Fehér Imola Emília receptje

1. 5 db tojás fehérjét felverünk 10 kanál cukorral.A sárgáját kikeverjük 5 kanál borvízzel ( ásványvízzel ), ezt belecsorgatjuk a felvert habba és még keverjük.
Lazán belekeverünk 10 kanál lisztet, 2 ek. darált diót és 1 csomag sütőport.
2. A krémhez 1 csomag vajat kikeverünk 6-7 kanál porcukorral.
3. 2,5 dl tejben megfőzünk 2 kanál grízt és 1 kanál lisztet. Ha ez a krém kihűlt, kikeverjük a vajas krémmel, hozzáadunk 2 csomag vaníliás cukrot és 5 ek. darált diót. 
4. Tetejére 20 dkg cukrot megolvasztunk és hozzáadunk 20 dkg őrölt diót. Egy edény alját megolajozunk és elosztlatjuk rajta a cukros-diós masszát. Miután kihűlt,  apróbb darabokra törjük.
5. A piskótát háromba vágjuk, megtöltjük a krémmel, tetejére a cukros-diót szórjuk. 


No comments:

Post a Comment