Wednesday, 5 October 2016

Csokikrémes sütőtöktorta

Itt a sütőtökszezon, ennek jegyében készítettem ma ezt az egészséges hozzávalókból álló sütőtöktortát. Zárójelben jelzem majd, hogy a hozzávalókat mire lehet cserélni :)


Hozzávalók:
16 cm-es tortához

20 dkg sütőtökpüré
2 tojás 
25 gr Diawellness 1:4 édesítő ( vagy 10 dkg cukor)
50 gr kókuszzsír ( vagy vaj)
2 tk. sütőpor
1 tk. mézeskalács-fűszerkeverék ( vagy fahéj/szerecsendió/gyömbér/kardamom/szegfűszeg)
150 gr zabpehelyliszt ( vagy sima liszt)

Krémhez:
100 gr étcsoki
50 gr kókuszzsír ( vagy vaj)
50 gr sűrű kókusztej ( vagy tejszín)
60 gr mascarpone

Elkészítés:
1. A sütőtököt felszeleteljük és 180-200 fokon félóra alatt megsütjük. Kikaparjuk a magjait és félretesszük a pürét.
2. A tojásokat az édesítővel kihabosítjuk, hozzáadjuk az olvasztott kókuszzsírt, a sütőtökpürét és a   sütőporral elkevert zabpehelylisztet. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és 35 perc alatt készre sütjük 180 fokra előmelegített sütőben. Kihűtjük, félbevágjuk.
3. A krémhez az étcsokit a kókuszzsírral összeolvasztjuk, belekeverjük a kókusztejet és a mascarponét, simára keverjük és kihűtjük. Kihűlés után robotgéppel kicsit kihabosítjuk. A krém felét a lapok közé töltjük,másik felét a torta tetejére. Narancshéjjal, kakaóporral díszítjük. 
A maradék sütőtökből készíthetünk egy finom mézes-mandulás sütőtökös smoothiet. 


Tuesday, 4 October 2016

Mézes-mandulás sütőtök smoothie

Csatlakopztam a Facebookon egy 21 napos immunerősítő őszi turmix-kihíváshoz. Minden nap felkerül egy recept, napi 1 turmixot kell meginni. Számomra ez ugyan nem nagy kihívás, hiszem majdnem minden nap megiszom egyet hosszú idő óta, leginkább az új receptek miatt csatlakoztam. ma sütőtökös-kókuszos volt, amit én egy picit azért továbbalakítottam gyakorlott smoothie-keszítő révén :)


Hozzávalók:
1 adaghoz

150 gr sült sütőtökpüré
100 gr sűrű kókusztej ( konzerves)
1 tk. méz
1,5 dl víz
1/2 tk. allspice-fűszer ( leginkább a mézeskalács-fűszerkeverékhez hasonlít, de simán fahéjjal, szerecsendióval,kardamommal, gyömbérrel is ízesíthetjük)

tetejére: méz, pirított mandula

Elkészítés:
1. A sütőtököt szeletekre vágjuk és 200 fokos sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Kikaparjuk a magjait és 15 dekát felhasználunk az italhoz.
2. Turmixgépbe tesszük a sütőtökpürét a többi hozzávalóval együtt és krémesre turmixoljuk. 
3. Tetejét megcsorgatjuk mézzel és megszórjuk pirított mandulával.