Túrógombóc light

Már tavaly év végén kipróbáltam ezt a túrógombócot, kissé átalakítva, light verzióban. Amit most hozok, teljesen cukormentes, 1 gramm cukor sincs a gombócban. A zsemlemorzsát darált dióval, a cukros tejfölt pedig görög joghurttal helyettesítjük. Így aztán már nyugodtan ehetjük. Nagyon finom, a darált diós borítás nekem jobban is tetszik,mint a zsemlemorzsás. Természetesen bármilyen más maggal helyettesíthetjük: darált mandulába, pisztáciába, mákba forgatva is szuper finom lesz.


Hozzávalók:

kb. 20 gombóchoz

500 gr túró
20 gr puha vaj
2 tojás
csipet só
vanília esszencia ízlés szerint
6-7 ek. búzadara

Tálaláshoz:
darált dió
2 dl görög joghurt
folyékony édesítőszer ízlés szerint


Elkészítés:
1. A tojásokat kettéválasztjuk: a fehérjét habbá verjük, félretesszük.
2. A túrót villával alaposan áttörjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojássárgákat, a sót, a vaníliát és a búzadarát. Alaposan összedolgozzuk. Végül hozzáforgatjuk a felvert habot. Félretesszük egy félórára pihenni.
3. Vizes kézzel gombócokat formálunk a masszából és gyöngyöző vízben megfőzzük őket. Egyszerre annyi gombócot tegyünk a vízbe, amennyi kényelmesen elfér. Kb. 10 perc alatt főnek meg, ekkor szűrőkanállal vegyük ki és óvatosan tegyük egy tányérra. Ahogy hűl, masszívabbá fog válni.
 4. A gombócokat forgassuk darált dióba és édesítővel elkevert görög joghurttal lelocsolva tálaljuk.

TIPP: ennyi búzadara hozzáadásával közepesen kemény gombócokat kapunk. Ha valaki a nagyon puha, lágy gombócot szereti, 5 ek. búzadarát adjon hozzá. Nekünk ez most így volt tökéletes,nem esett szét, de nem is lett kőkemény. 


Megjegyzések

  1. Nagyon jó ötlet ez a darált diós bunda! Biztos sokkal jobb lehet mint a zsemlemorzsás!!!

    VálaszTörlés
  2. Ez aztán fincsi lehet! Tetszik a diósbunda, biztosan finom! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése