Monday, 31 August 2015

Citrommázas máktorta


Era barátnőmmel gőzerővel készülünk a nagy esküvői torta projektre. 2 héten belül férjhez megy Zsuzsi barátnőnk és a 120 fős vendégseregnek mi ketten készítjük a tortákat. Hetek óta zajlanak a próbasütések, most ez a citrommázas máktorta került sorra és remekül vizsgázott. Ott lesz az esküvői asztalon :)


Hozzávalók:
26 cm-es tortához:
10 tojás
30 dkg porcukor
20 dkg olvasztott vaj / margarin
1 citrom reszelt héja
32 dkg darált mák
2 tk. sütőpor

A citrommázhoz:
porcukor
fél citrom leve
1-2 ek. habtejszín


Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, oldalát kivajazzuk.
2. Az egész tojásokat a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a citromhéjat, a langyosra hűlt olvasztott vajat, végül a sütőporral elkevert darált mákot is beleforgatjuk.
3. Alaposan elkeverjük és a formába öntjük, kb. 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végezzünk.
4. A mázhoz a porcukorhoz adjuk a citromlét majd cseppenként adagoljuk hozzá a habtejszínt addig,míg kenhető / önthető állagú mázat nem kapunk. A kihűlt torta tetejét vonjuk be a mázzal. Pár perc alatt megköt a máz, gyorsan dolgozzunk vele.

TIPP:
A cukormázhoz víz helyett használjunk sűrű habtejszínt, így szép fehér mázat kapunk, ami tökéletesen bevonja a torta tetejét. Én legközelebb még vastagabban kenem a mázat, hogy még egyenletesebb, még fehérebb legyen a máz. 


Wednesday, 5 August 2015

Málnás tejcsokitorta

Egyik kedvenc tortánkat, a limekrémes tejcsokitortát alakítottam most át kissé. Hát azt kell mondjam, ütős. A torta sem fehér lisztet, sem fehér cukrot nem tartalmaz, diétásnak mégsem nevezném.Viszont annyira, de annyira finom, hogy abbahagyhatatlan. Nem túl édes, a tetejére halmozott málna pedig csak javít az élvezeti értékén.
A szépséges tányért Jucika barátnőmnek köszönöm :)


Hozzávalók:
18 cm-es formához

80 gr tejcsoki
75 gr vaj / margarin
3 tojás
55 gr nádcukor
50 gr pirított, darált dió
2 ek. holland kakaópor

Tetejére:
málna


Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tortaformát kivajazzuk-kilisztezzük. Liszt helyett darált dióval is megszórhatjuk a formát.
2. A csokit és a vajat/ margarint mikróban összeolvasztjuk, simára keverjük.
3. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olvasztott csokis cuccot majd beleforgatjuk a darált diót és a kakaóport.
4. A simára kevert masszát a formába öntjük és 30 percig sütjük. A kihűlt tortára málnát halmozunk és már tálaljuk is. 



Monday, 3 August 2015

Áfonyás cheesecake

Azt hiszem kijelenthetem, hogy nekem az áfonyás cheesecake a kedvenc sütim. Készült már Oreo kekszes alappal és szögletes formában is, áfonyaszósszal a tetején.
Most Anyu szülinapjára sütöttem megint, ezúttal a masszába turmixoltam bele némi áfonyát, így az egész cucc lila lett. Szerettem volna, ha márványosabb lesz a belseje, de az sajnos nem jött össze. Viszont isteni finom volt, így is.
A képeket a nővérem, Tündérsüti készítette. 


Hozzávalók:
18 cm-es formához

A kekszes alaphoz:
1 csomag Győri édes Zabfalatok ( 215 gr)
100 gr vaj / margarin

A krémsajtos réteghez:
600 gr natúr krémsajt ( Lidl-ben kapható vödrös, Pilos krémsajt)
140 gr tejföl
4 egész tojás
100 gr nádcukor
2 ek. lisztvaníi
vaníliarúd kikapart magjai / vaníliás cukor / vanília esszencia
25 dkg áfonya

Tetejére:
25 dkg friss áfonya


Elkészítés:
1. A sütőt 160 fokra előmelegítjük, a tortaforma alját alufóliával beborítjuk.
2. A kekszet ledaráljuk és olvasztott vajjal alaposan elkeverjük, egyenletesen a forma aljába nyomkodjuk és addig sütjük,míg a krémet kikeverjük.
3. A krémsajtot simára keverjük a tejföllel, tojásokkal, cukorral, vaníliával és a liszttel, majd 2 részre osztjuk. Egyik felébe beleszórjuk az áfonyaszemeket egészben ( 125 gr áfonyát)
másik felébe pedig az áfonya másik felét ( 125 gr) leturmixolva keverjük bele. Lesz tehát egy fehér masszánk áfonyadarabokkal és egy lila masszánk.
4. A kekszes alapra öntjük a fehér masszát, a sütő hőfokát levesszük 150 fokra, egy vízzel teli lábast teszünk a sütő aljába és visszatesszük sülni.
5. Kb. félóra elteltével ráöntjük a tortára a lila masszát és visszatesszük sülni további 70-90 percre. Ha már csak egy picit remegős a torta közepe, de a széle megszilárdult, elzárjuk a sütőt és nyitott sütőajtnál hagyjuk a cheesecake-et kihűlni. Ha kihűlt, fóliába csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tesszük, másnap friss áfonyával tálaljuk.

Tippek a tökéletes cheesecake-hez ebben a bejegyzésben olvashatók.