Habcsók fenyő

Több legyet is üthetünk a habcsók-fenyőkkel egy csapásra. Kiváló tojásfehérje mentő ötlet, ami a sok linzergyártás után nem utolsó szempont-nekem még ezek után is maradt 10 fehérjém a fagyasztóban. Karácsonyi ajándéknak, karácsonyfadísznek, asztaldísznek is remek ötlet, de igazából finom is. Én nem szárítottam ki annyira,mint a habkarikát, a közepe egy kicsit ragacsos maradt, olyan Pavlova-szerű.
Az alapötletet ez a recept adta, ma délelőtt dobtuk össze a nővéremmel a kis fákat, az egyszerűség jegyében fehér-ezüst színben.


Hozzávalók:
2 tepsinyi fenyőhöz

4 tojás fehérje
266 gr kristálycukor
1/4 tk. só
1/4 tk. borkősav

ezüst cukorgyöngy, apróbb és nagyobb


Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 100 fokra, 2 gáztepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
2.A tojásfehérjéket kemény habbá kezdjük verni,mikor már fehéredik,  akkor hozzáadjuk a sót és a borkősavat.
3. A stoppert beállítjuk pontosan 7 percre és ez alatt a 7 perc alatt robotgéppel magas fokozaton fokozatosan verve a tojáshabot, hozzáadjuk evőkanalanként a cukrot. Pontosan addig tartson a cukor, amíg le nem jár az óra: nagyjából fél percenként adjunk 1 evőkanál cukrot a masszához.
4. Töltsük csillagcsőrrel ellátott habzsákba a habot és 3 adagot nyomjunk egymás tetejére a sütőpapírra: az első nagyobb, a középső kisebb, a felső egészen pici legyen. Oldalukat szórjuk meg apró ezüst cukorgyönggyel, tetejükre 1 nagyobbacskát nyomjunk.
5. Kb. 80-100 percig süssük-szárítsuk a sütőben, ki is nyithatjuk az ajtaját. Ha úgy látjuk, hogy esetleg repedeznek akkor vegyük lejjebb a hőfokot, minél alacsonyabb, annál jobb. Ha elválnak a papírról és a talpuk kicsit sárgás, akkor kivehetjük. 
 Én egyszerre sütöttem a 2 tepsit, a sütőm használati útmutatója alapján az egyik tepsit a 2, a másikat a 4. rácsra tettem, hőlégkeveréssel. Nyilván minden sütő más és más, ha van elérhető használati útmutató a sütőhöz, érdemes megnézni,mit ír a habcsókokról.

Tipp:
1. Zöld ételfestéket ( fontos, hogy hőálló legyen) is keverhetünk a habba,ha zöld fenyőket szeretnénk.
2. Csillagcsöves habzsák helyett sima kerek lyukú csővel ellátott habzsákot is használhatunk, akkor ilyen fenyőket kapunk.


Megjegyzések

  1. Igazán szépségesek lettek! Hiába, ha ti ketten összefogtok... :-)) Én is készülök valami hasonlóra, csak időm legyen rá..

    VálaszTörlés
  2. Enyémek is kisültek, csak posztolni kell! Imádni valók! :))

    VálaszTörlés
  3. Milyen jó ötlet, nagyon helyesek lettek! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek lettek! Fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése