Monday, 27 April 2015

Citromkrémes máktorta

Szívás ez a vasárnapi boltbezárás, megmondom őszintén. Engem elég rosszul érint, mivel vasárnap általában dolgozom. Általában szombaton is. Így szombat este állom ki a kilométeres sort valamelyik boltban, hogy este főzni tudjak másnapra.  Még másnap sincs bajom, ha dolgozni megyek,mert a Nyugati és a Jászai közti SPAR nyitva van ( csak jelzem), így vészhelyzet esetén oda be lehet ugrani vasárnap. Beugrottam tegnap reggel is egy habtejszínért,mikor kiötlöttem, milyen tortát sütök este. A habtejszín aztán jól bent maradt a hűtőben a munkahelyen, hazafelé a vonaton jutott csak eszembe. És Kecskeméten vasárnap este 6-kor habtejszínt venni kérem mission impossible. Így kénytelen-kelletlen a mascarponét használtam fel, amiért ugyan nem rajongok, de mivel akciós volt, vettem 2-t a héten. Az aktuális kedvenc mákmuffin tésztáját használtam, ami azóta málnás mákkockaként is már újjászületett, de jelentem, hogy tortaalapként is szuper, ha valami nagyon mákosat szeretnénk. Kicsit túltengenek az utóbbi időben a mákos receptek, bízom benne, hogy rajtam kívül vannak még megrögzött mákrajongók, így remélem nem bánjátok. De ígérem, a következő recept nem mákos lesz.


Hozzávalók:
15 cm átmérőjű tortához

A mákos tésztához:
5 tojás
15 dkg porcukor
15 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja
10 dkg olvasztott vaj/ margarin
1 tk. sütőpor

A citromkrémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
7-8 ek. cukor
4 dl tej
1 citrom leve
20 dkg mascarpone


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tortaforma alját és oldalát is kibéleljük sütőpapírral.
2. Az itt található leírás alapján megsütjük a mákos tésztát, tűpróbával ellenőrizzük, nekem ekkora formában 40 perc alatt sült meg. Kihűtjük,lehúzzuk róla a papírt, 3-ba vágjuk.
3. A pudingot a szokásos módon megfőzzük, belefacsarjuk a citrom levét,simára keverjük,fóliával beborítjuk az elkészült puding tetejét és langyosra hűtjük. Hideg vizes / jéggel teli lábasba is állíthatjuk,a folyamatot meggyorsítandó.A langyosra hűlt krémbe kézi habverővel beledolgozzuk a mascarponét, felhasználásig hűtőbe tesszük.
4. A krémet 3 részre osztjuk, majd a tortaformában összeállítjuk a tortát: tészta, krém egyharmada, újabb tészta, ismét krém, tészta. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap óvatosan lekapcsoljuk a formát és a maradék krémmel a torta oldalát és tetejét bekenjük.
A formát óvatosan szedjük le, a krém sem betonkemény és a tészta sem. Így tényleg egy egész éjszakára tegyük hűtőbe a tortát, hogy összeálljon.
A felvágatlan tortát nem is fotóztam le,mert nem sikerült szépen bevonnom krémmel, de a belseje azt gondolom kárpótol.:)


1 comment:

  1. A mák és a citrom mindig nyerő párosítás! Fincsi! :)

    ReplyDelete