Villámgyors meggyes galette

A blogon már van egy áfonyás-mandulás galette recept, de bármilyen friss / fagyasztott gyümölcsből és omlós tésztából elkészíthetjük. A fantáziánk szab határt a végeredménynek: a tészta lehet egy sima linzer, de bármilyen olajos maggal ( dióval, mandulával, mogyoróval, mákkal) dúsított omlós tészta. Gyümölcsökhöz adhatunk fahéjat, fűszereket, csak arra figyeljünk, hogy a lédús gyümölcsök alá szórjunk egy kis édes morzsát / darált diót és adjunk egy kis keményítőt / pudingport hozzájuk. Almához, körtéhez, barackhoz nem kell, de mondjuk eperhez, meggyhez, bogyós gyümikhez, fagyasztott gyümölcsökhöz igen. A végén, sütés után lekenhetjük felmelegített lekvárral, hogy szép fényes legyen a gyümölcsök felülete, mert a hozzáadott keményítőtől matt, opálos színe lesz sütés után. 


Hozzávalók:
1 db galette-hez

2 ek. édes morzsa ( darált keksz vagy bármilyen kekszmorzsa esetleg darált dió)
25 dkg fagyasztott meggy
2 ek. étkezési keményítő keményítő 
30 gr cukor ( én ennek megfelelően 8 gr Diawellness édesítőt használtam)
1 tojás 
1 ek. barnacukor

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát kör alakúra nyújtjuk lisztezett munkalapon. Nem kell, hogy tökéletesen kör alakja legyen, hiszen  a széleit úgyis visszahajtjuk. Célszerű a sütőpapíron nyújtani, így csak át kell emelni a kinyújtott tésztát a tepsire.
2. Szórjuk meg a morzsával.
3. A kiolvasztott meggyhez adjunk ízlés szerint cukrot, szórjuk rá a keményítőt, alaposan keverjük el és oszlassuk el a galette közepén, néhány centis peremet hagyva a szélén.
4. A peremet hajtsuk vissza, kenjük le felvert tojással a szélét, szórjuk meg pici barna cukorral és előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük ropogósra, aranybarnára. Langyosan fogyasztva a legfinomabb :)


Megjegyzések