Sós karamellás sajttorta


Drága testvérem szülinapjára készítettem, és életemben először megrepedt a teteje. Pont most, amikor a minta lett volna a lényeg. Egy bazinagy crack a közepén. El se hittem, pláne, hogy nem sütés közben keletkezett, hanem miközben hűlt a lekapcsolt sütőben. Este lekapcsoltam a sütőt, gyönyörű szép volt, aztán reggel mikor felkeltem és mentem, hogy áttegyem a hűtőbe, ott figyel a crack a közepén. Mintha az éj leple alatt valaki direkt odacsempészte volna. Szarul esett, majdnem sírtam. Cserébe viszont az eddigi legfinomabb cheesecake-em lett és amúgy a mintával is meg voltam elégedve. A sós karamellt meg aki kitalálta, csókoltatom, kiskanállal ettük a maradék öntetet. 


Hozzávalók:
18 cm átmérőjű formához

A kekszes alaphoz:
150 gr zabkeksz ( Győri Zabfalatok)
70 gr olvasztott vaj

A krémsajtos réteghez:
500 gr natúr krémsajt
100 gr tejföl
80 gr cukor
1,5 ek. liszt
3 egész tojás

A sós karamellhez:
200 gr kristálycukor
200 ml habtejszín
1 ek. vaj
1 nagy csipet himalaya-i só


Elkészítés:
1. A sajttortát az itt leírtak alapján előkészítjük. 
2. A sós karamellhez egy lábasban a cukrot közepes lángon karamellizálni kezdjük. Ne kevergessük, csak időnként mozgassuk meg, rázogassuk a lábast, hogy a cukor mindenhol egyenletesen felolvadjon, karamellizálódjon.
3. Húzzuk félre és óvatosan csurgassuk bele a habtejszínt. Ne ijedjünk meg, sisteregni, bugyborékolni fog, ahogy a hideg tejszín a forró karamellel összetalálkozik. A karamell össze is fog ugrani, ez is teljesen normális. 
4. Tegyük vissza a tűzre és időnként kevergetve, kicsi / közepes lángon addig főzzük,míg az összes karamell fel nem olvad és borostyánszínű, egynemű, sima szószt nem kapunk. Adjuk hozzá a sót és a vajat, ha felolvadtak, akkor tegyük félre,míg langyosra nem hűl.
5. Egy injekciós fecskendő segítségével készítsük el a mintát a sütésre előkészített cheesecake tetején. Én Szandi videója alapján csináltam, szépen megmutatja, hogyan készül a pókhálóminta.  Ezután a korábbi receptben leírtak alapján süssük meg a sajttortát, nekem kb. 65 perc alatt sült meg. 




Megjegyzések

  1. Szofim!!!! Imádnivaló ez a torta!!!! Az enyém is megrepedt... fogalmam sincs miért.
    És a kihagyhatatlan mondat: jaj de lennék a testvéred :D :*

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése