Wednesday, 23 September 2015

Olasz mogyorótorta

A hétvégi esküvői sütésünk egyik sztárja volt az olasz mogyorótorta. Era választása alapján került méltó módon az esküvői menüsorba. Nekem az egyik személyes kedvencem lett, így 2 nappal az esküvő után újra megsütöttem egy Londonból idelátogató, nagyon kedves lengyel barátom szülinapjára. 2 éve az illető egy szivárvány tortát kapott tőlem a szülinapjára, most egy kicsit egyszerűbbet választottam, nagy sikert aratott, ahogy számítottam rá :)


Hozzávalók:
16 cm-es tortához

20 dkg pirított, héjas török mogyoró
5 dkg étcsoki
 1 tk. sütőpor
10 dkg puha vaj
1 narancs reszelt héja
5 tojás, különválasztva
17,5 dkg nádcukor (legközelebb 15 dkg is elég lesz)
csipet só

A tetejére:
3 dkg étcsoki
30 ml habtejszín
narancshéj
pár szem mogyoró


Elkészítés:
1. A pirított, héjas mogyorót az étcsokival és a sütőporral aprítógépbe tesszük és finomra daráljuk. Hozzáreszeljük egy narancs héját is, majd kézzel beledolgozzuk a puha vajat. Az így kapott ragacsos masszát félretesszük.
2. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, félretesszük.
3. A tojások sárgáját a cukorral kihabosítjuk, robotgéppel belekeverjük a mogyorós masszát, végül egy szilikonos spatulával a tojáshabot is.
4. A masszát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig ( kb. 50-55 perc) sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. 
5. A mázhoz a tejszínt mikróban felforrósítjuk és az apróra tört étcsokira öntjük,simára keverjük. A kihűlt torta tetejére simítjuk, narancshéjjal, egész mogyorószemekkel díszítjük.


Sunday, 13 September 2015

Norvég kardamomos-mazsolás buci

Végre egy kis off a nagy tortasütésből, jól esett már végre valami mást sütni. A kelt tészták továbbra is a szívem csücskei, a kardamom meg továbbra is a kedvenc fűszerem, a skandináv típusú péksütemények kötelező eleme. Készült már vele norvég skolebröd és norvég mandulás csiga. Most a tesóm állt elő ezzel a recepttel, hogy ezt meg kéne sütnünk. Úgy is tettünk,és milyen jól tettük. A recept szuper, a saját kis kelt tésztás praktikáimmal kiegészítve egy szuper pihe-puha sütike lett belőle. Mi imádtuk. 


Hozzávalók:
kb. 20 db bucihoz

500 gr liszt, átszitálva
egy nagy csipet só
62,5 gr cukor
 2 tk. őrölt kardamom 
1 tojás
30 gr friss élesztő
125 gr víz ( igen, gram)
125 gr tej ( igen, gram)
62,5 gr vaj / margarin
mazsola ( ízlés szerint)

A tetejére:
1 felvert tojás
1-2 ek. tej


Elkészítés:
1. Egy kancsóba öntjük a vizet, tejet, hozzáadjuk a vajat / margarint és mikróban kb. 1 perc alatt langyosra melegítjük.
2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot, kardamomot, ráütjük a tojást, belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a vajas-tejes-vizes keveréket. Kézzel alaposan összegyúrjuk, hólyagos, lágy tésztává dagasztjuk, ha szükséges,még kevés lisztet adhatunk hozzá, ha túlságosan ragadna. Ha már majdnem összeállt, gyúrjuk bele a mazsolát is.
3. Takarjuk le konyharuhával és meleg helyen kb. 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
4. A megkelt tésztát vegyük 2 részre és sodorjuk rudakká a tésztát. A rúdból 60-70 gr-os darabokat vágjunk le és alakítsuk őket zsemleformájúra. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire és letakarva további 10 percig kelesszük. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra és a sütő aljába egy lábas vizet tegyünk, így extra gőzös lesz a sütőnk és pihe-puha bucikat fogunk sütni.
5. Egy felvert tojás és tej keverékével kenjük le a bucik tetejét és előmelegített sütőben 15-17 perc alatt süssük őket készre. 
Mi a nővérem kávés-körtelekvárjával ettük, de magában is isteni finom, sőt, úgy a legjobb,mert semmi nem nyomja el a kardamom ízét :)