Saturday, 27 June 2015

Tormás-túrós sonkatekercs

Rendkívül egyszerű, ám szuper fitness receptet hoztam :) Zével nagy elhatározásra jutottunk a héten az étkezésünket illetően ( is): a maradék kevés zsírpárnánk eltüntetése céljából nincs fehér liszt, fehér cukor. Heti 1 cheat day azért lesz,amikor eszünk amit akarunk, ilyenkor belefér a fehér liszt is majd. A cukrot finomítatlan nádcukorra cseréltük, bár lényegében ezt csak a kávénkba tesszük, azontúl máshoz nem is nagyon kell majd. Továbbra is rengeteg húst eszünk ( csirkét, sertést), halat, túrót, sajtot, sonkát, zöldséget-gyümölcsöt, smoothie-t és a heti 2-3 edzésünk mindig megvan. Elég látványos eredményt sikerült már eddig is elérnünk, de ennél még jobbat szeretnénk.
Szóval ez a tormás túrókrémmel töltött sajtos-sonkás tekercs szuper ebéd vagy vacsora, sok-sok zöldséggel, salátával. 


Hozzávalók:
25 dkg túró
1 ek. tejföl
pici só
2 tk. csemege reszelt torma
pulykamellsonka
vékony mozzarella szeletek

Elkészítés:
1. A túrót villával áttörjük, elkeverjük a tejföllel, tormával, ízlés szerint sózzuk.
2. Egy szelet sajtra ráteszünk egy sonkát, egy tesákanálnyi túrókrémet és feltekerjük. Ennyi a történet, már fogyaszthatjuk is :)


Monday, 22 June 2015

Erdei gyümölcsös-túrós pohárkrém

Kinyílt a szemem reggel fél 8-kor és azonnal eszembe jutott ez a desszert, úgyhogy villámgyorsan össze is dobtam. A recept a Nők Lapja konyha Desszertes különszámából van ismét, igazi könnyű, nyári frissítő. Ha a cukrot édesítőre cseréljük, akkor viszonylag büntetlen desszert, de cukorral sem vészes :)


Hozzávalók:
4 pohárhoz

A túrókrémhez:
25 dkg túró
fél citrom leve
8-10 dkg porcukor
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló

Az erdei gyümölcsös részhez:
30 dkg vegyes erdei gyümölcs ( idény szerint bármilyen bogyós gyümölcs)
2 ek. cukor
1 ek. étkezési keményítő
fél dl víz

Elkészítés:
1. Az erdei gyümölcsöt ( én fagyasztottat használtam) a cukorral felfőzzük, miután levet engedett,  a vízben elkevert keményítővel besűrítjük, 1-2 perc alatt ez megtörténik. Félretesszük hűlni.
2. A hideg habtejszínt a habfixálóval habbá verjük, felhasználásig hűtőbe tesszük.
3. A túrót villával áttörjük, ízlés szerint porcukorral / édesítővel és citromlével ízesítjük majd beleforgatjuk a tejszínhabot is.
4. A poharakba felváltva rétegezzük a túrókrémet és az erdei gyümölcs keveréket, fogyasztás előtt 1-2 óra alatt behűtjük. 


Friday, 19 June 2015

Áfonyás-tejszínes pite


A Nők Lapja Konyha desszertes különszámában mindig vannak csodák, a mostani számban is. Jó is, mert mostanában nem nagyon jön az ihlet a sütikre, meg sajnos időm sincs. Ez az áfonyás-tejszínes pite ugyan nem a villámgyorsan elkészíthető kategória, de érdemes vele vesződni és véleményem szerint a citromot lime-ra cserélni is jó ötlet volt tőlem, sokkal karakteresebb íze lett a krémnek így. 


Hozzávalók:
25 cm-es pitéhez

A tésztához:
20 dkg liszt
12 dkg vaj / margarin
6 dkg porcukor
csipet só
1 tojás sárgája

A krémhez:
2,5 dl habtejszín
10 dkg cukor ( fele vaníliás)
1 lime reszelt héja
2 tojás
12,5 dkg áfonya


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagolva félórára hűtőbe tesszük.
2. Lisztezett munkalapon kör alakúra nyújtjuk a tésztát és a formába illesztjük úgy, hogy az oldalát is teljesen befedje a tészta, egészen a forma pereméig. Érdemes kivehető aljú piteformát használni, egyszerűbb lesz a kész pitét felszeletelni. Villával megszurkáljuk, sütőpapírral kibéleljük a pitét és babot vagy rizst szórunk rá nehezéknek, hogy sütéskor a tészta ne púposodjon fel. 170 fokra előmelegített sütőben ( én ezt légkeverésen) 15 percig elősütjük, majd a nehezéket és a sütőpapírt kivesszük.
2. A tejszínt a cukorral, lime héjával, tojásokkal kikeverjük ( a tejszínt nem kell habbá verni) és az elősütött pitébe öntjük. Megszórjuk áfonyával és 145-150 fokos sütőben ( alsó-felső sütés) addig sütjük, amíg már csak egy kicsit remegős a közepe, de nagyjából megszilárdult. Ahogy hűl,még fog szilárdulni. Nekem kb. 50-55 perc volt. 
3. Langyosra / hidegre hűtjük, majd szeleteljük. Hidegen szebb lesz,én még langyosan vágtam fel.



Tuesday, 9 June 2015

Áfonyás túróalagút

Megint rég jelentkeztem, de most egy szuper gyors,könnyű, finom, nyári desszerttel jövök. Puffinnál láttam meg az epres túró alagutat és rögtön átalakítottam picit,mert bevallom, nekem már kezd a könyökömön kijönni az eper. Igazán finomat nem is kaptam egyszer sem idén, és a málnát, áfonyát amúgy is sokkal jobban szeretem. Ki lehet fogni néha olcsón / olcsóbban áfonyát, így én azzal készítettem ezt a mennyei desszertet. Ajánlom szeretettel. 


Hozzávalók: 
26x10x8 cm-es formához

250 gr túró
150 gr natúr joghurt
4 ek. vaníliás porcukor
csipet só
2 dl habtejszín
1 dl tej
2 ek. porzselatin
125 gr friss áfonya




Elkészítés:
1. Egy kisebb őzgerincformát kibélelünk folpackkal úgy, hogy túllógjon a formán, hogy majd vissza tudjuk hajtani.
2. A túrót villával áttörjük, hozzákeverjük a joghurtot, cukrot, sót.
3. A habtejszínt kemény habbá verjük, felhasználásig hűtőbe tesszük.
4. Egy kis tálkába öntjük a tejet, rászórjuk a zselatint és mikróban 20-30 mp alatt megmelegítjük, csomómentesre keverjük.
5. Kézi habverővel kevergetve, teaszűrőn átpasszírozva a túrós masszához adjuk a zselatint, hozzákeverjük óvatosan a tejszínhabot is, végül beleforgatjuk az áfonyát.
6. A kibélelt őzgerincformába öntjük a masszát, visszahajtjuk a folpack széleit és 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Megsúgom, nekem 2 óra alatt teljesen megkötött a cucc, szeletelhetővé, fogyaszthatóvá vált, de persze az ilyen zselatinos édességeket célszerű késő este elkészíteni és reggel felvágni, kóstolni.