Saturday, 5 December 2015

Málnás csokikocka-fitness verzió

Megint továbbfejlesztettem egy jól bevált sütit, méghozzá a málnás tejcsokitortát. Tejcsoki helyett étcsoki, dió helyett mandula, vaj helyett kókuszzsír. Egészen egészséges, hiszen lisztet egyáltalán nem tartalmaz, vaj helyett kókuszzsírral készült, és a cukor ( nád) mennyisége is elenyésző.
Most, hogy pár hét mozgás nélküli kényszerpihenőre lettem ítélve és a Karácsony is közeleg, próbálok olyan édességeket alkotni, amik nem járulnak hozzá, hogy 20 kilóval nehezebben kezdjem az új évet.Ez is ennek jegyében készült. :)


Hozzávalók:
20x20 cm-es tepsihez

80 gr étcsoki
75 gr kókuszzsír ( vajjal helyettesíthető)
55 gr nádcukor
3 tojás
50 gr pirított, szeletelt mandula ( dió, mogyoró is megteszi)
2 ek. holland kakaópor
1 marék fagyasztott málna

Tetejére: 
20 gr étcsoki

Elkészítés:
1. A csokit és a kókuszzsírt mikróban vagy vízgőz felett összeolvasztjuk, simára keverjük és félretesszük hűlni.
2. Az egész tojásokat kihabosítjuk a cukorral, hozzácsurgatjuk a csokis keveréket, végül belekeverjük a kakaóport és a darált mandulát, illetve a fagyasztott málnát.
3. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Nem tovább, így lesz jó brownie-állaga a sütinek.
4. A maradék csokit is felolvasztjuk és áthúzzuk vele a süti tetejét. Kockákra vágva tálaljuk. 


Friday, 4 December 2015

Classic Tiramisu

Az elmúlt 1 hétben már másodszorra készül. Annyira egyszerű és annyira finom. Annyi rossz Tiramisut enni, ami se mascarponét, se tojást nem látott, pedig annyira kevés hozzávaló kell hozzá és a végeredmény annyira isteni tud lenni, hogy megkockáztatom, nekem most ez a kedvenc desszertem. 


Hozzávalók:
30x20 cm-es jénai tálhoz

20-25 dkg olasz babapiskóta ( Savoiardi)
3 tojás, különválasztva
25 dkg mascarpone
5 ek. porcukor
3 dl kávé
holland kakaópor


Elkészítés:
1. Főzzük le a kávét, tegyük félre hűlni. 
2. A tojások fehérjét verjük kemény habbá.
3. A tojások sárgáját habosítsuk ki a porcukorral  majd mikor már szinte kifehéredett, adagoljuk hozzá robotgéppel a mascarponét. Végül óvatosan forgassuk bele a felvert tojáshabot.
4. Rétegezzük a jénaiba a következőképp: a babapiskóták mindkét oldalát mártsuk a kávéba, de csak egy pillanatra, nehogy elázzanak. Rakjunk le egy sor kávés babapiskótát a tálba vízszintesen egymás mellé, erre simítsuk a krém felét.
5. Ezután még egy sor kávés  babapiskóta következik, függőlegesen lerakva, majd erre a krém  másik fele.
6. Letakarva egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap kockákra vágva, kakaóporral meghintve tálaljuk. 



Thursday, 3 December 2015

Narancsos-mandulás-csokis perec


Gyors, egyszerű kis aprósüti, ami akár a karácsonyi kekszesdobozban is landolhat, akár már most, bár úgysem marad meg addig. Perec-szaggató hiányában bármilyen formával elkészíthető, bár én teljesen rákattantam mióta megvan, minden eddigi kekszemet perecformában sütöm, szerintem nagyon jópofa :)

Hozzávalók:

20 dkg liszt
10 dkk pirított, darált mandula
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 narancs héja
A bevonáshoz:
20 dkg étcsoki
3-4 ek. olaj
3-4 kocka fehércsoki


Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
2. Lisztezett munkalapon 4-5 mm vastagra nyújtjuk a tésztát és kiszaggatjuk. A pereceket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 170 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.
3. Vízgőz felett / mikróban megolvasztjuk az étcsokit, elkeverjük az olajjal és megmártjuk benne a kihűlt perecek tetejét. 
4. Rácsra tesszük őket, majd ha a csoki megkötött, fehércsokival vékonyan áthúzzuk a csokis perecek tetejét. Jól záródó dobozban tároljuk őket.