Tuesday, 26 May 2015

Áfonyás szivacstorta


Az utóbbi idők legjobb sütije lett, érdemes volt sokáig kutakodni recept után, hogy a kis dobozka áfonyának méltó sütit találjak. Ez a recept lett a befutó, remélem a képeken látszik,mennyire puha, szivacsos az állaga. Liszt és cukor alig van benne, ezt a légies állagot a sok tojástól, konkrétan a felvert tojáshabtól kapja a süti. Málnával, eperrel, szederrel is fogom készíteni,mert az alap egyszerűen tökéletes.:)



Hozzávalók:
15 cm-es tortához

3 tojás fehérje
50 gr cukor
3 tojás sárgája
120 gr natúr / görög joghurt
30 gr habtejszín
35 gr olvasztott vaj / margarin
1 ek. frissen facsart citromlé
2 ek. vaníliás cukor
30 gr sima liszt
15 gr kukorica keményítő
125 gr friss áfonya


Elkészítés:
1. A sütőt 150 fokra előmelegítjük, kapcsos vagy lehető aljú, magas falú tortaformát kivajazunk, kilisztezünk.
2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadagolva a cukrot, hogy fényes, csillogó, kemény habot kapjunk. Félretesszük.
3. Egy tálban kézi habverővel elkeverjük a tojássárgákat a joghurttal, habtejszínnel, olvasztott vajjal, citromlével, vaníliás cukorral,majd beleszitáljuk a sima lisztet és a keményítőt.
4. Óvatosan belekeverjük a felvert habot 2-3 részletben. A massza felét a formába öntjük, megszórjuk az áfonya 2/3-ával, ráöntjük a massza másik felét és megszórjuk a maradék áfonyával.
5. A sütő aljába egy kis lábas vizet teszünk és a tortát az alsó rácson sütjük kb. 60-70 percig. Akárcsak a sajttortánál, itt is akkor van kész, ha már nem nyers, de a közepe még picit remegős, Ekkor zárjuk el, nyitott sütőajtónál hagyjuk hűlni, majd langyosan / hidegen tálaljuk. 




Saturday, 23 May 2015

Tintahalkarika/ calamari kezdőknek

Az egész úgy kezdődött, hogy fagyasztott leveles tésztát keresvén a boltban, ráakadtam igencsak jutányos áron fagyasztott tintahalra, hoztam is azonnal egy 1 kilós csomaggal. Kézzel-lábbal tiltakoztam a bő olajban sütés ellen, midenképp szerettem volna valami egészséges verzióban elkészíteni a tintahalat, hiszen roppant egészséges dologról van szó, de egy röpke 2 órás délutáni konyhai kísérletezést követően, aminek sajnos pár tintahalkarika látta a kárát, rá kellett jönnöm, hogy ez bizony így a legegyszerűbb, legnagyszerűbb és legfinomabb. Uborkával, jégsalátával, friss snidlinges görög joghurttal és halloumi sajttal fogyasztottuk, ez így együtt valami mennyei. 


Hozzávalók:

 fél kiló fagyasztott natúr tintahalkarika
liszt
só, bors
olaj
citrom

Elkészítés:
1. A fagyasztott tintahal kiolvasztása kétféleképp történhet: ha nagyon ráérünk, pár óra alatt szobahőmérsékleten hagyjuk magától kiolvadni. Ha sietünk, akkor engedjünk rá kb. 5 percig hideg vizet vagy dobjuk a karikákat hideg vízzel teli edénybe, hogy teljesen ellepje őket, ennyi idő alatt simán kiengednek. Töröljük szárazra konyhai papírtörlővel. A kiolvasztott tintahalat VISSZAFAGYASZTANI SZIGORÚAN TILOS és kiengedés után minél hamarabb süssük meg.
2. Én először csak a lisztbe tettem némi sót, borsot, ami kevésnek bizonyult, így alaposan megsóztam a szárazra törölt karikákat is és ezt követően forgattam meg őket a lisztben, így lett a jó. 
3. Egy kisebb lábasban hevítsünk olajat ( annyi kell, hogy ellepje a karikákat) és egyszerre 3-4 karikát süssünk, közepes lángon. Én az indukciós főzőlap 5-ös illetve 6-os fokozatát találtam erre alkalmasnak, ennél nagyobb hőfokon sütve hamar megég és a közepe nem sül meg. Süssük addig ( időnként forgatva), míg aranybarna színt nem kap majd csepegtessük le őket és konyhai papírtörlőre szedjük ki.
4. Tálaláskor facsarjunk rá bőven citromot, hiszen ez hozza ki igazán a tengeri herkentyűk ízeit. Pici sóval, apróra vágott friss snidlinggel elkevert görög joghurttal ajánlom. 


Monday, 18 May 2015

Epres-csokis clafoutis

Hosszú idő óta nem jelentkeztem, tudom. Ez nem egyenlő azzal, hogy be sem teszem a lábam a konyhába. Na jó, majdnem. Főzni főzögetek és néha sütök is, gyorsan összedobható, régi kedvenceket, amik már szerepelnek a blogon. Most viszont egy új receptet hoztam. Ha már itt az eperszezon és már finom magyar epret is kapni. A 4 napos szabadságom utolsó napján eljutottam abba az állapotba, hogy képes voltam sütni és fotózni is. Az alaprecept a nővéremtől származik, fogadjátok szeretettel )


Hozzávalók:
kb. 29x23 cm-es tepsihez

1 csésze= 250 ml

1/2 csésze sima liszt
1/2 csésze zabpehely,finomra őrölve
1/2 csésze cukor
csipet só
6 tojás
6 ek. olvasztott vaj/margarin
1/2 citrom reszelt héja
1/2 csésze tej
2 csésze eper, felkockázva
1/4 csésze süthető étcsokilencse


Elkészítés:
1. A tepsit kivajazzuk-kilisztezzük, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
2. Egy tálban elkeverjük a száraz hozzávalókat: liszt, zabpehely, cukor, só.
3. A tojásokat robotgéppel habosra keverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat,a citromhéjat, a száraz anyagokat, végül hozzáöntjük a tejet. Simára keverjük.
4. A tepsibe öntjük a masszát, tetejére rádobáljuk a felkockázott epret, megszórjuk a csokilencsével és előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.