Édesburgonya krémleves szezámmagos-mákos sajtropogóssal

Most,hogy vége az ünnepeknek, nem csak a sütiket, de a nehéz ételeket sem kívánom. 1-2 hónapig szerintem nem eszek sem húslevest, sem pörköltet, se egyéb vaskos kaját.
Reggelire smoothie-t iszunk az urammal, ebédre egy kis krémleves, saláta, vacsorára úgyszintén. Régóta szerettem volna már kipróbálni az édesburgonya krémlevest, a sütőtököst nagyon szeretem,most sort kerítettem rá.
Levesbetétként Lorraine Pascale szezámmagos-mákos sajtropogósait készítettem mellé, imádnivaló, gyorsan, egyszerűen elkészíthető kis ropogtatnivaló a leves mellé.


Hozzávalók:

A leveshez:
1 kis fej lilahagyma
1 ek. zsír
20 dkg sárgarépa ( 2 db)
40-45 dkg édesburgonya ( meghámozva mérve)
1 liter zöldségleves alaplé ( nálam 1 liter víz 2 zöldségleveskockával)
2 tk. szárított kakukkfű
só, bors
3 dl habtejszín
parmezán / grana padano

A szezámmagos-mákos sajtropogóshoz:
13 db-hoz
60 gr trappista sajt
20 gr parmezán / grana padano sajt
1 tk. egész mák ( darálatlan)
2 tk. szezámmag


Elkészítés:
1. A leveshez a lilahagymát megpucoljuk, felaprítjuk és picike zsíron üvegesre pároljuk.
2. Rádobjuk a megmosott, meghámozott, felkockázott / karikázott ( teljesen mindegy, úgyis leturmixoljuk) sárgarépát és édesburgonyát,1-2 percig együtt pirítjuk őket, sózzuk,kakukkfűvel ízesítjük majd felöntjük a zöldségleves alaplével.
3. Közepes lángon addig főzzük,míg a zöldségek meg nem puhulnak. Ezután az egészet leturmixoljuk, visszatesszük a tűzre.
4. Ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk, reszelünk bele pici parmezánt / grana padanot és felöntjük a tejszínnel. Forralunk rajta egyet és készen is vagyunk. 


A szezámmagos-mákos sajtropogóshoz:
1. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, 2 nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
2. Egy kis tálkába reszeljük a 2 féle sajtot, összekeverjük a mákkal, szezámmaggal.
3. Egy 4-5 cm átmérőjű kör alakú szaggatót hívunk segítségül: a sütőpapírra tesszük a szaggatót, beleszórunk egy kicsit a sajtos keverékből, óvatosan leemeljük a szaggatót és haladunk tovább. Így szép egyforma kör alakú kis ropogósaink lesznek. Hagyjunk köztük helyet, valamennyire terülni fognak.
4. Előmelegített sütőben 5 percig sütjük őket, majd 1-2 perc pihenés után,mikor már a sajt kezd visszakötni, egy fém spatula segítségel leválasztjuk a sütőpapírról a ropogósokat és az elkészült leveshez kínáljuk.


Megjegyzések