Narancsos tojáslinzer Húsvétra / Easter egg linzer cookies

Egy egyszerű ötlet Húsévtra, szerintem nagyon mutatós. Semmi bonyolult hozzávaló nem kell hozzá, konyhai kütyü sem, csak egy tojás alakú kekszkiszúró. Juditkánál láttam meg ezeket a tojás alakú linzereket és mivel imádom a narancsot, extrán narancsos linzereket készítettem. Az elkészült tojások felét Anyu házi narancslekvárjával, a másik felét narancsos csokikrémmel töltöttem-nem is tudom melyik a finomabb. Természetesen bármilyen lekvárral, krémmel, Nutellával is tölthető. 
Nem szoktam a blogomon reklámozni senkinek a portékáját, de ha ilyen édespofa textilnyuszikát szeretnétek Ti is a húsvéti asztalra, akkor gyorsan tessék rendelni a nővérem boltjából, még Húsvétig megérkezhet, a kínálat folyamatosan bővül. 


Hozzávalók:
kb. 20 tojáskekszhez

A kekszhez:
30 dkg liszt
20 dkg vaj/ margarin vagy 10 dkg zsír
10 dkg porcukor
2 narancs reszelt héja
1 tojás sárgája

A narancsos csokikrémhez:
fél dl habtejszín
50 gr étcsoki
1 narancs reszelt héja

Továbbá:
narancslekvár
porcukor


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagolva 1-2 órára vagy akár egy éjszakára is hűtőbe tesszük. Ha csak másnap használjuk fel, félórával használat előtt vegyük ki a hűtőből, hogy kicsit felmelegedjen, ha túl hideg a tészta, nyújtáskor törni fog.
2. A sütőt melegítsük elő 180 fokra ( alsó-felső sütés), két gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral.
3. A tésztát enyhén lisztezett felületen 3-4 mm vastagra nyújtsuk ki és tojás alakú szaggatóval szaggassuk ki. A tojások felét egy kisebb, kör alakú pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. 
4. Tegyük őket a tepsire és előmelegített sütőben süssük kb. 8-10 percig. Érdemes külön sütni a teli és a lyukas tojásokat,mert a lyukas tojások hamarabb ( 7 perc) megsülnek, ha nem figyelünk, megbarnulnak, mint ahogy nálam is történt.
5. A csokikrémhez a tejszínt melegítsük fel, öntsük az apróra tört étcsokira, reszeljük rá a narancshéjat és keverjük simára. Tegyük félre hűlni, ha langyosra hűlt, felhasználásig hűtőbe is tehetjük, hogy kenhető állagú legyen.
6. A lyukas tojásokat szórjuk meg porcukorral és a csokikrémmel/ narancslekvárral ragasszunk össze 1 teli és 1 lyukas tojást. Tegyük jól záródó dobozba, így másnapra megpuhulnak és sokáig el is állnak.


Recipe in English:

Ingredients
make 20 cookies

For the dough:
300g plain flour
200g butter, unsalted
100g icing sugar
grated zest of 2 oranges
1 egg yolk

For the chocolate cream:
50ml double cream
50g dark chocolate / choc chip
grated zest of 1 orange

Plus:
homemade orange jam
icing sugar for dusting

Method:
1. Place all the ingredients of the dough in a large bowl and knead until it forms a ball. Wrap in cling film and refrigerate for 1 hour at least or even overnight. If you chill it overnight, remove from fridge 1 hour before start rolling it. 
2. Preheat the oven to 350 F and line 2 large  baking trays with baking paper.
3. On a lightly floured surface roll the dough 3-4 mm thick and using an egg shape cookie cutter cut the dough out. With half of the eggs cut a hole out using a small round cookie cutter.
4. It is better to bake them separately as the "whole eggs" will require more time in preheated oven ( 8-10 mins) while the eggs with the hole should be ready in less time ( 7 mins, keep an eye on them, do not over bake or burn them like I did :)
5. For the chocolate sauce warm double cream up and pour over the choc chip, add orange zest as well. Mix well until smooth and set aside, you can place in the fridge as you will need a firm, spreadable cream to stick the cookies together. 
6. When the cookies are cooled down dust with icing sugar the eggs with a hole and using the chocolate cream or orange jam stick them together. Keep in an airtight container they will last up to weeks. 



Megjegyzések

  1. Köszi a reklámot Szofikám :) Szépségesek a tojik, kedvet kaptam én is hozzájuk :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszi Monyokam,a Nyuszikaert meg orok halam :)

      Törlés
  2. Cuki a nyuszi és a tojások is nagyon jól néznek ki!

    VálaszTörlés
  3. Cuki a nyuszi és a tojások is nagyon jól néznek ki!

    VálaszTörlés
  4. A tojások is és a nyúl is gyönyörű!!!! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek lettek és az ízük fantasztikus lehet :))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól néznek ki ezek a linzerek! Szépeket sütöttél és biztosan finomak is! :)

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Nálam ez a recept nem működik. Igaz én zsírral készítettem, de akármeddig gyúrtam sehogy nem állt össze. Csak ilyen morzsás állagú lett. Kezdő vagyok a konyhában, de ezzel a recepttel valami nem stimmel. :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Timea,ez egy linzer alaprecept,evek ota igy sutom. Zsirbol altalaban egyebkent fele annyi kell,mint margarinbol vagy vajbol. Remelem legkozelebb sikerul!

      Törlés

Megjegyzés küldése