SAD 19. forduló, felhívás
SAD 19. forduló, összegzés, stafétaátadás
Itt következnek azoknak a játékosoknak a receptjei, akiknek nincs blogjuk :)
1. Mákosguba madártejjel készítve
Nagy Mariann receptje
Hozzávalók:
1 nagy kalács v. 1 csomag Hawaiian roll bread
8+2 dkg kristálycukor
5 csomag vaníliás cukor
1 liter tej
3 tojás
20 dkg darált mák
vaj a jénai kikenéséhez
Elkészítés:
1. A vajjal kikenünk egy nagyobb tűzálló tálat. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
2.Készítünk egy madártejszerű sodót, azaz:
-a tejet feltesszük forrni
-a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgákat összekeverjük 8 dkg cukorral, 3 csomag vaníliás cukorral, majd hőkiegyenlítéses módszerrel folyamatosan kevergetve a tejhez öntjük a tojásos-cukros masszát
3. A tűzálló tálba teszünk egy sor kalácsot, leöntjük a forró cukros tejjel, erre kerül egy sor darált mák majd megismételjük a rétegezést.
4.Előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
5. A szobahőmérsékletű tojásfehérjéket a megmaradt 2 dkg cukorral és vaníliás cukorral kemény habbá verjük és 20 perc sütési idő utána guba tetejére simítjuk és így sütjük még további 15 percig.
SAD 19. forduló, összegzés, stafétaátadás
Itt következnek azoknak a játékosoknak a receptjei, akiknek nincs blogjuk :)
1. Mákosguba madártejjel készítve
Nagy Mariann receptje
Hozzávalók:
1 nagy kalács v. 1 csomag Hawaiian roll bread
8+2 dkg kristálycukor
5 csomag vaníliás cukor
1 liter tej
3 tojás
20 dkg darált mák
vaj a jénai kikenéséhez
Elkészítés:
1. A vajjal kikenünk egy nagyobb tűzálló tálat. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
2.Készítünk egy madártejszerű sodót, azaz:
-a tejet feltesszük forrni
-a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgákat összekeverjük 8 dkg cukorral, 3 csomag vaníliás cukorral, majd hőkiegyenlítéses módszerrel folyamatosan kevergetve a tejhez öntjük a tojásos-cukros masszát
3. A tűzálló tálba teszünk egy sor kalácsot, leöntjük a forró cukros tejjel, erre kerül egy sor darált mák majd megismételjük a rétegezést.
4.Előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
5. A szobahőmérsékletű tojásfehérjéket a megmaradt 2 dkg cukorral és vaníliás cukorral kemény habbá verjük és 20 perc sütési idő utána guba tetejére simítjuk és így sütjük még további 15 percig.
2. Sárgabarackos-köleses diótorta
Bujdosó Csilla receptje
Hozzávalók:
12 szeletes Zila tortához
Piskóta:
3 tojás
1 ek. tk. tönkölyliszt
2 ek. gluténmentes kukorica liszt
3 ek. xilit
5 ek. pörkölt darált dió
szódabikarbóna
csepp olaj
Töltelék:
25 dkg köles
1 vaníliarúd
4 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
tej
csipet só
5 dl tejszín
5 ek. sárgabarack lekvár
5 ek. xilit
8 dkg darált dió
10 dkg zselatin+víz
Öntet:
25 dkg sárgabarack lekvár
3 ex. xilit
Elkészítés:
1.A hántolt kölest alaposan mossuk át. Majd folyamatos keverés mellett, főzzük puhára a tejjel, egy csipet sóval és egy vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat.
2.A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral, tegyük az egészet egy tepsire. Szokásos módon készítsük el a piskótát, öntsük a formába és süssük 20-25 perc (160Con) alatt készre, majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából. Hagyjuk kihűlni.
3.A szilikon tortaformába helyezzük bele a fém tortakarikát, és fújjuk ki formaleválasztóval, vagy kenjük ki vékonyan olvasztott vajjal, és helyezzük egy fémtálcára.
Közben készítsük el a tölteléket, ehhez a korábban készített és hűtött kölest keverjük el a xilittel, lekvárral dióval majd adjuk hozzá a felvert tejszínt és végül lassan csurgassuk bele a megfelelő hőmérsékletűre hűtött zselatint.
4.A bekevert krémet töltsük az előkészített szilikon tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük.
Helyezzük a tetejére a kihűlt piskótát. A tortát tegyük kb. 5-6 órára a hűtőbe (vagy 2 órára mélyhűtőbe) majd, ha a krém megdermedt, válaszuk le róla a szilikonformát.
5.Az öntethez szezonálisan használhatunk friss vagy fagyasztott sárgabarackot illetve sárgabarack lekvárt. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukrot és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újra. Tortába töltés előtt hűtsük vissza.
Ha lekvárt használunk, akkor azt csak elég a cukorral, jelen esetben xilittel összerottyantani.
(Én saját házi készítésű sárgabarack lekvárt használtam, amit nyáron tettem el, cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül.)
6.A torta üregeibe töltsük be a sárgabaracköntetet.
Díszítsük amivel szeretnénk én most egy fél szem csokiba mártott diót tettem minden tortaszeletre.
3. Mákos-túrós pite barackkal
Kovács Klára recetpje
Hozzávalók:
26 cm-es formához:
A tésztához:
25 dkg liszt
5 dkg cukor
csipet só
2 tojás
10 dkg vaj
liszt a nyújtáshoz, tejföl a gyúráshoz, ha szükséges
A mákmasszához:
1,2 dl tej
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tk. biocitrom reszelt héja
25 dkg darált mák
A túrómasszához:
2 tojás
12 dkg cukor
25 dkg túró
2 dl tejföl
3 tk. főzős vaníliás pudingpor
5 tk. búzadara
1 tk. biocitrom reszelt héja
2 tk. frissen facsart citromlé
1 tk. vanília esszencia
1 doboz őszibarack befőtt, kb 3 ek. búzadara
Elkészítés:
1. Az omlós tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük, beletesszük a tojást, majd a vajjal összegyúrjuk a tésztát. Cipóba gyúrva, fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük 30 percig.
2. Mákmassza: A tejet a vajjal, cukorral, citromhéjjal felforraljuk, majd lábast levesszük a tűzről. A mákot belekeverjük és lefedve duzzadni hagyjuk. A sütőt 175 fokra melegítjük. (ha túl híg lett, búzadarával is sűríthető)
3. Túrómassza: A tojás fehérjét és sárgáját szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Egy másik edényben a túrót a tojássárgájával és a többi hozzávalóval összekeverjük, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojáshabot.
4. A tésztát a pihentetés után lisztezett munkalapon kerek lappá nyújtjuk, vagy a tortaformában kézzel beleformázzuk a tésztát. Pár centis peremet készítsünk a tésztának a formában, de ízlés szerint el is hagyható. A töltelékek enyhén folyósak lesznek, szükség esetén búzadarával sűríthetők, ill. a töltelék a kész süteményben duzzadtabbá tehető (ízlés szerint).
5. Ráöntjük a megduzzadt máktölteléket, ízlésesen elhelyezzük rajta a barack szeleteket, kis búzadarával megszórjuk a barackokat, majd elősütés nélkül egyből, óvatosan ráöntjük az előkészített túrótölteléket is. Az előmelegített sütőbe tesszük a tortát és alsó-felső sütésen kb 170 fokon, 40 percig sütjük. Tűpróba!
Az elkészült süteményt a formában hagyjuk kihűlni.
4. Bögrés mákos
Zsófi Zsófivagyok receptje
Hozzávalók:
2 egész tojás
100 gr vaj
1 bögre ( kb. 3 dl ) cukor ( xilit)
1 bögre darált mák
1 bögre liszt
1 bögre tej
1 csomag sütőpor
1 késhegynyi fahéj
Elkészítés:
1. A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, majd váltakozva a lisztet, mákot, tejet, végül a fahéjat és a sütőport.
2.Sütőpapírrl bélelt kenyérformában sütjük 180 fokon 40-50 percig.
5. Almás-mákos palacsinta ( paleo)
Zsófi Zsófivagyok receptje
Hozzávalók:
30 dkg alma
5 tojás
8 dkg mák
1 ek. kókuszolaj
Elkészítés:
1. Az almát meghámozzuk és finomra reszeljük.A tojást felverjük, habverővel elkeverjük benne az almát, mákot, olajat.
2. Forró serpenyőben pici olajon, a szokásosnál vastagabb amerikai jellegű palacsintákat sütünk belőle.
6. Diótorta
Fehér Imola Emília receptje
1. 5 db tojás fehérjét felverünk 10 kanál cukorral.A sárgáját kikeverjük 5 kanál borvízzel ( ásványvízzel ), ezt belecsorgatjuk a felvert habba és még keverjük.
Lazán belekeverünk 10 kanál lisztet, 2 ek. darált diót és 1 csomag sütőport.
2. A krémhez 1 csomag vajat kikeverünk 6-7 kanál porcukorral.
3. 2,5 dl tejben megfőzünk 2 kanál grízt és 1 kanál lisztet. Ha ez a krém kihűlt, kikeverjük a vajas krémmel, hozzáadunk 2 csomag vaníliás cukrot és 5 ek. darált diót.
4. Tetejére 20 dkg cukrot megolvasztunk és hozzáadunk 20 dkg őrölt diót. Egy edény alját megolajozunk és elosztlatjuk rajta a cukros-diós masszát. Miután kihűlt, apróbb darabokra törjük.
5. A piskótát háromba vágjuk, megtöltjük a krémmel, tetejére a cukros-diót szórjuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése