Monday, 31 August 2015

Citrommázas máktorta


Era barátnőmmel gőzerővel készülünk a nagy esküvői torta projektre. 2 héten belül férjhez megy Zsuzsi barátnőnk és a 120 fős vendégseregnek mi ketten készítjük a tortákat. Hetek óta zajlanak a próbasütések, most ez a citrommázas máktorta került sorra és remekül vizsgázott. Ott lesz az esküvői asztalon :)


Hozzávalók:
26 cm-es tortához:
10 tojás
30 dkg porcukor
20 dkg olvasztott vaj / margarin
1 citrom reszelt héja
32 dkg darált mák
2 tk. sütőpor

A citrommázhoz:
porcukor
fél citrom leve
1-2 ek. habtejszín


Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, oldalát kivajazzuk.
2. Az egész tojásokat a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a citromhéjat, a langyosra hűlt olvasztott vajat, végül a sütőporral elkevert darált mákot is beleforgatjuk.
3. Alaposan elkeverjük és a formába öntjük, kb. 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végezzünk.
4. A mázhoz a porcukorhoz adjuk a citromlét majd cseppenként adagoljuk hozzá a habtejszínt addig,míg kenhető / önthető állagú mázat nem kapunk. A kihűlt torta tetejét vonjuk be a mázzal. Pár perc alatt megköt a máz, gyorsan dolgozzunk vele.

TIPP:
A cukormázhoz víz helyett használjunk sűrű habtejszínt, így szép fehér mázat kapunk, ami tökéletesen bevonja a torta tetejét. Én legközelebb még vastagabban kenem a mázat, hogy még egyenletesebb, még fehérebb legyen a máz. 


2 comments:

  1. na arra nem számítottam hogy lisztmentes a cucc

    ReplyDelete
  2. Ez aztán finom lehet! :) Tetszik :)

    ReplyDelete