Áfonyás-vaníliakrémes álompite

Nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető finom pite lett. Eredetileg nem is akartam feltenni a receptet, de nagyszerűsége egyszerűségében rejlik. Természetesen áfonya híján bármilyen más gyümölccsel készíthető. A tésztája említést érdemel, mert nem a pitéknél megszokott alap linzer, hanem egy annál sokkal puhább, lágyabb tészta, a meggyes pitém tésztája. 
Ebből a mennyiségből nekem egy 22 cm-s pite és egy kisebb ( kb. 10 cm) átmérőjű lett. Ha van nagyobb formánk, használjuk azt, de sok kicsit is készíthetünk. Igazán finom másnapra lesz, még puhább lesz a tészta.


Hozzávalók:
A tésztához:

20 dkg liszt
12 dkg vaj/ margarin
csipet só
1 tojás sárgája
1 tk. sütőpor
1 ek. cukor
kb. 2 ek tejföl ( amennyit felvesz)

A krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
5 dkg cukor
5 dkg vaj / margarin

Tetejére:
10 dkg áfonya


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük egy félórára, amíg a krémet elkészítjük.
2. A pudingot a szokásos módon megfőzzük, még melegen beledolgozzuk kézi habverővel a vajat / margarint és folpackkal lefedjük a krémet, így nem fog bebőrösödni. Fontos, hogy ne az edény, hanem a krém tetejére simítsuk rá szorosan a folpackot.
3. A sütőt 175 fokra előmelegítjük légkeverésen. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon akkora körré nyújtjuk, amivel ki tudjuk bélelni a piteformát ( az enyém kivehető aljú, nagyon praktikus), úgy, hogy az oldalait is teljesen befedje a tészta, a forma legtetejéig. A tészta picit össze fog zsugorodni a forma oldalánál.
4. Előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
5. A kihűlt pitébe belesimítjuk a krémet, tetejét áfonyaszemekkel rakjuk ki és pár órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.


Megjegyzések

  1. Szofi, a Kiskanálon link party-t tartok és szeretnélek téged is meghívni! Ha van olyan desszerted, amiről úgy gondolod Valentin-napra ideális lenne, örülnék ha te is csatlakoznál és belinkelnél pár csodás receptedet ! :)
    A részleteket itt találod: http://horsi-orsi.blogspot.com/2015/02/edes-valentin-napi-link-party_4.html

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése