Monday, 29 December 2014

Édesburgonya krémleves szezámmagos-mákos sajtropogóssal

Most,hogy vége az ünnepeknek, nem csak a sütiket, de a nehéz ételeket sem kívánom. 1-2 hónapig szerintem nem eszek sem húslevest, sem pörköltet, se egyéb vaskos kaját.
Reggelire smoothie-t iszunk az urammal, ebédre egy kis krémleves, saláta, vacsorára úgyszintén. Régóta szerettem volna már kipróbálni az édesburgonya krémlevest, a sütőtököst nagyon szeretem,most sort kerítettem rá.
Levesbetétként Lorraine Pascale szezámmagos-mákos sajtropogósait készítettem mellé, imádnivaló, gyorsan, egyszerűen elkészíthető kis ropogtatnivaló a leves mellé.


Hozzávalók:

A leveshez:
1 kis fej lilahagyma
1 ek. zsír
20 dkg sárgarépa ( 2 db)
40-45 dkg édesburgonya ( meghámozva mérve)
1 liter zöldségleves alaplé ( nálam 1 liter víz 2 zöldségleveskockával)
2 tk. szárított kakukkfű
só, bors
3 dl habtejszín
parmezán / grana padano

A szezámmagos-mákos sajtropogóshoz:
13 db-hoz
60 gr trappista sajt
20 gr parmezán / grana padano sajt
1 tk. egész mák ( darálatlan)
2 tk. szezámmag


Elkészítés:
1. A leveshez a lilahagymát megpucoljuk, felaprítjuk és picike zsíron üvegesre pároljuk.
2. Rádobjuk a megmosott, meghámozott, felkockázott / karikázott ( teljesen mindegy, úgyis leturmixoljuk) sárgarépát és édesburgonyát,1-2 percig együtt pirítjuk őket, sózzuk,kakukkfűvel ízesítjük majd felöntjük a zöldségleves alaplével.
3. Közepes lángon addig főzzük,míg a zöldségek meg nem puhulnak. Ezután az egészet leturmixoljuk, visszatesszük a tűzre.
4. Ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk, reszelünk bele pici parmezánt / grana padanot és felöntjük a tejszínnel. Forralunk rajta egyet és készen is vagyunk. 


A szezámmagos-mákos sajtropogóshoz:
1. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, 2 nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
2. Egy kis tálkába reszeljük a 2 féle sajtot, összekeverjük a mákkal, szezámmaggal.
3. Egy 4-5 cm átmérőjű kör alakú szaggatót hívunk segítségül: a sütőpapírra tesszük a szaggatót, beleszórunk egy kicsit a sajtos keverékből, óvatosan leemeljük a szaggatót és haladunk tovább. Így szép egyforma kör alakú kis ropogósaink lesznek. Hagyjunk köztük helyet, valamennyire terülni fognak.
4. Előmelegített sütőben 5 percig sütjük őket, majd 1-2 perc pihenés után,mikor már a sajt kezd visszakötni, egy fém spatula segítségel leválasztjuk a sütőpapírról a ropogósokat és az elkészült leveshez kínáljuk.


Sunday, 28 December 2014

Szezámmagos rudacskák


Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én már annyira telítődtem a sok édességgel az elmúlt 5 napban, hogy rá se bírok nézni a bejglire és bűntársaira. Így ma estére ezt a mennyei szezámmagos rudacskát készítettem el tesóméknak "desszert" helyett,mert már Ők sem tudnak ránézni sem az édességre. Ildi Kokki csodás receptje alapján készült, ajánlom a szilveszteri asztalra szeretettel és én ezzel búcsúzom egy kis időre a kalóriabombáktól. Reggel indítok a konditeremben és most egy kis böjtölés következik. Sütik és szaloncukrok helyett holnaptól ismét az elhanyagolt smoothie-ké és zabkásáké, salátáké a főszerep, hiszen hálistennek a Karácsony csak pár napig tart. Sajnos ez alatt a pár nap alatt is fel lehet szedni 2 kilót, de ha időben elkapjuk a dolgokat, akkor hamar meg is szabadulhatunk tőlük :)

Hozzávalók:
4 tepsihez

75 dkg liszt
20-22 dkg vaj/ margarin
2 felvert tojás
3 dl tej
4 dkg friss élesztő
1 ek. cukor
3 tk. só
13 dkg trappista sajt
2 dkg grana padano / parmezán sajt

Tetejére:
szezámmag


Elkészítés:
1. Egy tálba szitáljuk a lisztet a sóval és elmorzsoljuk benne a kockákra vágott vajat / margarint. A felvert tojásból egy keveset félreteszünk a kenéshez, a maradékot hozzáöntjük a tésztához, mehet hozzá a langyos cukros tejben felfuttatott élesztő és a 2 féle reszelt sajt is. Lágy, rugalmas, hólyagos tésztává dagasztjuk és letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
2. A megkelt tésztát 4 felé vesszük, egyenként kb. 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk enyhén lisztezett munkalapon és pizzavágóval / éles késsel hosszú csíkokra vágjuk.
3. A rudakat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, lekenjük őket a megmentett felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal és mehetnek a 180 fokra előmelegített sütőbe. 15-17 perc alatt aranybarnára sütjük őket. A tészta többi részével hasonlóképp járunk el.
A sütő aljába tegyünk egy lábas vizet, így extra gőzös sütőben sülnek a rudacskák és extra puhák lesznek :)


Monday, 22 December 2014

Last minute marcipános szaloncukor


Lassan kifogyok az ötletekből, véget ér a karácsonyi készülődés. Ha még hiányzik 1-2 gasztroajándék vagy jó lenne még valami extra szaloncukor, akkor ajánlom őt szeretettel, hamar kész van és finom. A csomagolással sem kell bíbelődni, nem baj, ha nincs spéci szaloncukor papírunk, sima selyempapír is megteszi, ezúttal bevagdostam a végeit, így még inkább szaloncukros lett. :)


Hozzávalók:
kb. 20 szaloncukorhoz

10 dkg natúr marcipánmassza
3 dkg vegyes kandírozott gyümölcs
10 dkg étcsoki
1-2 ek. étolaj


Elkészítés:
1. A marcipánmasszát összegyúrjuk a kandírozott gyümölcsökkel, 8-10 gr-os darabkákat tépkedünk a masszából és szaloncukor alakúra hengergetjük.
2. Hűtőbe tesszük őket 1-2 órára.
3. Az étcsoki 3/4-ét felolvasztjuk mikróban vagy vízgőz felett, hozzáadjuk a maradék 1/4 csokit apróra vágva, pici étolajat és simára keverjük.
4.A szalonokat villa segítségével megmártjuk a csokiban és sütőpapírra tesszük őket száradni. Miután a csoki megkötött,selyempapírba csomagoljuk és felhasználásig hűtőbe tesszük,bár ebben a szaloncukorban semmi romlandó alapanyag nincs, hűtés nélkül is sokáig eláll.


Ünnepi Panettone

Régóta szerettem volna kipróbálni ezt az olasz karácsonyi kalácsot,de mindig elrettentettek a receptben írt fél napos kelesztési idők. Mert hogy a kalács attól lesz olyan magas és attól lesz olyan az állaga, hogy hetekig eláll. Na nekem most nem kell, hogy hetekig elálljon,mert a céges Karácsonyra viszem. Gondoltam, ha már az év nagy részében olasz vendégekkel dolgozom, akkor stílszerűen választok valami olasz karácsonyi különlegességet. Így, hogy az uram nem eszik belőle, nem sajnáltam belőle a mazsolát sem-bízom benne, hogy a kollegák nem olyan válogatósak,mint az uram.:)
A félnapos kelesztési időt nem tartottam be, mivel este 7-kor álltam neki az egész folyamatnak, így nem lett 25 cm magas ( ilyeneket is láttam) és sajnos a belsejéről sincs kép. IldiKokki receptjét választottam,mert az ő receptjeiben sosem csalódom. Azért legközelebb beáldozom azt a fél napot, hátha egy kicsit magasabb lesz, bár lehet, hogy ennyi tésztából nem lehet olyan őrült magas Panettonét, elvégre ez nem egy nagy mennyiség.


Hozzávalók:
18 cm-es formához

40 dkg liszt
12 dkg vaj
10 dkg cukor
2 dl tej
3 dkg friss élesztő
csipet só
3 tojás sárgája
2 mandarin reszelt héja
1 tasak bourbon vanília esszencia ( vagy vaníliás cukor/ vaníliarúd magjai)
7 dkg kandírozott vegyesgyümölcs vagy aszalt gyümölcs
7 dkg mazsola
2 ek. whiskey


Elkészítés:
1. A mazsolát egy kis tálkába tesszük, rálocsoljuk a whiskey-t és egy éjszakára állni hagyjuk, másnapra beszívja a whiskey-t.
2. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, a vajat felolvaszjuk, langyosra hűtjük.
3. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót,cukrot, vaníliát, mandarin reszelt héját,tojássárgákat, a langyosra hűlt vajat és az élesztős tejet. Kanállal elkezdjük összedolgozni,majd mikor kezd összeállni, kézzel alaposan összegyúrjuk, ha szükséges, lisztet adunk még hozzá. Letakarva kb. 40 percig kelesztjük.
4. Ezután belegyúrjuk a mazsolát és az aszalványokat és ismét letakarva kelesztjük: Ildi itt is 40 percet ír, én magára hagytam jó 1,5 órára, meg is kelt óriásira.
5. Egy kapcsos / levehető aljú tortaforma alját és oldalát  kivajazzuk, az oldalát sütőpapírral megmagasítjuk és a megkelt kalácsot átgyúrás nélkül beleigazítjuk.
6. Hideg, 170 fokra ( hőlégkeveréses) bekapcsolt sütőbe tesszük, a rács alá, amin sül a kalács, tegyünk egy lábas vizet, így extra gőzös lesz a sütőnk, amitől puha lesz a kalács belseje.
7. Süssük kb. 50-60 percig, tűpróbával ellenőrizzük több ponton is, hogy átsült-e. Rácsra téve hűtsük ki, porcukorral megszórva tálaljuk.


Sunday, 21 December 2014

Főzött tojáslikőr

Régóta ezen recept alapján készítem a tojáslikőrt és imádjuk. Ám sok helyen látom, hogy az enyémmel ellentétben nem nyers tojást használnak,hanem főzött krémet alapnak. Így aztán gondoltam kipróbálom én is, habár én nem idegenkedtem soha  a nyers tojás használatától, a tiramisuba is mindig gond nélkül belehajítottam, így volt ez a likőrrel is. Juditka receptjét találtam szimpatikusnak a főzött tojáslikőrök közül: nem csak csodaszép színe lett, de sűrű állaga és gazdag ízvilága is. Bátran ajánlom, még Karácsonyra is elkészülhet.


Hozzávalók:

2 dl tej
2 dl habtejszín
4 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg cukor
2 dl vodka ( többet is elbír, kóstolással állítsuk be az erősségét)


Elkészítés:
1. A tojássárgákat kevés cukorral és kevés tejszínnel robotgép segítségével habosra keverjük.
2.A maradék tejszínt a tejjel, maradék cukorral, vaníliás cukorral felforraljuk majd félrehúzzuk és lassan belecsurgatjuk a tojássárgás keveréket.
3. Visszatesszük a tűzre és kislángon kézi habverővel folyamatosan kevergetve pár perc alatt besűrítjük.
4. A langyosra hűlt krémhez hozzáöntjük az alkoholokat, a kihűlt italt üvegbe töltjük és hűtőben tároljuk felhasználásig. Naponta egyszer megrázogatjuk az üveget. 

Saturday, 20 December 2014

Habcsók fenyő

Több legyet is üthetünk a habcsók-fenyőkkel egy csapásra. Kiváló tojásfehérje mentő ötlet, ami a sok linzergyártás után nem utolsó szempont-nekem még ezek után is maradt 10 fehérjém a fagyasztóban. Karácsonyi ajándéknak, karácsonyfadísznek, asztaldísznek is remek ötlet, de igazából finom is. Én nem szárítottam ki annyira,mint a habkarikát, a közepe egy kicsit ragacsos maradt, olyan Pavlova-szerű.
Az alapötletet ez a recept adta, ma délelőtt dobtuk össze a nővéremmel a kis fákat, az egyszerűség jegyében fehér-ezüst színben.


Hozzávalók:
2 tepsinyi fenyőhöz

4 tojás fehérje
266 gr kristálycukor
1/4 tk. só
1/4 tk. borkősav

ezüst cukorgyöngy, apróbb és nagyobb


Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 100 fokra, 2 gáztepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
2.A tojásfehérjéket kemény habbá kezdjük verni,mikor már fehéredik,  akkor hozzáadjuk a sót és a borkősavat.
3. A stoppert beállítjuk pontosan 7 percre és ez alatt a 7 perc alatt robotgéppel magas fokozaton fokozatosan verve a tojáshabot, hozzáadjuk evőkanalanként a cukrot. Pontosan addig tartson a cukor, amíg le nem jár az óra: nagyjából fél percenként adjunk 1 evőkanál cukrot a masszához.
4. Töltsük csillagcsőrrel ellátott habzsákba a habot és 3 adagot nyomjunk egymás tetejére a sütőpapírra: az első nagyobb, a középső kisebb, a felső egészen pici legyen. Oldalukat szórjuk meg apró ezüst cukorgyönggyel, tetejükre 1 nagyobbacskát nyomjunk.
5. Kb. 80-100 percig süssük-szárítsuk a sütőben, ki is nyithatjuk az ajtaját. Ha úgy látjuk, hogy esetleg repedeznek akkor vegyük lejjebb a hőfokot, minél alacsonyabb, annál jobb. Ha elválnak a papírról és a talpuk kicsit sárgás, akkor kivehetjük. 
 Én egyszerre sütöttem a 2 tepsit, a sütőm használati útmutatója alapján az egyik tepsit a 2, a másikat a 4. rácsra tettem, hőlégkeveréssel. Nyilván minden sütő más és más, ha van elérhető használati útmutató a sütőhöz, érdemes megnézni,mit ír a habcsókokról.

Tipp:
1. Zöld ételfestéket ( fontos, hogy hőálló legyen) is keverhetünk a habba,ha zöld fenyőket szeretnénk.
2. Csillagcsöves habzsák helyett sima kerek lyukú csővel ellátott habzsákot is használhatunk, akkor ilyen fenyőket kapunk.


Friday, 19 December 2014

Mézeskalácsos vajkaramella


Újabb ajándék-ötlet. A nővérem, Tündérsüti készített a napokban vajkaramellát és azóta már vagy az 5. adagot csinálja, nekem is ki kellett hát próbálnom. Egy kétrétegű mézeskalácsos karácsonyi vajkaramellát készítettem, odáig vagyok érte. Próbáljátok ki, meglátjátok, függőséget okoz majd ez a vajkaramella-téma :)


Hozzávalók:
kb. 25 db kis kockához

A világosabb réteghez:
130 gr cukrozatlan sűrített tej
120 gr cukor
40 gr vaj
csipet só
csipet szódabikarbóna
2 ek. méz
1 tk. mézeskalács-fűszerkeverék
40 gr fehércsoki, apróra törve
20 gr étcsoki, apróra törve

A sötétebb réteghez:
kb. 30 gr étcsoki
fél dl tejszín 
( pontosan nem tudom,mert volt kimaradva kevés csoki ganache-om, azt használtam)

A tetejére:
1 db mézeskalács / gyömbéres keksz

Elkészítés:
1. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 14x14 cm-es kis tálkát, az alját és az oldalát is.
2. Egy kis lábasba tesszük a sűrített tejet, cukrot, vajat, mézes, sót, szódabikarbónát, fűszerkeveréket és kis lángon melegíteni kezdjük.
3. Mikor a vaj és a cukor is felolvadt, nagyobb fokozatra kapcsolunk és időnként kevergetve forraljuk a masszát kb. 8-10 percig. Menet közben a cucc habzani, bugyogni fog,mintha ki akarna futni. Ne kapcsoljuk vissza a hőfokot, csak keverjük néha. Idővel elkezd sötétedni és sűrűsödni a massza. Mikor már középbarna a színe és szemmel láthatóan besűrűsödött, húzzuk félre és keverjük bele az apróra tört csokikat. Gyorsan dolgozzunk,mert innentől viszonylag hamar elkezd megkötni.
4. A homogén masszát simítsuk az előzőleg kikészített formába és éjszakára hagyjuk szobahőmérsékleten megszilárdulni.
5. Másnap a csokit olvasszuk fel, keverjük hozzá a tejszínt és simítsuk a megkötött karamella tetejére. Törjünk egy mézeskalácsot morzsásra és szórjuk meg vele a tetejét.
6. Tegyük hűtőbe kb. 1 órára,míg a csoki is megszilárdul.
7. Éles késsel vágjuk kockákra vagy hasábokra, csomagoljuk őket egyenként zsírpapírba vagy selyempapírba és felhasználásig tartsuk hűtőben. ( 1-2 hétig gond nélkül eláll.)


Meggyes-mákos-marcipános szaloncukor

Még mindig nem késő nekilátni a házilag készített gasztroajándékoknak. Én ma turbófokozatra kapcsoltam és rengeteg mindent készítettem.Például ezt a deluxe szaloncukrot. Villámgyorsan megvan és garantálom, hogy felveszi a versenyt a legdrágább szaloncukrokkal.


Hozzávalók:
kb. 20 darabhoz

15-18 dkg natúr marcipánmassza
2 ek. darált mák
2-3 ek. aszalt meggy, apróra vágva
10 dkg étcsoki
1-2 ek. étolaj


Elkészítés:
1. A marcipánt összegyúrjuk a darált mákkal, apróra vágott aszalt meggyel és egyforma ( nálam 10 gr-os) darabkákat tépkedünk belőle, szaloncukor-alakúra hengergetjük őket és hűtőbe tesszük 1-2 órára.
2. A bevonathoz az étcsoki 3/4-ét felolvasztjuk mikróban vagy vízgőz felett, hozzáadjuk a maradék 1/4 csokit ( ezt vágjuk apróbb darabokra) és simára keverjük. Adjunk hozzá picike étolajat is.
3. Villa segítségével mártsuk meg a szalonokat a csokiban és tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire száradni.
4. Ha megkötött a csoki, csomagoljuk őket egyenként selyempapírba ( mezei papírboltban, dekorboltban kapható) és tegyük őket felhasználásig hűtőbe.

Eme szaloncukor nagy előnye, hogy semmi romlandót nem tartalmaz, sem tejszín, sem vaj nincs benne, ami csökkentené az eltarthatóságát. Készítsük el iziben akkor is nyugodtan, ha Karácsony második-harmadik napján tudjuk átadni a szerencsésnek.

További szaloncukor receptek, ha érdekel esetleg valakit: kókuszos és zserbós.


Tuesday, 16 December 2014

Bejgli

Nem fogom úgy aposztrofálni, hogy a tökéletes bejgli,mert nem az. Illetve ahogy vesszük. Ha márványosra szeretnénk a tetejét, akkor nem ez a tökéletes-ha viszont az íz és az állag a lényeg, akkor nálam csillagos ötös. Puha-foszlós-lyukacsos a tésztája, a töltelék-tészta arányt is egészen jól sikerült belőnöm, így összességében elégedett vagyok. Mikor eme bejegyzést írom, a képen szereplő rudak már a fagyasztóban pihennek, idén ugyanis időhiány miatt úgy döntöttem, megpróbálom ezt a verziót, fogyasztás előtt 1 nappal fogom szobahőmérsékleten kiengedni őket. Bízom benne, hogy így kevesebbet veszítenek az élvezeti értékükből,mintha megcsinálom pár nappal Karácsony előtt és aztán újra kell melegíteni a szikkadt bejgliket.
Lássuk, hogyan készítettem én a karácsonyi bejglit. A recept a Horváth Ilona-féle szakácskönyvből van.


Hozzávalók:
4 rúdhoz:

A tésztához:
500 gr liszt
250 gr margarin / vaj
2 tojás
50 gr cukor
20 gr friss élesztő
2 dl tej
csipet só

A diós töltelékhez (2 rúdhoz):
25 dkg darált dió
10 dkg cukor
1-1,5 dl tej
fél citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor
ízlés szerint rumaroma

A mákos töltelékhez ( 2 rúdhoz):
20-22 dkg darált mák
10 dkg cukor
1-1,5 dl tej
fél citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor

A kenéshez:
1 egész tojás
1 tojás fehérje

Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a kockákra vágott margarint/vajat és ujjainkkal elmorzsoljuk. A felvert tojásokkal, cukorral,élesztős tejjel alaposan összegyúrjuk, ha szükséges,még lisztet adunk hozzá,hólyagosra dagasztjuk majd letakarva meleg helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
3. A diós töltelékheza  tejet a cukorral, vaníliás cukorral felforraljuk és apránként ráöntjük a darált dióra. Nem biztos, hogy az összes tejre szükség lesz, sűrű, de kenhető tölteléket kell kapnunk. Ízesítjük citromhéjjal, rumaromával. Ha sűrű, hígítsuk tejjel, ha híg, adjunk még hozzá darált diót és porcukrot.
4. Hasonlóképp készítsük el a mákos tölteléket is.
5. A megkelt tésztát osszuk 4 egyenlő részre, a részeket lisztezett munkalapon nyújtsuk téglalappá, kenjük meg a töltelékek felével és szorosan tekerjük fel. Kivajazott-kilisztezett / sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztassuk egymás mellé a bejglirudakat.
6. Következik a kenés: én először felvert egész tojással kentem le őket és 1 órán át meleg helyen kelesztettem, majd tojásfehérjés kenés következett és félóráig hideg helyen pihentetés.Az eredmény: nem lett márványos.
Ha márványosra szeretnénk, akkor Pici Juci tanácsa szerint először csak hosszában tojássárgájával kenjük le a bejgliket, pihentessük 15 percig, majd csak keresztben tojásfehérjével kenjük le őket. Ha megszáradt a tojásfehérje rajtuk, mehetnek a sütőbe.
7. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük a bejgliket.
Állítólag ha sütés előtt hosszú villával megszurkáljuk az oldalukat, akkor sütés közben távozni tud a gőz és nem repednek meg. Én ezt most elmulasztottam, ennek ellenére nem repedtek meg.




Monday, 15 December 2014

Baileys házilag

Azt hiszem ő lett az idei év favoritja.A boltinál sokkal de sokkal jobb. Az állaga, az édessége is szuper lett és az alkoholossága is. Ne spóroljunk, itt muszáj jó minőségű whiskey-t használni, ebbe nem lesz jó a vodka vagy a rum. Nagy előnye, hogy 2 perc alatt kész van,mindössze egy turmixgép szükséges hozzá. A kiinduló recept ez volt.
A képen található díszek a nővérem keze munkáját dicsérik, ők lesznek az idei karácsonyfadíszeink:)
Az üveg szintén a szívem csücske, egy kocsmáros ismerős teszi nekem félre a különféle különleges formájú üvegeket :)



Hozzávalók:

2 dl habtejszín
340 gr ( 2 tubus) cukrozott sűrített tej
1 adag erős presszókávé  ( én 2 tk. instant kávét oldottam fel kb. fél dl forró vízben)
1 ek. vanília szirup (aromával is helyettesíthető)
1,5 dl whiskey ( nálam Jura)

Elkészítés:
1. Az instant kávét feloldjuk forró vízben, elkeverjük.
2. Az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük és kb. 1 perc alatt simára dolgoztatjuk a géppel.
3. Mehet is az üvegbe, felhasználásig tároljuk hűtőben, időnként rázogassuk meg. 

Sunday, 14 December 2014

Kókuszkrémlikőr

Régóta szerettem volna már kipróbálni a kókuszlikőrt. Magyar nyelvű szakirodalmat nem sokat találtam, azon a néhány blogon, ahol feltűnik, lényegében ugyanazon recept alapján készül. Elkészítettem én is, de az állagával nem voltam kibékülve. A nemzetközi blogvilágban sem nagyon rajonganak valahogy ezért a témáért, de végül csak találtam egy szimpatikus receptet, amit az első likőrkészítésben szerzett tapasztalatokkal kiegészítve alakítottam át és született meg az én kókuszkrémlikőröm. Nem csak magában fogyasztva, de koktél alapanyagnak is ajánlom szeretettel. Nem az a szájösszeragasztóan édes fajta, én szeretem az édes likőröket, de a túl édessel már csak a baj van, az ember úgy érzi, bevitt folyékony 1000 kalóriát és egy kupicánál többet nem tud inni,mert kvázi jóllakott. Szóval nekem ez így szuper lett, de természetesen az édességét és alkoholos erősségét csak menet közben kóstolgatva tudjuk beállítani, így ne mulasszuk ezt el megtenni, időzítsük olyan időpontra tehát a likőrkészítést, mikor már nem ülünk aznap autóba!


Hozzávalók:
800 ml sűrű, krémes kókusztej
200 ml habtejszín
220 gr cukor
150 gr kókuszreszelék
2 dl vodka

Elkészítés:
1. Öntsük egy lábasba a kókusztejet, tejszínt, adjuk hozzá a cukrot és kis lángon kevergetve főzzük addig,míg el nem olvad a cukor. Ekkor adjuk hozzá a kókuszreszeléket és 10-15 percig rotyogtassuk. 
2. Ezután szűrjük le a kókuszreszeléktől, alaposan nyomkodjuk ki a kókuszt,mert magába szívja nagyon a folyadékot  és hűtsük langyosra. Ezután ízlés szerinti mennyiségű szesszel állítsuk be az erősségét.
3. A kihűlt likőrt töltsük üvegbe, fogyasztásig tároljuk hűtőben, időnként rázogassuk meg az üveget. 


TIPP:
1. Használjunk a likőrökhöz minél semlegesebb ízű alkoholt: a fehér rum, a vodka a legjobb választás, kivételt képez a Bailey's, ahol jó minőségű ír whiskey kerüljön az italba. 
2. Aki azon gondolkodik, hogy 96%-os tömény szesszel készíti a likőrt, annak mondom, hogy 100 gr-ot kb. 1100 forintos áron adnak a gyógyszertárban és egyszerre 50 gr-os mennyiséget adnak csak ki, tehát ez a megoldás nem igazán játszik.
3. Mindenképp sűrű habtejszín legyen a likőrjeink alapja, esetleg sűrített tej vagy krémes kókusztej ( leginkább kókuszlikőr esetében),mert tejjel vagy tej-tejszín keverékével nem fogunk sűrű likőrt elérni. 
4. Sűrítésre használhatunk olvasztott étcsokit vagy fehércsokit, sűrített tejet, hígításhoz főzőtejszínt, tejet vagy alkoholt. 

Thursday, 11 December 2014

Joghurtos tojássaláta

Nálam a majonézes, tartár mártás alapú saláták kora lejárt. Aki rendszeresen követi a blogot, az tudja, hogy imádom a görög joghurtot. Ha kellene mondani 1 dolgot, ami MINDIG van a hűtőmben, akkor az a görög joghurt lenne. Belecsempészem mindenbe, amibe csak tudom: smoothie-ba, salátába, muffinba, kuglófba, magában eszem reggelire egy kis müzlivel / gyümölccsel. A legutóbbi bejegyzésem is már a görög joghurton alapult, akkor joghurtos céklasalátát készítettem, 2 napig gyakorlatilag azon éltem.  Szerencsére nemcsak nekem ízlett, a kolleganőim körében is nagy tetszést aratott, az én ebédemet mindig meg lehet kóstolni:)
Most tojássalátát készítettem joghurtos alappal, szendvicsbe, hús mellé, magában is isteni-bár úgy azért nem olyan laktató. Bármit csempészhetünk mellé, én most sajtot és lilahagymát adtam hozzá-nem ártott meg neki. Mint ahogyan 1 éjszaka a hűtőben sem, hogy minél jobban összeérjenek az ízek.


Hozzávalók:
5 tojás
3 dl sűrű, görög joghurt ( Zott)
1 tk. dijoni mustár
1 kis fej lilahagyma
kb. 5 dkg trappista sajt
só, bors

Elkészítés:
1. A tojásokat keményre főzzük, hideg vízben leöblítjük, megpucoljuk és tojásszelőn apró kockákra vágjuk.
2. Egy tálban kikeverjük a joghurtot a mustárral,ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát és a kis kockákra vágott sajtot, majd óvatosan beleforgatjuk a felkockázott tojást is.
3. Hűtőbe tesszük néhány órára vagy egy éjszakára, mielőtt fogyasztjuk.

Sunday, 7 December 2014

Kókuszos szaloncukor

Újabb szaloncukrot hoztam a karácsonyi gyűjteménybe. Mivel tejszínt  tartalmaz, ezért mindenképp hűtőben tároljuk és 1-2 héten belül azért fogyasszuk el,bár ez szerintem nem lesz gond. Praliné Zsuzsitól van a recept, Zsuzsi azt mondja, jobb,mint a Bounty. Gondolkodás nélkül igazat adok neki ebben, a kókuszkrém valami isteni!!!Készíthetünk belőle bonbont, Bounty szeletet, golyót is, de én még fagyi-adaléknak is el tudom képzelni, de erre majd visszatérünk nyáron :)
Terveim szerint ennek még el kell készülnie Karácsony előtt, az elkészült kis kókuszrudacskákat lefagyasztom és csak Karácsony előtt 1-2 nappal mártom ki őket csokiban, így talán kibírják az ünnepeket :)


Hozzávalók:
kb. 25 szaloncukorhoz

8 dkg kókuszreszelék
7 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dl habtejszín

A bevonáshoz:
10 dkg étcsoki
1-2 ek. étolaj



Elkészítés:
1. Egy kis lábasban a tejszínt összemelegítjük a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és kislángon, kevergetve addig főzzük, míg be nem sűrűsödik és el nem válik a massza az edény falától. Szobahőmérsékleten kihűtjük majd mehet 1 éjszakára a hűtőbe. ( Nyilván pár óra alatt is megszilárdul, ha úgy jön ki a lépés.)
2. Egyforma kis hengereket formázunk a kihűlt masszából ( én most 10 gr-osra csináltam őket) és kistányérra téve 20 percre fagyasztóba tesszük őket.
3. A csoki 3/4-ét megolvasztjuk vízgőz felett vagy mikróban és hozzáadjuk apróra törve a csoki maradék 1/4-ét. Simára keverjük, hozzáadjuk az olajat is. A szalonokat megmártjuk a csokiban és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket szilárdulni. Utána egyenként csomagoljuk őket. 

Saturday, 6 December 2014

Tippek, hogy minden kész legyen Szentestére

Az én fejem felett kezdenek összecsapni a karácsonyi hullámok, Pár óra múlva meggyújtjuk a második gyertyát az adventi koszorún és semmi nem utal a lakásban arra, hogy kicsit több,mint 2 hét múlva Karácsony. Hiába kezdtem el tavaly is már december elején sütögetni, valahogy Karácsonyra csak elpárolgott az összes aprósüti. Idén egy kicsit keményebb lettem, több az önuralmam és az akaraterőm,mint tavaly-hála a sportnak:)-így könnyebben tudok nemet mondani dolgokra, így a süteményekre is, így van esély, hogy az ezután megsütött sütemények kibírják Szentestéig.
Idén is nagy fába vágtam a fejszémet: lesz beigli, többféle aprósütemény, házilag készítem a szaloncukrokat és mindenkinek gasztroajándékot teszek a fa alá. Ja, és az utolsó munkanapom december 23. Gondolom, ezzel nem vagyok egyedül, nyilván más fejében is pörög a gondolat, hogy hogyan lehet minden belesűríteni ebbe a szűk 2 hétbe?



Tippek, én majd így próbálom meg idén:

* Gondoljuk végig, kinek mit szeretnénk adni, készíteni Karácsonyra. Ha sok embert szeretnénk megajándékozni, adhatunk hasonló gasztroajándékot több embernek is, így időt spórolunk meg a készítéssel. Pl. főzzünk le egy jó nagy adag ( 1 liter) likőrt, tegyük őket csini kis 2-3 decis üvegekbe, így már is 3 embernek van ajándék. Bonbonokkal, csokikkal hasonlóképp járhatunk el. Készítsünk 2-3 féle bonbont, így adhatunk több embernek is válogatást.

* Vannak olyan karácsonyi ételek, amik jól bírják a fagyasztást. Nem szégyen előre elkészíteni dolgokat a mai rohanó világban. Ezeket már most elkészíthetjük, mehetnek a fagyasztóba. Én például a héten megsütöm a diós és mákos beiglit, a kihűlt rudakat lefagyasztom és fogyasztás előtt 1 nappal szobahőmérsékleten kiengedem. Az egyik kolleganőm például a halászlét is lefőzte már a héten és lefagyasztotta a következő felkiáltással: " Szerintetek a vendéglők hogy csinálják?" Igaza is van.



* Aztán van az a típus, ami jól záródó fémdobozban hetekig is eláll. Ide tartoznak a kekszek, őket is már megsüthetjük. Az isler, a vaníliás kifli, a kávés kifli, a citromhold, a hókifli, a cantuccini mind egyre finomabbak lesznek, ahogy állnak: az ízek összeérnek, a tészta megpuhul.  De készíthetünk pecsétes kekszet, jópofa csizma alakú kekszet is jó előre. 



* Szaloncukrot is készíthetünk már 1-2 héttel Karácsony előtt. Ebben a zserbós szaloncukorban például semmi romlandó nincs, így sokáig eláll, Ha viszont olyan szaloncukrot készítünk, ami tejszínt, vajat, tejterméket tartalmaz, akkor az elkészült szalonokat tároljuk hűtőben.

*Nézzük át a karácsonyi dekorációinkat, működnek-e az égők, vegyük meg / keressük elő időben a karácsonyfadíszeket, ne 24-én délután derüljön ki, hogy nem égnek az égők ( szerintem minden családban így van egyébként), sok bosszúságtól megkímélhetjük magunkat. Ha cserepes vagy műfenyőt vásárolunk, azt is beszerezhetjük időben, de persze az utolsó pillanatban olcsóbban is lehet szép fához jutni-már ahol még maradt belőlük:)


*Ha nekiállunk egy sütemény-típusnak, akkor csináljunk meg belőle sokat. Én például 3-4 féle kekszet is készítek majd. Egyik éjjel keksz-éjszakát tartok, gyorsan begyúrom mindet, mehetnek a hűtőbe/ fagyasztóba és egymás után szépen sütöm is őket. Ha van a sütőnkben olyan funkció, hogy egyszerre 2-3 szinten is lehet sütni, ne habozzunk használni, sok időt takaríthatunk meg. Én ki fogom próbálni mindenképp a 3 emeletes linzersütést :)  Próbáljuk meg a holt időket felhasználni, amíg az egyik keksz sül, az előző adagot díszíthetjük,amíg a második adag sül, kikeverhetjük a mázat.stb. Ha mégsem tudjuk befejezni, semmi gond: a begyúrt linzerek pár napig fóliában elvannak a hűtőben, de le is fagyaszthatjuk őket későbbre, ha végképp nem lesz időnk napokig kisütni őket. 

* Ha alkoholos egységeket is gyártunk, ők is készüljenek el már most: a legtöbb likőrnek ideális 1-2 hetet állni, hogy összeérjenek az ízek. Mindenképp tartsuk őket hűtőben, hisz a legtöbbjük tejterméket is tartalmaz és naponta rázzuk fel az üvegeket! Ne felejtsük el, hogy a tojáslikőrnél nyers tojás sárgáját kell használnunk, így mindenképp extra friss tojással dolgozzunk!


Friday, 5 December 2014

Zserbós szaloncukor

Csillagászati áron mérik a szaloncukrokat és valljuk be, a legtöbbjük ehetetlenül rossz. Úgyhogy elhatároztam, idén én készítem a szaloncukrot, házilag, 3-4 féle ízt már kigondoltam, a nővérem is csinál pár félét, aztán osztozkodunk. Amúgy én nem vagyok oda a szaloncukrokért-mármint a boltiakért-de ha házilag készül, akkor az megint egy más kategória. 
A csomagolásom kissé kezdetleges, a héten majd szerzek be színes szaloncukor-papírokat, így minden ízt más színű papírba tudok csomagolni, de egynek ez a sima alufólia is megtette :)


Hozzávalók:
40-45 db szaloncukorhoz

20 dkg darált keksz
15 dkg pirított, darált dió
házi sárgabaracklekvár

A bevonáshoz:
20 dkg étcsoki
3-4 ek. étolaj

A csomagoláshoz:
fehér zsírpapír / sütőpapír
alufólia


Elkészítés:
1. Egy tálban keverjük el a darált kekszet a darált dióval és annyi sárgabaracklekvárt adjunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk ( 4-5 ek.)
2. Csípjünk le a masszából egyforma darabokat ( én 15 gr-osra csináltam őket) és formázzuk szaloncukor alakúra. Tegyük őket tálcára és mehetnek be a fagyasztóba 20-30 percre.
3. A csoki 3/4-ét olvasszuk fel vízgőz felett vagy mikróban ( ha utóbbit választjuk, percenként keverjük át) majd adjuk hozzá a maradék, apróra vágott 1/4-et és keverjük simára. Adjuk hozzá az étolajat és azzal is keverjük simára.
4. A fagyasztóból kivett zserbórudacskákat 2 kis villa vagy bonbonmártó villa segítségével merítsük meg a csokiban és tegyük őket rácsra száradni. ( A rács alá tegyünk sütőpapírt vagy tálcát, hogy arra csepegjen a csoki.) Mivel a zserbórudacskák hidegek voltak, pillanatok alatt ráköt a csoki.
5. Ha megkötött a csoki, csomagoljuk be a szaloncukrokat.


Thursday, 4 December 2014

Télapó csizma

A cukiságfaktora ennek a keksznek számokban már nem is mérhető! Ági blogján láttam és azonnal beleszerettem :) Tulajdonképp csak a design-t vettem kölcsön, én egy roppant egyszerű kis kekszet készítettem,biztos vagyok benne, hogy Ági mascarponekrémes kis csizmái is isteni finomak! Én most egy villámverziót hoztam ezekre a kis csizmákra!


Hozzávalók:
kb. 16-18 csizmához

A tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg vaj/ margarin
5 dkg porcukor
2-3 dkg holland kakaópor
1 tk. őrölt fahéj
1-2 ek. hideg víz ( ha nem áll össze a tészta)

A fehér részhez:
1 tojásfehérje
10 dkg porcukor
kókuszreszelék


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és fóliába csomagolva fél-1 órára hűtőbe tesszük.
2. Lisztezett munkalapon kb. 5-6 mm vastagra nyújtjuk a tésztát és csizma alakú szaggatóval kiszaggatjuk-ha nincs, természetesen bármilyen formájút készíthetünk. Ennél vékonyabbra is szaggathatjuk-én jobban szeretem a vastagabb linzert, sokkal finomabb szerintem, mikor megpuhul,a vékony hajlamos kiszáradni.
3. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és 180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt készre sütjük. Rácsra tesszük hűlni a csizmákat.
4. A tojásfehérjét felverjük, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. A csizmácskák tetejét bemártjuk a fehér mázba, lecsurgatjuk róla a felesleget és meghempergetjük kókuszreszelékben. Rácsra tesszük őket száradni majd mehetnek a jólzáródó fémdobozba :)


Wednesday, 3 December 2014

Fokhagymás-olívabogyós tintahaltészta

 Villámgyors vacsora, 10 perc alatt kész van! A fekete színű, tintahaltintával színezett tésztát a LIDL-ben vettem, épp akciós volt, én meg már régóta szerettem volna kipróbálni. Kicsit féltem, hogy majd fekete lesz a fél konyha és nagyon durván seafood íze lesz, de nem. Mikor fő a tészta, picit tenger gyümölcsei illata van, de az ízén igazából nem érezni, úgyhogy készítsünk hozzá akár jó karakteres szószt is. Ebbe most szándékosan nem került sem hús, sem hal, csak valami egyszerűt szerettem volna. Zé még meg sem kóstolta, neki túl bizarr a fekete színű tészta. Pedig isteni lett.:)


Hozzávalók:
25 dkg friss tintahaltintás tészta
1 tk. libazsír
6 gerezd fokhagyma 
1 púpozott tk. liszt
2 dl habtejszín
só, bors
szárított bazsalikom
fokhagymasó
olívabogyó

Elkészítés:
1. A tésztát lobogó, sós vízben 4-5 perc alatt készre főzzük, leszűrjük, félretesszük.
2. Egy kis lábasban felhevítjük a zsírt, rádobjuk a vékonyra felszeletelt fokhagymákat, pár percig pirítjuk. Mikor kezd színt kapni a fokhagyma, megszórjuk a liszttel, felöntjük a tejszínnel és ízlés szerint fűszerezzük. Mennyiségeket nem írtam, állítsuk be mennyire szeretnénk borsosan, fokhagymásan, bazsalikomosan. Pár perc alatt forraljuk sűrűre a szószt és már tálalhatunk is. 
3. A kifőtt tésztát halmozzuk egy tányérra, tegyünk rá a szószból és apróra vágott zöld olívabogyóval szórjuk meg. Isteni!


Monday, 1 December 2014

Pecsétes keksz Karácsonyra

 A nővérem rendelt a Tchibo webshopból ilyen szuper kekszpecsételőket, én meg bunkó módon lízingeltem csupán őket. :) A tesóm ki is fejlesztette hozzájuk a tökéletes kekszreceptet, amivel elérhetjük, hogy finom, puha, omlós kekszek szülessenek és a bepecsételt mintát is megtartsák sütés után. 
Én is az ő alapreceptjét használtam, narancsos-mákos-vaníliás verzióban, ezt az ízkombót pedig szívből ajánlom,mert az eddigi egyik legfinomabb keksz, amit sütöttem :)


Hozzávalók:
20 db kekszhez

140 gr liszt
20 gr vaníliás pudingpor / étkezési keményítő
70 gr vaj/margarin
1 ek. étolaj
50 gr porcukor
1 ek. görög joghurt
1 tojás sárgája
1 ek. egész mák (darálatlan)
1 narancs reszelt héja
fél zacskó bourbon vanília aroma ( ajánlom, nagyon intenzív íze van,most próbáltam ki)


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és fóliába csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
2. Másnap erősen lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagra nyújtjuk és a kekszpecséthez adott kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. A szaggatóval együtt emeljük át a kekszet a sütőpapíros tepsire és belenyomjuk a pecsétet. Így a keksz nem terül el,mert még rajta van a szaggató is. Ha kész egy tepsinyi keksz, tegyük be 10-15 percre a hűtőbe őket.
3. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük a kekszeket, fémdobozban tároljuk őket.

TIPPEK:
1. A tésztához adjunk pudingport / keményítőt, javít az állagán, nem engedi terülni.
2. Sütőport még véletlenül se adjunk a tésztához,mert akkor terülni fog és elmosódik a minta.
3. Hagyjuk a kekszen a szaggatót, amikor belenyomjuk a pecsétet, így nem nyomódik szét a keksz, megtartja eredeti alakját.
4. Lisztezzük a szaggatót is és a pecsétet is sűrűn, ahogy szükséges.
5. Sütés előtt tegyük be a hűtőbe a kiszaggatott kekszeket.
6. Ne süssük őket túl, ne várjuk meg, amíg barnulni kezdenek, 10 perc ilyen vastagságú keksznek pont elég.
7. Alulról a 2. rácson süssük, így nem fog megpirulni hamar a teteje.