Áfonyás banánkenyér

Ez a banánkenyér egy igazi Jolly Joker. Nem tartalmaz laktózt, sem hozzáadott cukrot illetve semmilyen mesterséges / természetes édesítőszert. Az édességét egyedül a banán adja. Ezért itt tényleg nagyon fontos, hogy túlérett banánt használjunk. Olyat, amit már egyébként a kukába dobnánk, de komolyan. Én most olyan banánokat használtam, amiknek már majdnem teljesen fekete volt a héjuk. 
Régóta tudjuk, hogy gyümölcsöt, zöldséget azért is jó tenni a süteményekbe, mert puhává, szaftossá teszik a tésztájukat és még napokkal később is élvezhetők. Gondoljunk csak a különböző céklás, cukkinis sütikre. De most jöjjön a recept!


Hozzávalók:
27 x 12 cm-es sütőformához
1 csésze: 250 ml

1 csésze sima liszt
1 csésze teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
csipet só
1 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
1 tk. őrölt fahéj

4 túlérett banán
2 egész tojás
1/2 csésze étolaj
1/4 csésze laktózmentes joghurt ( tejjel, tejföllel is helyettesíthető)
1 tk. vanília aroma
125 gr friss áfonya

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra, a kenyérsütő formát pedig kibéleljük sütőpapírral.
2. Mindössze 2 edényre lesz szükségünk, egy a száraz, egy a nedves alapanyagoknak. Az egyik edényben az első 6 hozzávalót elkeverjük, félkövérrel szedtem őket.
3. A másik edényben villával áttörjük a banánt, hozzáadjuk a tojásokat, az olajat, joghurtot, vaníliát és kézi hebverővel elkeverjük.
4. A két tál tartalmát alaposan elkeverjük, legvégül hozzáforgatjuk a megmosott, lecsepegtetett áfonya 3/4 részét. A masszát a formába simítjuk és tetejére szórjuk a maradék áfonyát.
5. Kb. 35-40 percig sütjük, tűpróbát végezhetünk. Akár magában, akár cukormentes lekvárral, reggelire, tízóraira szuper választás. :)



Megjegyzések