Thursday, 30 January 2014

Linzerszivek Valentin-napra

Utálom a giccses süteményeket. A Valentin-napi giccses süteményeket meg méginkább. Nyilván a nővérem hatása, de az egyszerű, letisztultabb sütiket már jobban szeretem. Kiver a víz az ehető csillámportól, az egymáshoz nem passzoló színektől, ízektől, formáktól. Szív alakú linzer, piros lekvárral töltve, porcukorral, ennél többet én Valentin-napra nem sütök.


Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg vaj/ margarin
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja

A ragasztáshoz:
eper vagy málnalekvár


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
2. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát és szív alakú szaggatóval kiszaggatjuk.A szivek felét egy kisebb szív alakú szaggatóval is kilyukasztjuk.
3. Sütőpapíros tepsire tesszük őket és előmelegített 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük őket. Amint kezd barnulni a széle, vesszük is ki.
4. A kihűlt linzereket-egy teli, egy lyukas-lekvárral összeragasztjuk és porcukorral meghintjük.
Fémdobozban tároljuk, 1-2 nap alatt csodásan puhák lesznek:)



Sweet Valentin Link Party

Tuesday, 28 January 2014

Ismerjük meg egymást!

Van most egy játék megint a blogok között. Én 3 kedves bloggertől, Markától, Ildi KOKKI-tól és Csigabigétől is megkaptam a stafétát. El kell árulnom magamról 7 dolgot, amit esetleg eddig nem tudtatok és ki kell jelölnöm 7 bloggert, aki majd ugyanezt megteszi. Lányok, köszönöm, hogy engem választottatok, igazán jólesik.
Mivel a játék rekord idő alatt terjedt a blogokon, ezennel továbbadni nem szeretném senkinek-remélem nem szabályellenes-, viszont a 7 dolgot megosztom magamról.


1. Imádok biciklizni-az én Zémmel együtt. Az idei nyári tervünk az lett volna, hogy Angliából Magyarországra tekerünk ( 2 hét, napi kb. 200 km lett volna), de sajnos Zé balesete miatt ez a program elhalasztódik.:(


2. Hipochonder vagyok és állandóan balesetek érnek...A kartonom a kecskeméti kórházban olyan vastag, mint egy 100 évesé. Agyrázkódások, H1N1, epegörcs, másodfokú égés, rándulások, ficamok, vágások, tetanuszok, térdműtét, bölcsességfog-műtét, hogy csak párat említsek.


3. Ő itt az egyik legeslegfontosabb ember az életemben, a nővérem, a Tündérsüti blog írója. Mi ketten utánozhatatlan páros vagyunk :)


4. Életem egyik legkatarktikusabb élménye az volt, mikor a 2012-es londoni olimpián kijutottam 3 kézilabda meccsre úgy, hogy csak kimentem a helyszínre és a meccs előtt félórával szereztem jegyet. Míg élek, nem felejtem el azt a hangulatot és érzést, ami a Magyarország-Izland férfi kézimeccsen volt.


5. Ő itt az én gyermekem, Luigi. Nem vagyok oda kutyákért, macskákért, semmilyen háziállatért, de a nimfapapagájokért élek-halok. Konkrétan egyért, Luigiért. Évek óta Anyuékkal ( a Mamáékkal) él, de még mindig a tenyeremből eszik ( szószerint :)) és reggel berepül az ágyba, mikor felébredünk.


6. Büszke vagyok rá, hogy én, aki valaha 8 évig láncdohányos voltam, a napokban lesz 1 éve, hogy nem dohányzom. Ez itt a reklám helye: noha felkaptam pár kilót, az életminőségem javult, nem vagyok beteges, sportolok és sokkal-sokkal jobban érzem magam:)
Ez a kép már a múlté:)


7. Igazi átalakulóművész vagyok-már ami a hajamat illeti. Szőkétől feketéig minden színű hajam volt már, de végre megtaláltam az igazit, a vöröset.:)


Nos, ennyi :) Egyébként a hétköznapokban egy olasz étteremben robotolok,de minden vágyam, hogy hamarosan visszatérhessek eredeti szakmámhoz, az idegenvezetéshez.Ez meg a 8., de erről nincs kép :)))

Szofi









Monday, 27 January 2014

Sajtos rugelach

Megint Puffin-recept. Az ő receptjeiben sosem csalódom, mindig tökéletesek.Az ő blogja olyan,hogy minden egyes receptjét megcsinálnám, annyira az én világom. Ez a sajtos rugelach se váratott magára sokat, de legközelebb dupla vagy inkább tripla adaggal indítok,mert ezt a 16 db-ot azon melegében be tudtam volna tolni...Volt már egy édes rugelach a blogon, jelentem, sósan is megállja a helyét, sőt, nekem így még jobb is. 


Hozzávalók:
16 db tekercshez

12 dkg natúr krémsajt ( Philadelphia)
12 dkg vaj/ margarin
fél tk. só
15 dkg liszt

A kenéshez:
1 tojás

Tölteléknek:
15 dkg reszelt edami sajt



Elkészítés:
1. A lisztet a sóval, vajjal/margarinnal, krémsajttal összegyúrjuk és 1 órára hűtőbe tesszük.
2. A tésztát elfelezzük, átgyúrjuk és lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk. ( Helyezzünk rá egy tányért, vágjuk körbe, így szabályos körünk lesz.)
3. Vágjuk 8 cikkelyre a kört és a cikkek szélesebb végére tegyünk reszelt sajtot, kicsit nyomkodjuk le majd tekerjük fel őket a szélesebb végüknél kezdve.
4. Hasonlóképp járjunk el a másik tésztadarabbal is, így 16 kiflink lesz. Tegyük őket sütőpapíros tepsire, felvert tojással kenjük le a tetejüket és szórjuk meg a maradék sajttal.
5. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt süssük őket pirosra, ropogósra.
A leeső tésztaszéleket összegyúrhatjuk és mini tekercseket csinálhatunk belőle.


Saturday, 25 January 2014

Klasszikus túrótorta

Klasszikus tortát hoztam most, szerintem kevés olyan ember van, akit ne lehetne levenni a lábáról egy jól elkészített túrótortával. Persze sok mindenen nem lehet elcsúszni, elvégre egy roppant egyszerű, kevés hozzávalós, kis energiabefektetést igénylő tortáról van szó, amit nem kell órákig pihentetni, hanem összeállítás után már szeletelhetjük is. Flóra túrótortájába szerettem bele, csupán kicsit nagyobbra vettem a méretét, de a díszítése is nagyon tetszett, így azt is koppintottam, köszi a szuper receptet :)
Szóval hajrá, túróimádók, nyűgözzétek le a családot, de a díszítést se spóroljátok le róla :)



Hozzávalók:
18 cm-es tortához

A piskótához:
4 tojás
80 gr cukor
80 gr liszt

A túrókrémhez:
275 gr félzsíros tehéntúró
75 gr porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl tejszín

A díszítéshez:
1 dl tejszín
50 gr pirított mandulalapocska
8 db cukrozott cseresznye


Elkészítés:

1. A piskótához a fehérjéket nem túl kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral kihabosítjuk majd óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot és a lisztet. 3 részre osztjuk és 3 karikát sütünk belőle.
Süthetjük sütőpapírral bélelt tortaformában vagy sütőpapíros tepsire rajzolhatunk 18 cm átmérőjű köröket és arra halmozhatjuk a tésztát. Én most utóbbit választottam, egyszerre 2 karika fért rá a gáztepsire. Ha kisültek, lehúzzuk róluk a papírt, egyformára vágjuk őket és várunk, amíg picit hűlnek.
 A tökéletes piskótáról bővebben itt olvashattok.
2. A  3 dl tejszínt habbá verjük, 1/3-át kivesszük és félretesszük a díszítéshez, felhasználásig egy kis tálkában hűtőbe tesszük.
3. A krémhez a túrót villával áttörjük, elkeverjük a cukrokkal, a citromhéjjal és 2 dl tejszínhabbal lazítjuk.Hűtőbe tesszük.
4. A tortát összeállítjuk: piskóta, krém 1/3-a, piskóta, krém 1/3-a, piskóta. A maradék krémmel a torta oldalát és tetejét körbekenjük. 
5. Tetejére a félretett tejszínhabból csúcsokat nyomunk, 1-1 cukrozott cseresznyét nyomunk a közepükbe.
6. Oldalát száraz tepsiben megpirított mandula-lapocskákkal panírozzuk.

Megjegyzés: állati eredetű tejszínnél érdemes 1 csomag habfixálót is beletenni, növényinél nem kell, abból tartósabb hab verhető!



Wednesday, 22 January 2014

Almás-fahéjas csiga-muffin

Almás pite, fahéjas csiga, muffin egyben. Egy egyszerű kelt tészta, almás-fahéjas-krémsajtos töltelékkel, csigának feltekerve és muffinformában kisütve. Almás cukormázzal a tetején.  Ez most nem a hiperegészséges-diétás kategória, de pár darab azért lecsúszhat simán :)
Az alapötlet innen.


Hozzávalók:
kb. 20 csigához

500 gr liszt
80 gr porcukor
80 gr puha vaj/margarin
1 egész tojás
1 tojás sárgája
2 dl tej
40 gr friss vagy 14 gr szárított élesztő

A töltelékhez:
2 nagyobb alma ( Gala)
1 tk. citromlé
kb. 5 dkg krémsajt ( Philadelphia)
cukor
fahéj
szerecsendió

A mázhoz:
1 csésze porcukor
almalé




Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk majd a többi hozzávalóval alaposan összegyúrjuk. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük ( kb. 1 óra)
2. Mikor a tészta megkelt, elkészítjük a tölteléket: egy kis tálkában elkeverjük a cukrot, fahéjat, szerecsendiót. ( Nem mértem mennyi, 5-6 evőkanálnyi összesen.)
3. Az almát megpucoljuk, kicsumázzuk, lereszeljük és 1 tk.-nyi citromlével meglocsoljuk. Pár percre félretesszük majd kinyomkodjuk a levét, amit félreteszünk a cukormázhoz.
4. A megkelt tésztát átgyúrjuk, kettévesszük. Az egyik darabot lisztezett munkalapon kb. 25x20 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük krémsajttal,megszórjuk a fahéjas cukor felével és elterítjük rajta az alma felét. Szorosan feltekerjük és csigákat vágunk belőle.
5. A csigákat papírkapszlikkal bélelt muffinformába helyezzük és még picit kelni hagyjuk őket. Ugyanígy járunk el a másik tésztadarabbal is.
6. 160 fokos sütőbe toljuk a csigákat, aminek az aljába egy lábas vizet teszünk. Mivel a csigák elég vastagok, kb. félóra kell nekik.
7. A mázhoz a porcukrot átszitáljuk és annyi almalét adunk hozzá,hogy sűrű, kenhető masszát kapjunk. Zacskóba töltjük és díszítjük a kihűlt csigamuffinok tetejét.



Monday, 20 January 2014

Narancsos-fahéjas zabropogós

Igen, rákattantam a zabpehelyre és a belőle készült édességekre. A mérleg ugyan még nem mutatja a változást, de nem is érdekel. Ez most egy ropogós fajta keksz, de ez is az abbahagyhatatlan kategória. 


Hozzávalók:
kb. 25 darabhoz

csésze: 250 ml

fél csésze liszt
fél csésze cukor 
fél tk. fahéj
csipet só
1/4 tk. sütőpor
fél csésze zabpehely
1/4 csésze olvasztott vaj
1 narancs reszelt héja
2 ek. tej
2 ek. méz

A tetejére:
3 kocka étcsoki


Elkészítés:
1. Egy tálban elkeverjük a száraz hozzávalókat: liszt, zabpehely,cukor, narancshéj, só, sütőpor, fahéj.
2. Mikróban megolvasztjuk a vajat, simára keverjük a tejjel és a mézzel.
3. Összekeverjük a két tál tartalmát, teáskanálnyi kupacokat teszünk sütőpapíros tepsire, egymástól messzire, mert terülni fognak.
4. 190 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük,míg a széle pirulni/ barnulni nem kezd.
5. Rácsra tesszük hűlni,majd olvasztott étcsokival áthúzzuk a tetejüket. ( Mellesleg Z. szerint csoki nélkül finomabb, nekem mindenhogy ízlik :))



Sunday, 19 January 2014

Csokis-banános zabcsók

Hol is kezdjem...3 hozzávalóból készül, maximum 20 perc alatt kész...Nincs benne tojás, liszt, hozzáadott cukor...Egészséges...Isteni finom...Melegen is, langyosan is, hidegen is...Edzés előtt, után tökéletes...Nem lehet abbahagyni...Ki KELL próbálni, higyjétek el nekem. A recept innen


Hozzávalók:
kb. 15-20 darabhoz

csésze: 250 ml

1 csésze zabpehely
2 érett banán ( minél érettebb, annál jobb)
1/4 csésze csokicsepp


Elkészítés:
1. A banánt villával összetörjük, hozzákeverjük a zabpelyhet és a csokicseppet.
2. Teáskanálnyi halmokat teszünk sütőpapírral bélelt tepsire.
3. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük, amíg pirulni nem kezd a széle.

Ez egy puha, szaftos sütike lesz, nem ropogós!!!!!


Kukorica krémleves

Nem, nem és nem! Nem tudok levest fotózni, krémlevest meg pláne nem! Igaz, nem is voltam ma ráhangolódva a fotózásra, de ez a leves annyira de annyira isteni, hogy muszáj megosztanom Veletek. Sajnos nem én találtam ki, hanem Katuci, ezúton is köszi! Kis túlzással 5 perc alatt kész és egy kis díszítéssel roppant látványos, szépszínű levest rittyenthetünk az asztalra. Viszont a mennyiséget duplázni, de méginkább triplázni illik, mert ez éppen, hogy csak 2 kis tányérka. Nem igazán tudtam, hogy milyen ízvilágot várjak egy olyan levestől, aminek fő alkotóeleme a konzerv kukorica, de rég csalódtam pozitívan ekkorát egy receptben:) Ráadásul egy kedves ismerősöm is elkészítette a napokban és biztosított róla, hogy ez isteni, szóval hajrá, krémleves kukorica konzervből, szuper jóóó!

Hozzávalók:
1 konzerv kukorica ( nettó 260 gr)
5 dl alaplé ( lehet zöldség-vagy hús)
1 dl tejszín
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
pici olaj

Tetejére:
pirított tökmag

Elkészítés:
1. Pici olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát a fokhagymával. Felöntjük az alaplével ( nekem 5 dl víz 1 csirkehúsleves-kockával, a szokásos :), hozzáadjuk a lecsepegtetett kukorica konzervet és pár percig főzzük.
2. Botmixerrel leturmixoljuk és szűrőn átpasszírozzuk, hogy ne maradjanak benne héjdarabok.
3. Visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a tejszínt, egyet rottyantunk rajta és kész is, lehet tálalni.
Fűszerezni ízlés szerint lehet, de így is isteni finom.:)


Anyu-féle túrós palacsinta

Örök kedvenc nálunk Anyu túrós palacsintája, vagy ahogy Zé hívja, a " Maxi néni-féle" túrós palacsinta.
Habár Zé szerint ez isteni lett és tökéletes, nekem mégis Anyué finomabb. Pedig mindent úgy csinálok, ahogy Ő. Mégis, az Anyu-féle túrós palacsinta úgy a tökéletes, ahogy Ő készíti. Köszönöm, drága édes Anyukám :)


Hozzávalók:

kb. 12-15 db palacsinta

A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
2 ek. tejföl
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
ízlés szerint porcukor
1 citrom reszelt héja
1 ek. zsemlemorzsa ( ez már az én fejlesztésem, Anyuéban nincs)

A tetejére:
3 dl tejföl
ízlés szerint porcukor


Elkészítés:
1. Lesütünk 12-15 db palacsintát, én ezen recept szerint.
2. A töltelékhez a túrót villával áttörjük, elkeverjük a tejföllel,tojással, vaníliás cukorral, citromhéjjal, zsemlemorzsával és annyi porcukorral, amennyi ízlésünknek megfelel. ( Sosem mérem hozzá a cukrot, kóstolgatom menet közben.)
3. A palacsintákat betöltjük, feltekerjük és kivajazott jénai tálba szorosan lerakjuk őket. 
4. Porcukorral elkevert tejföllel megkenjük vastagon az első réteget is és a tetejét is.
5. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg pirulni nem kezd a tejföl a tetején. Kockákra vágva tálaljuk.



Thursday, 16 January 2014

Mandarinos zabkeksz

Sosem sütöttem zabkekszet és szerintem nem is kóstoltam soha, mígnem a bloggerkarácsonyon Teller Zsuzsi ajándékát meg nem kaptam: ezeket a szuper aszalt körtés-joghurtos zabkekszeket küldte nekem és isteni volt. Tegnap este 10-kor aztán szembejött egy klasszikus zabkeksz recept és én azonnal megsütöttem, hogy majd mára jó lesz...Alig maradt pár, amit le tudtam ma reggel fotózni,mert éjjel Z több,mint felét felfalta. Isteni finom, szaftos, kissé ragacsos és a mandarin-héj megint remek alternatívának bizonyult a naracsnhéj hiányában! Próbáljátok ki, félóra az egész, de érdemes dupla adaggal indítani!


Hozzávalók:
15 db-hoz

1 csésze: 250 ml

3/4 csésze zabpehely
1 csésze liszt
1 tk. sütőpor
1/4 tk. szódabikarbóna
1/4 tk. só
1 tk. fahéj
1/4 tk. őrölt szerecsendió
3/4 csésze cukor
1 tojás
1/2 csésze vaj/ margarin
2 mandarin reszelt héja

A mázhoz:
1 csésze porcukor
víz/ mandarinlé


Elkészítés:
1. Aprítógépbe tesszük a zabpelyhet és pár másodperc alatt kissé apróbbra daráljuk, de nem teljesen simára. Egy tálban elkeverjük a liszttel, sóval, sütőporral, szódabikarbónával, fahéjjal, szerecsendióval, mandarinhéjjal.
2. A tojást a cukorral és a vajjal/ margarinnal habosra keverjük majd beleforgatjuk a száraz anyagokat. Sűrű masszát kapunk.
3. Evőkanálnyi kupacokat  sütőpapíros tepsire teszük, kicsit ellapítjuk őket és 180 fokra előmelegített sütőben 13-15 perc alatt készre sütjük őket.
4. A kihűlt cookie-k tetejét vízzel/ mandarinnal elkevert sűrű cukormázzal díszítjük.




Wednesday, 15 January 2014

BBQ csirke

Nem terveztem ezt a bejegyzést megírni,mert csak próbának szántam a Barbecue csirkét. Egy telefonos fotót azért felküldtem róla a fészbukra és kedves olvasóm, Orsi,máris könyörgött a receptért.:) Úgyhogy a maradék pár szem húst és a tál alján árválkodó salátát beállítottam egy fotó erejéig-nézzétek el nekem, nem valami szép, tudom. Szóval ez egy próbeverzió, azt hiszem a húst kicsit túlbonyolítottam a félórás sütőzacskós művelettel, ha rögtön az elején wokban kezdem, talán jobb lett volna és nyilván töredék idő alatt kész lett volna. 
Most lehet fujjogni, hogy nem saját készítésű a BBQ szósz, de a gyári annyira finom, hogy olyat úgyse tudok otthon. Az meg, hogy esetleg van benne 1-2 E? Nem iszom, nem dohányzom, nem vedelek kólát, szóval 1-2 E nekem is "jár" :)
Itt a recept, hamarosan szerintem elkészítem újra és frissítem a bejegyzést!!!!


Hozzávalók:
2 főre

500 gr csirkemellfilé
méz
BBQ szósz ( én Heinz márkájút használtam )

A salátához:
lucullus paradicsom
mini mozzarella golyó
fél csokor friss snidling
bazsalikomos olívaolaj
fokhagymás crouton
salátalevél ( itt " little gem", azt hiszem otthon római salátának hívják)
pici só

A háttérben megbúvó császárzsemle elkészítése itt olvasható.


Elkészítés:
1. A csirkét megmossuk, csíkokra vágjuk, picit sózzuk-borsozzuk majd bepácoljuk 5 ek. BBQ szósz és 2 ek. méz keverékébe. Állni hagyjuk, nyilván minél tovább, annál jobb lesz.
2. Sütőzacskóba tesszük a húsokat az összes szósszal együtt és 180 fokon félóráig sütjük.
3. Ezután én kivettem a húsokat ( lé nélkül,mert elég sokat eresztett) és átdobtam őket egy wokba. Újabb adag BBQ szósz és méz ( itt már nem mértem, csak érzésre) és nagy lángon, folyamatosan forgatva addig sütöttem a húsokat, míg teljesen be nem vonta őket a sűrű, ragacsos szósz és néhol megfeketedtek-mert Z. így szereti:)
Szóval legközelebb azt hiszem megspórolom a sütőzacskót és rögtön a wokkal kezdek.
4. A salátához felcsíkozom a római salátát, félbevágom  a paradicsomokat, hozzáadom a croutont, a mozzarella golyókat, az apróra vágott snidlinget, kicsit sózom és meglocsolom bazsalikomos olívaolajjal. Fogyasztásig hűtőbe teszem.




Tuesday, 14 January 2014

Császárzsemle

Tulajdonképp egyszerre szerettem bele a péksütikbe és a levesekbe. Tuti nyerő, hogy pont ebbe a kettőbe,mert remekül kiegészítik egymást. Idén valójában normális kaját még nem is nagyon főztem,mert minden nap levest eszük. Sütök hozzá friss péksütit,ennél tutibb ebéd vagy vacsi nem is kell. Ma amint megláttam Kriszti csodaszép császárzsemléit, már nyitottam is a konyhaszekrényt és álltam is neki. Szuper lett, remek a recept, köszi Kriszti :)
Fázisfotókat nem igen szoktam készíteni, de most pár kép erejéig kivételt tettem, hiába, a pékáruk megihletnek :)
Zé szerint amúgy sokkal jobb,mint a bolti, amúgy szerintem is :) Ha egyszer az ember ráérez és beleszeret, nem lehet leállni.:)


Hozzávalók:
9 db kisebb zsemléhez

40 dkg liszt
7 gr szárított élesztő
0,5 dl tej
1,5 dl langyos víz
1 tk. cukor
1 tk. só
3 dkg puha vaj / margarin




Elkészítés:

1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, egy tálba szitáljuk a lisztet a sóval. A langyos vízzel és az élesztős tejjel összegyúrjuk, végül a puha vajat/ margarint is hozzáadjuk és alaposan kidagasztjuk, szép simára.
2. Letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk és 9 részre osztjuk. ( Nekem 70 gr-os bucijaim lettek, ha valaki nagyobb zsemlét szeretne, csináljon 6-ot). 
3. A tésztát gömbökké gyúrjuk és az alját visszahajtogatjuk, hogy csinos formája legyen. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és egy kanál segítségével a fenti képen látható módon 5-6 bevágást ejtünk a zsemiken. Kicsit meglisztezzük a tetejüket és 20-30 percig még kelni hagyjuk őket.
4. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük őket,míg szép pirosak nem lesznek.
Az alsó képen látható, hogy szép, ropogós kérge lett a zsömiknek, a belsejük pedig puha.:)






Áfonyás cheesecake

Régóta szemezek már ezzel a cheesecake-díszítési móddal. Egyik kedvenc külföldi bloggerem, Jaclyn 
( Cooking Classy) csodás sajttortákat készít. Egyébként is nagyon inspiráló a blogja, mind a receptek, mind a fotók tekintetében, de ez a sajttorta az egyik legszebb tétel rajta.

Szintén régóta szeretnék már nem kerek sajttortát sütni. Most a pici brownie-sütő tepsimben készítetttem és csini kis kockákra vágtam, hát nem ellenállhatatlan így is?:) A recept a jól bevált, régi, New York-típusú receptem, ha kerek formában szeretnétek elkészíteni, akkor a 15 cm-es formát ajánlom,mert ez úgy cuki, ha kicsi és magas:) Ha nagy a család, akkor lehet duplázni és egy 23 cm-es formában sütni vagy nagyobb téglalap alakú tepsiben. 
A díszítést áfonya helyett málnával, szederrel, eperrel is készíthetitek-így télen a fagyasztott gyümölcs is tökéletesen megteszi. Tudjátok, az én személyes kedvencem az áfonya, így értelemszerűen azt használtam :)



Hozzávalók:
20x20 cm-es tepsihez v. 15 cm-es kerek formához

Az alaphoz:
150 gr darált keksz 
75 gr  olvasztott vaj/ margarin

A krémsajtos réteghez:
300 gr krémsajt ( Philadelphia)
80 gr cukor
70 gr tejföl
1 ek. liszt
2 tojás
1 citrom reszelt héja

Az áfonyás "írókához":
csésze: 250 ml
1 ek. cukor
1,5 tk. keményítő
fél csésze hideg víz
2 ek. citromlé
1,5 csésze fagyasztott áfonya



Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tepsit kibéleljük alufóliával úgy,hogy minden oldalán túllógjon.
2. A darált kekszet elkeverjük az olvasztott vajjal és alaposan a tepsibe nyomkodjuk. 5 percig elősütjük, majd félretesszük. A sütő hőfokát levesszük 160 fokra.
3. A krémsajtot a cukorral, tejföllel, liszttel simára keverjük majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat és a citromhéjat. Mikor sima és egynemű a massza, a kekszes alapra öntjük és máris rátesszük a tepsit a gáztepsire, amiben majd megy a sütőbe.Ha kész a dekoráció, nagyon óvatosan kell majd bánni vele, nehogy szétfolyjon a minta.
4. Egy kis lábasban elkeverjük a cukrot a keményítővel, hozzáadjuk a hideg vizet és csomómentesre keverjük. Mehet hozzá az áfonya, majd felforraljuk. Ezután pár percig közepes lángon rotyogtatjuk, folyamatosan kevergetve, míg be nem sűrűsödik. Egy teaszűrőn átpasszírozzuk, hogy magok, héj ne maradjon benne.
5. Egy nejlonzacskóval is megoldható a dekoráció, de érdemes beszerezni egy injekciós fecskendőt ( patika) és azzal dolgozni. A kissé langyosra hűlt, de még nem megkötött áfonyazselét felszívjuk a fecskendővel és bepöttyözzük a süti tetejét. Ne a süti belsejébe nyomjuk a pöttyöket, hanem a felszínére. Ezután egy fogpiszkálóval soronként húzzunk vízszintes vonalat, a pöttyök közepénél, így alakul ki a szivecskés minta. Fontos, hogy minden sor után töröljük meg a fogpiszkálót vagy használjunk újat, különben foltos lesz a minta.
6. Óvatosan becsúsztatjuk a tepsit a sütőbe, alá pedig egy lábas vizet teszünk, ami megakadályozza, hogy megrepedjen a süti teteje. Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük, mikor már nem remegős a sütemény, akkor készen van.
7. Hagyjuk az elzárt sütőben 1 óráig ( nyitott sütőajtóval) majd mikor teljesen kihűlt, akkor fóliázzuk le a tepsit és éjszakára, de min-5-6 órára tegyük hűtőbe.
8. A sütit másnap alufóliával együtt vegyük ki a tepsiből,vágjuk kockákra és a maradék áfonyaszósszal/ zselével tálaljuk. :)

Ha kisméretű kerek formában sütjük, jóval magasabb lesz a süti, így értelemszerűen a sütési idő is nőni fog, úgy 1 órára.