Monday, 22 February 2016

Karfiolburger

 Nagy érdeklődésre tartott számot a karfiolbuci, így ígéretemhez híven hozom a receptet erre az egészséges hamburgerre. Kicsit macerás az elkészítése és természetesen ne egy olyan fehér lisztes hamburger ízvilágra számítsunk, de nekem nagyon ízlett, semmi hiányérzetem nem maradt utána, teljesen hozta a hamburger-fílinget a többi összetevőnek köszönhetően.:) Pizzaként is elkészíthető!


Hozzávalók:
2 burgerhez

A karfiolbucihoz:
1 nagyobb fej karfiol
1 tojás
50 gr reszelt parmezán
só, őrölt bors

Továbbá:
2 db marhahús pogácsa
2 szelet sajt
salátalevél, vöröshagyma, uborka, paradicsom, ketchup

Elkészítés:
1. A karfiolt rózsáira szedjük és késes aprítóban összeaprítjuk, egészen apróra, rizs-szerűre. Kb. 3 csészényi karfiolmorzsánk lesz.
2. Tegyük mikrózható edénybe és a legmagasabb fokozaton 8 perc alatt "főzzük"puhára.
3. Eztán a karfiolt szedjük egy konyharuhába és alaposan csavarjuk ki belőle a vizet, meglepő módon elég sok fog távozni.
4. Üssünk bele egy tojást, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá reszelt parmezánt és dolgozzuk össze. Osszuk 4 felé és a 4 gombócot tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Alakítsuk kör alakúra, kissé lapítsuk el és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig süssük,míg aranybarna nem lesz. Hagyjuk picit hűlni,majd szedjük le a sütőpapírról.
5. Ezután a szokásos módon töltsük meg a hamburgert. Én most gyorsfagyasztott húspogácsát használtam, amit a csomagoláson lévő utasítás szerint sütöttem meg. Érdemes kipróbálni, nagyon finom, egészéges burger.:)


Monday, 15 February 2016

Zserbó csiga

Valahogy a kelt tésztával mindig úgy voltam,hogy az csak fehér lisztből lesz jó. Eddig. Gondoltam, csak ki kéne próbálni valami alternatív lisztből, így gyorsan írtam a Briginek, aki nagy kelt tészta szakértő és a különféle lisztekben is otthon van. Jött is pár perc múlva a válasz, hogy ezt a tésztát próbáljam ki. És jelentem, szuper. Tökéletes az állaga, szuper finom és az utolsó képen jól látszik a textúrája is, semmi hiányérzetet nem hagy maga után, hogy nem fehér lisztes. Illetve az is van benne, de csak a liszt 1/3-a. A zserbó ízvilág meg még mindig a legeslegjobb, szóval nem szépítek, én ebből 6-ot ettem meg. Leírni is szörnyű, dehát annyira finom. A maradékot viszem holnap a munkába, ne csak én hízzak :)


Hozzávalók: 20-22 csigához

A tésztához:
150 gr teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
150 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
150 gr sima fehér liszt
1 nagy csipet só
2 dl tej
20 gr friss élesztő
2 ek. barna nádcukor
40 gr olvasztott kókuszzsír / vaj
1 tojás sárgája
szükség esetén kb. fél dl langyos víz

A töltelékhez:
házi sárgabarack lekvár
pirított darált dió

A tetejére:
1 felvert tojás
durvára tört dió
50 gr étcsoki


Elkészítés:
1. A liszteket kimérjük egy tálba, a sóval elkeverjük. A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd az olvasztott kókuszzsírral, tojássárgájával együtt a lisztekhez adjuk és összegyúrjuk. Lehet, hogy pici víz még kell hozzá, hogy szépen összeálljon. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy vízzel teli lábast teszünk az aljába. A sütés végéig otthagyjuk, tudjátok, extra gőzös sütő, extra puha csigák. Ezt sose mulasztom el a kelt tésztáknál.
3. A megkelt tésztát kettévesszük és lisztezett munkalapon téglalappá nyújtjuk. Bőven megkenjük baracklekvárral és megszórjuk dióval. Én a dióhoz már cukrot nem adtam, mert Anyu baracklekvárja elég édes. A keskenyebb felénél kezdve feltekerjük és 2 cm vastag csigákat vágunk. Sütőpapíros tepsire tesszük őket, megkenjük felvert tojással és megszórjuk durvára tört pirított dióval. 23 perc alatt sültek nálam készre,.
4. A kihűlt csigákat olvasztott étcsokival áthúzzuk. 



Sunday, 14 February 2016

Jeruzsálemi túrótorta

Ez a torta valami nagyon finomságos. Nagyjából ugyanazt a receptet lehet minden oldalon megtalálni. Én csupán annyit változtattam, hogy a tetején lévő kuszkuszos tésztaréteget kihagytam. Több helyen olvastam, hogy a folyékony túrókrém tetejére lehetetlenség volt rátenni a "tésztát", így kihagytam, csak az aljára került. Szuperül összeállt a torta és a tetején lévő vérnarancsos mézes mázzal lett tökéletes. Mert amúgy a torta egyáltalán nem édes, úgyhogy a mázat mindenképp csináljátok meg hozzá. 
A fa háttér pedig az új szerelmem a lakásban, Z. csinálta teljes egészében és borított be vele egy kis falfelületet a konyhában. Ennél jobb háttér nem is kell :)


Hozzávalók:
24 cm-es tortához

A kuszkuszos tésztához:
1/2 csésze kuszkusz
1 csésze forró víz
1 nagy csipet só
1 ek. méz
2,5 dkg kókuszzsír ( vagy vaj)
1 tojás

A túrókrémhez:
500 gr tehéntúró
2 dl tejföl
3 ek. méz
1 vérnarancs reszelt héja
2 tojás

A mázhoz:
1 vérnarancs leve
2 dl méz

Továbbá: 
1 marék durvára tört pirított dió


Elkészítés:
1. A kuszkuszt felöntjük forró vízzel, elkeverjük a sóval, mézzel, kókuszzsírral/vajjal és alufóliával leborítva 20 percig pihentetjük. Ennyi idő alatt a kuszkusz megduzzad,ezt követően belekeverjük a tojást.
2. Amíg a kuszkusz pihen, kivajazunk egy kapcsos tortaformát, előmelegítjük a sütőt 200 fokra és elkészítjük a túrókrémet. Én az összes hozzávalót késes aprítógépbe tettem és simára kevertem. Elég darabos volt a túró, így a robotgép nem keverte szép simára, a késes aprító viszont igen.
3. A kuszkuszt a tortaforma aljába nyomkodjuk és ráöntjük a krémet. Előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliával leboríthatjuk.
4. A kész tortát megszórjuk durvára vágott dióval és lelocsoljuk a vérnarancs levével elkevert mézzel.
Az eredeti receptek nem vérnarancsot írnak, de nekem most csak ez volt itthon és mint tudjuk vasárnap nincs bolt, így ezzel készítettem, de persze sima naranccsal is szuper lesz :)


Thursday, 11 February 2016

Diós brownie

Egészen diétásnak készült ez a brownie, de mivel picit száraznak ítéltem a végeredményt-mindig így járok, amikor nem csokit, hanem kakaóport tartalmazó receptet használok-, ezért úgy döntöttem, még megbolondítom a biztonság kedvéért egy kis csokimázzal. Ennek köszönhetően nem lett túl diétás, de fehér lisztet és fehér cukrot egyáltalán nem tartalmaz így sem. Az eredeti recepthez képest némi változtatást eszközöltem, például a cukor mennyiségét kapásból a felére csökkentettem, és bőven elég. Szóval fogadjátok szeretettel, mert finom lett :)


Hozzávalók:
Kb 35x25 cm-es tepsihez

100 gr kókuszzsír
80 gr nádcukor
85 gr holland kakaópor
fél vanília rúd kikapart magjai
3 egész tojás
csipet só
100 gr zabliszt
80 gr durvára tört dió

Tetejére:
100 gr étcsoki
1-1,5 dl habtejszín
durvára tört dió


Elkészítés:
1. A sütőt 160 fokra előmelegítjük, a tepsit kibéleljük sütőpapírral.
2. A hozzávalókat összemixeljük, a zablisztet és a diót a legvégén forgatjuk csak bele. 
Nagyon sűrű masszát kapunk, így beleönteni nem, sokkal inkább belenyomkodni tudjuk a tepsibe. :)
3. Előmelegített sütőben 15 percig sütjük, nem tovább. Hagyjuk kihűlni.
4. Az étcsokit egy tálkába törjük és a felforrósított tejszínt ráöntjük. Pár perc pihenés után simára keverjük a csokikrémet és a kihűlt süti tetejére öntjük, megszórjuk durvára vágott dióval. Kockákra vágva tálaljuk. 


Monday, 1 February 2016

Natúr almaszósz

Angolszász süteményreceptekben gyakran belefuthatunk a hozzávalók közt az almaszószba (" unsweetened apple sauce"). Az olajat hivatott helyettesíteni részben vagy egészben bizonyos süteményekben.  Sokkal egészségesebbé tehető a végeredmény és szaftosabb, szottyosabb lesz például egy répatorta, ha olaj helyett cukrozatlan almapürét vagy ( mert ilyet is láttam, sőt próbáltam is) ananászpürét használunk. Fontos, hogy natúr legyen, fűszerek és hozzáadott cukor nélkül, különben a süti cukortartalmán is változtatnunk kell és nem a süti ízébe, hanem az állagába van beleszólása. 
Ez a verzió tartósítószerek nélkül készült, hűtőben néhány napig eláll ( lehetséges, hogy tovább is, erre vonatkozóan még nincsenek információim), ami viszont biztos: miután kihűlt a püré, kiválóan fagyasztható. Diétákba is beilleszthető, gazdagíthatjuk vele a zabkásánkat, a smoothie-nkat, de húsok mellé is el tudom képzelni. És hozok majd süteményreceptet is, amiben használható.


Hozzávalók:
2 kis üveghez

4 nagyobb alma
2 ek. citromlé
2 ek. víz


Elkészítés:
1. Az almákat meghámozzuk, kivágjuk a magházukat és kockákra vágjuk. Nem kell túl apróra, hamar megpuhul így is.
2. Egy lábasba tesszük az almakockákat, rálocsolunk 2 ek. vizet és 2 ek. citromlét és közepes lángon, fedő alatt 15-20 perc alatt puhára pároljuk, semmi lé ne maradjon alatta, főzzük el teljesen a levét.
3. Tegyük egy késes aprítóba a puha almát és krémesre, simára dolgozzuk. Töltsük kis üvegekbe, ha teljesen kihűlt, mehetnek a hűtőbe.
Ha fagyasztani szeretnénk, akkor tegyük műanyag dobozba / joghurtos dobozba vagy fagyasztós zacskóba és fagyasztás előtt szintén várjuk meg, hogy teljesen kihűljön.