Friday, 19 December 2014

Mézeskalácsos vajkaramella


Újabb ajándék-ötlet. A nővérem, Tündérsüti készített a napokban vajkaramellát és azóta már vagy az 5. adagot csinálja, nekem is ki kellett hát próbálnom. Egy kétrétegű mézeskalácsos karácsonyi vajkaramellát készítettem, odáig vagyok érte. Próbáljátok ki, meglátjátok, függőséget okoz majd ez a vajkaramella-téma :)


Hozzávalók:
kb. 25 db kis kockához

A világosabb réteghez:
130 gr cukrozatlan sűrített tej
120 gr cukor
40 gr vaj
csipet só
csipet szódabikarbóna
2 ek. méz
1 tk. mézeskalács-fűszerkeverék
40 gr fehércsoki, apróra törve
20 gr étcsoki, apróra törve

A sötétebb réteghez:
kb. 30 gr étcsoki
fél dl tejszín 
( pontosan nem tudom,mert volt kimaradva kevés csoki ganache-om, azt használtam)

A tetejére:
1 db mézeskalács / gyömbéres keksz

Elkészítés:
1. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 14x14 cm-es kis tálkát, az alját és az oldalát is.
2. Egy kis lábasba tesszük a sűrített tejet, cukrot, vajat, mézes, sót, szódabikarbónát, fűszerkeveréket és kis lángon melegíteni kezdjük.
3. Mikor a vaj és a cukor is felolvadt, nagyobb fokozatra kapcsolunk és időnként kevergetve forraljuk a masszát kb. 8-10 percig. Menet közben a cucc habzani, bugyogni fog,mintha ki akarna futni. Ne kapcsoljuk vissza a hőfokot, csak keverjük néha. Idővel elkezd sötétedni és sűrűsödni a massza. Mikor már középbarna a színe és szemmel láthatóan besűrűsödött, húzzuk félre és keverjük bele az apróra tört csokikat. Gyorsan dolgozzunk,mert innentől viszonylag hamar elkezd megkötni.
4. A homogén masszát simítsuk az előzőleg kikészített formába és éjszakára hagyjuk szobahőmérsékleten megszilárdulni.
5. Másnap a csokit olvasszuk fel, keverjük hozzá a tejszínt és simítsuk a megkötött karamella tetejére. Törjünk egy mézeskalácsot morzsásra és szórjuk meg vele a tetejét.
6. Tegyük hűtőbe kb. 1 órára,míg a csoki is megszilárdul.
7. Éles késsel vágjuk kockákra vagy hasábokra, csomagoljuk őket egyenként zsírpapírba vagy selyempapírba és felhasználásig tartsuk hűtőben. ( 1-2 hétig gond nélkül eláll.)


No comments:

Post a Comment