Teljes kiőrlésű minizsemlék


Ezek a kis mini zsemlék kizárólag teljes kiőrlésű lisztből készültek. Egy db zsemle 20 g szénhidrátot tartalmaz, mely teljes egészében lassan felszívódó CH, tehát cukorbetegek, IR-esek is ehetik ezeket a zsemléket. Este készült, miután kihűlt, lefóliáztam és még másnap reggelre is puha maradt. Persze amiatt, hogy teljes kiőrlésű meg nincs telenyomva mindenféle adalékkal meg felfújóval mint a bolti bűntársai, azért elég tömör, de nem száraz, nem fujtós egyáltalán. 

Hozzávalók 8 db mini zsemléhez:
250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
1/2 tk. só
1 tk. cukor
4 g porélesztő
150 g langyos víz

A kenéshez:
1 egész tojás, felverve

Tetejére:
szezámmag, lenmag

Elkészítés:
1. A lisztet, sót, cukrot, porélesztőt elkeverjük a robotgép üstjében. Hozzáöntjük a langyos vizet és alaposan kidagasztjük.
2. Lefedve kelesztjük. Én 2-3 órára magára hagytam, mert elmentem fodrászhoz és mire hazaértem, szépen megkelt. De nyilván rövidebb idő is elég neki, ha duplájára kelt, már dolgozhatunk vele.
3. A tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, tenyerünkkel enyhén lisztezett munkalapon kigömbölygetjük és sütőpapíros tepsire tesszük őket.
4. Tetejüket lekenjük felvert tojással, megszórjuk magokkal.
5. A sütőt előmelegítjük 230 fokra, addig még kelnek a zsemlék. 230 fokon 15 percig sütjük majd levesszük a hőfokot 200 fokra és további 10 percig sütjük a zsemléket, míg aranybarna nem lesz a tetejük.


Megjegyzések

  1. ❤ Köszönöm ezt a receptet, nagyon jókor jött, IR-es vagyok.
    Esetleg ha tervezel még tk péksüti recepteket posztolni, egy jó kis tk bagelre nagyon kíváncsi lennék.

    Szép vasárnapot!🌞

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a receptet nagyon egyszerű és isteni finomak lettek 🤗👍

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése