Csíkos kuglóf kevert élesztős tésztából


Több kuglófrecept is van már a blogon, most a cukrásztankönyvből hoztam egy klasszikus kevert élesztős tésztából készült csíkos kuglófot.


Hozzávalók:
500 gr sima liszt
100 gr vaj / margarin
100 gr porcukor
30 gr élesztő
10 gr só
300 ml tej
3 db tojássárgája

ízlés szerint mazsola, citromhéj adható a tésztához

+ 25 gr holland kakaópor


Elkészítés:

 1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk és kézzel vagy géppel kidagasztjuk a tésztát. Félbe vesszük az anyagot és az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport. Meleg helyen duplájára kelesztjük. 
2. Amíg kel a tészta, alaposan kikenjük a kuglófformát: először olvasztott vajjal,majd hűtőbe tesszük a formát. Mikor a zsiradék megkötött, megszórjuk még liszttel is. Figyeljünk a közepére, hogy alaposan kenjük ki, különben bele fog ragadni a kuglóf. 
3.  A két tésztarészt egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, egymás tetejére helyezzük őket és a hosszabb felénél kezdve szorosan feltekerjük. Így tesszük az előkészített formába, ahol újra kelesztjük.
4. Előmelegített, 170-180 fokos sütőben sütjük. A nagyobb kuglófokat-mint ez is- hosszabb ideig, alacsonyabb hőmérsékleten kell sütni, a kisebb ( negyed-és félkilós) kuglófokat rövidebb ideig, magasabb hőmérsékleten. 
5 Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, szórjuk meg liszttel vagy édes morzsával a tetejét, fordítsuk fejre a formát és miután kihűlt, kipottyan belőle a kuglóf, ha jól dolgoztunk. :)


Megjegyzések