Thursday, 29 September 2016

Alakbarát piskótatekercs


Rég hoztam új receptet, ígérem mostantól aktívabb leszek. Az alábbi piskótatekercs sem glutént,sem laktózt, sem cukrot nem tartalmaz-kivéve a banánban lévő gyümölcukrot :)
Természetesen a hozzávalók közt az édesítő cukorra, a laktózmentes tej sima tejre, a kókuzzsír vajra cserélhető igény szerint.


Hozzávalók:
1 nagyobb tekercshez

A piskótához:
4 tojás
70 gr pirított, darált doó
25 gr Diawellness 1:4 édesítő ( vagy helyette 70-80 gr cukor)

A töltelékhez:
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
350 ml laktózmentes tej
10-15 gr Diawellness 1:4 édesítő ( vagy helyette 40-50 gr cukor)
45 gr kókuszzsír
1 db banán

Elkészítés:
1. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját az édesítővel kihabosítjuk, hozzáadjuk a diót majd beleforgatjuk a fehérjét. Sütőpapírral bélelt szögletes tepsibe vagy tortakeretbe simítjuk a masszát és 175 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Még melegen vizes konyharuha segítségével feltekerjük,a  keskenyebb felénél kezdve.
2. A pudingot a szokásos módon elkészítjük,melegen belekeverjük a kókuszzsírt és folpackkal beborítjuk a pudingot, hogy ne bőrösödjön be. Hűlni hagyjuk majd kézi habverővel átkeverjük.
3. A kihűlt piskótatekercset kitekerjük,eltávolítjuk róla a papírt, megkenjük a krémmel úgy, hogy az oldalainal 1-2 cm-t üresen hagyunk. A keskenyebbik felébe egy meghámozott banánt teszünk és így tekerjük fel szorosan. Így szeletelésnél minden tekercsbe jut 1 karika banán. :)


Monday, 12 September 2016

Citrompite

Évek óta nem ettem citrompitét és már el is felejtettem, hogy anno Angliában a kedvenc sütim volt. Aztán jött a cheesecake-láz és a sajttorták leszorították a trónról a lemon tartot. Most újra beleszerettem,még mindig isteni. A recept hasonló a régihez


Hozzávalók:
23 cm-es kör alakú vagy 23x23 cm-es szögletes piteformához

A tésztához:
250 gr liszt
70 gr porcukor
125 gr vaj
2 tojás sárgája
( ennek a tésztának a fele kell csak a pitéhez,a  másik fele lafagyasztható)

A citromkrémhez:
5 egész tojás
140 gr cukor
150 ml habtejszín
2 citrom reszelt héja és kifacsart leve

Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük. 
2. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A tészta felét lefagyasztjuk,másik felét lisztezett deszkán kör vagy téglalap alakúra nyújtjuk is kibéleljük vele a formát úgy, hogy pereme is legyen. Célszerű kivehető aljú piteformát használni. Villával megszurkáljuk és újabb félórára hűtőbe tesszük.
3. A tésztába sütőpapírt terítünk és babot szórunk bele vagy ráteszünk egy nagy lábast/ tepsit, így sütjük vakon 10 percig, majd a nehezék és a sütőpapír eltávolítása után további 20 percig.
4. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet: robotgéppel az összes hozzávalót összekeverjük és beleöntjük az elősütött piteformába.
5. További 30 percig sütjük a pitét, mikor már a krém a közepén sem remegős, kivesszük a sütőből, a formában hagyjuk kihűlni a pitét.