Wednesday, 22 July 2015

Céklás smoothie

Ismét egy smoothie-t hoztam, mert már rég volt. Persze csak itt a blogon,mert én szinte minden nap iszom egyet. Mostanában rákaptam a céklás változatra. Nagyon szép színt és különleges ízt ad a smoothie-nak, de azért ne a cékla íz domináljon benne, arra figyeljünk. Én Anyu házi főtt cékláját használtam hozzá.


Hozzávalók:
kb. 4 dl-hez

2 nektarin
1 alma
1 marék málna
pár karika cékla
víz a hígításhoz

Elkészítés:
1. A gyümölcsöket alaposan megmossuk-én az almát és a nektarint héjával együtt használtam fel.
2. Mindent a turmixgépbe teszünk és alaposan összedolgozzuk. Hígításnak pici vizet adhatunk hozzá.



Tuesday, 21 July 2015

Fitness mogyoróvajas cookie

A legutóbbi bejegyzésem, ami igencsak 3 hete volt is egy mogyoróvajas cookie volt. Rendkívül kreatív vagyok,mert 3 hét után megint egy mogyoróvajas keksszel rukkolok elő. Ebben viszont sem liszt, sem fehér cukor, sőt még tojás sincs-utóbbi azért,mert egyszerűen pont nem volt itthon. Ez a cookie igazi aduász egy hosszú napra: reggelire tökéletes és ha épp ránk tör az éhség vagy nassolni vágynánk, kapjunk egyet elő a táskából és probléma megoldva. Én ma 15 órát leszek távol itthonról, így 2 adag mogyoróvajas-banános smoothie-val és ezzel a keksszel  felfegyverkezve indulok útnak. Ebben a rohasztó hőségben nem is kívánok nagy kajákat, ebédre eszem egy salátát valami hússal, a nap hátralévő részét pedig a mogyoróvajas-banános kollekciómmal élem túl.
A 3 hete kezdődött fehér liszt-és fehér cukor mentes étkezésünkről pedig csak pozitívan tudok nyilatkozni. Jómagam 3-3,5 kilótól szabadultam meg ennyi idő alatt, a testzsír százalékom pedig 2 százalékkal csökkent. Zé több fehér lisztet eszik még mint én, de az ő testzsírja is csökkent és a tükör is mutatja a változást, nem csak a mérleg, a hasi zsír jelentősen csökkent. Szóval kisebb-nagyobb bűnözésekkel, de folytatjuk, ahogy eddig is.:)
Most pedig jöjjön a cookie receptje.


Hozzávalók:
15 db-hoz

1 csésze: 250 ml

2 és 1/3 csésze  finomszemű zabpehely
egy nagy csipet só
 1 tk. őrölt fahéj
1 csésze mogyoróvaj
1/4 csésze méz  vagy juharszirup ( vagy kevesebb ízlés szerint, de én legközelebb el is hagyom,nélküle is elég édes lesz)
2 érett banán
1/3 csésze étcsokilencse vagy apróra vágott étcsoki


Elkészítés:
1.  A sütőt előmelegítjük 160 fokra, két gáztepsit kibélelünk sütőpapírral.
2. A banánokat villával áttörjük és az összes hozzávalóval összekeverjük, összegyúrjuk.  
3. Evőkanálnyi halmokat teszünk a sütőpapírra és tenyerünkkel kissé ellapítjuk, ez a fajta cookie egyáltalán nem fog terülni.
4. 15 percig sütjük, nem tovább, pár perc hűlés után rácsra tesszük teljesen kihűlni. 



Wednesday, 1 July 2015

Lisztmentes mogyoróvajas cookie

Szóval Z-vel igyekszünk kiiktatni, de legalábbis minimalizálni a fehér liszt és fehér cukor fogyasztásunkat. Édesség viszont kell, arról továbbra sem tudunk lemondani. Ennek szellemében készült ma korán reggel ez a zabpelyhes-csokis-mogyoróvajas keksz. Nem mondom,hogy zéró kalória, de a kritériumnak abszolút megfelel :)
Eredeti recept innen


Hozzávalók:
14 db-hoz

csésze: 250 ml

2/3 csésze finomszemű zabpehely
1/2 tk. őrölt fahéj
1 tk. szódabikarbóna
1 tojás
5 ek. finomítatlan nádcukor
1 csésze mogyoróvaj 
1/4 csésze étcsokilencse


Elkészítés:
1. Egy tálban elkeverjük a zabpelyhet, fahéjat, szódabikarbónát, étcsokilencsét.
2. A tojást kézi habverővel felverjük, hozzáadjuk a cukrot és a szobahőmérsékletű mogyoróvajat, egy szilikonlapáttal simára keverjük. ( Természetesen a 2-es pont robotgéppel is elvégezhető, Zé még aludt, mikor készítettem, így én hang nélkül oldottam meg ezt a fázist.)
3. A száraz anyagokat a nedvesekhez öntjük, kézzel összegyúrjuk és félórára hűtőbe tesszük a masszát.
4. A sütőt 175 fokra előmelegítjük, két gáztepsit kibélelünk sütőpapírral.
5. A masszából 1,5 evőkanálnyi adagokat csinálunk, golyóvá formázzuk, kissé ellapogatjuk és a tepsire sorakoztatjuk őket.
6. 9 perc alatt készre sütjük a kekszeket, hagyjuk a tepsin kihűlni. Mikor kivesszük még nagyon lágy,szinte nyersnek tűnik, de 10 perc hűlés után már le tudjuk venni a tepsiről.

TIPP:
1. Ha nem puha, szaftos ( "chewy") kekszet szeretnénk, hanem keményebbet, ropogósabbat 
("crunchy), akkor süssük 12 percig. 
2. Mogyoróvajból 2 féle létezik: a "smooth", ami teljesen sima és a "crunchy",amiben vannak pici mogyoródarabok. Előbbi például smoothie-khoz, turmixokhoz ideális, utóbbi kekszekhez. Nekem most a sima volt csak itthon,mert jobbára italokba használom, így ezzel készült a keksz, a " crunchy"-val még szuperebb lesz :)